Juszkó Anita: A vendégektől tanultam eddig a legtöbbet

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 04. 12., 10:15

Nem kell külföldre mennünk ahhoz, hogy a szakmánkban fejlődjünk – állítja az Üzletemnek adott interjúban Juszkó Anita. A Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont üzemeltetési igazgatója szeret a jövő generációjával foglalkozni.

Juszkó Anita megjárta szakmája ranglétráját a bárpultostól a szállodaigazgatóig. Dolgozott már családi vállalkozásban, jelenleg pedig egy nagy vállalatcsoport egyik vezető beosztású munkatársa. Állítja, hogy eddig a vendégektől tanulta a legtöbbet. Én meg azt állítom, hogy tőle is sok mindent érdemes ellesni. Erre ad lehetőséget az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 62. interjúja.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A tavalyi év szakmai szempontból kiemelkedő volt számomra, amikor a Four Points by Sheraton Kecskemét Hotel és Konferenciaközpont üzemeltetési igazgatója lettem, ekkor kaptam bizalmat az MSZÉSZ Dél-alföldi régióvezetői pozíciójára, és még ebben az évben volt alkalmam tanítani is.

Milyen távra tervez?

– Érdekes kérdés ez számomra, hiszen mindig alkalmazotti jogviszonyban dolgoztam, és tulajdonképpen a szakmai váltásokat – két kivétellel – mindig az élet, az adott cég szervezeti átalakulása kezdeményezte. Jelenlegi munkahelyemben hosszú távon gondolkodom, mert biztos hátteret jelent, olyan cégnek dolgozom, amelyik áldoz a fejlődésre, a képzésre, kellően innovatív és inspiráló a környezet. Szóval hosszú távra tervezek, bár az élet közbeszólhat...

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Lassan 20 éve gyűjtöm a tapasztalatokat a szállodai szakma és vendéglátás területén. Kipróbáltam magam a szállodai részleg szinte minden területén, mire kialakult bennem az abszolút elkötelezettség a hotelszakma iránt. Azt is tudom magamról, hogy „Sales person” vagyok, és ez bizony az operatív vezetési stílusomon is érződik. Az utóbbi időben azonban azt érzem magamon, hogy a kollégák fejlesztése, egyfajta coaching irányába mentek el a napjaim, és ezt nagyon élvezem. Bárpultostól a szállodaigazgatóig megjártam a ranglétrát, dolgoztam családi vállalkozásnak és jelenleg egy nagy vállalatcsoportnak, a külföldi munkavállalás nem vonz. Szakmai és vezetői tapasztalataimat szívesen átadnám, így kipróbálnám magam a tanácsadás, szállodai tréningezés területén.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A vendégektől. A válasszal nem kikerülni szeretném, hogy bárkit is kiemeljek, egyszerűen ez a tény. A megrendelők és a vendégek által generált helyzetek, az ő visszajelzéseik alakították azt, hogy milyen szakember szeretnék lenni.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Nem kell külföldre mennünk ahhoz, hogy a szakmánkban fejlődjünk, hiszen a saját utazásaink során is számtalan tapasztalatra teszünk szert. A szakmai sajtó naprakészen szállítja az információkat, remek fórumaink vannak itthon, hogy tapasztatot cseréljünk. Számomra pedig különösen jó szakmai fejlődési lehetőség, hogy jelenleg egy szállodaláncnak dolgozom, általuk nem maradok le azokról az információkról sem, ami külföldön történik.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

Eddig nem derült ki magamról, hogy vállalkozó típus lennék, nem is nagyon szoktam befektetési ölteteken gondolkodni. Nemrég azonban „magamba” fektettem: lelkes résztvevője vagyok egy akkreditált tréner- majd coach képzésnek.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Bízom benne, hogy akik üzleti (vagy bármilyen) kapcsolatban állnak velem, azoknak az jut eszükbe rólam, hogy megbízható vagyok. Ha megígérem, hogy visszajelzek, feladatot, megbízást kapok (lehet, hogy arra várni kell), de nem fog elmaradni a teljesítés. Tisztesség és figyelmesség, én erre koncentrálok.

Mire sajnálja az idejét?

– Felesleges adminisztrációra.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Nagyon jó kérdés… szinte minden kiadást többször átgondolok, legyen az saját pénztárca vagy a cégem pénze. Azonban ha fejlődésről, élményszerzésről van szó, bár összehasonlítok, jó szívvel költök rá.

Mivel lehet felbosszantani?

– Lustasággal és passzivitással. Még a legszerényebb képességekkel is sok mindent el lehet érni szorgalommal.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Az oktatás területén. Szeretek a jövő generációjával foglalkozni, legyen az kézműves foglalkozás vagy egy vendég óra, amikor a szakmámról beszélhetek.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Színház és tenisz.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-23 14:45:29
Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.
2024-05-23 14:10:00
A Siemens Energy budapesti telephelyén átadtak egy új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokot, nyitásra kész a duális képzési központ és a HIPA által kezelt Gyármentő Program keretében megvalósított 1,5 MW teljesítményű napelempark is üzembe lép.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS