Jásdi Beáta: Magamról tudom, hogy a dicséret szárnyakat ad

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 03. 02., 10:00

Legszívesebben kenyeret vágnék, kennék, kínálnék hajléktalanoknak – mondta az Üzletemnek Jásdi Beáta. A Nők Lapja volt főszerkesztője szívesen kipróbálná magát favágóként is, de az igazi flow-élményt mégis az unokákkal töltött idő jelenti.

Jásdi Beáta (65) két éve ment nyugdíjba. A Kertészeti Egyetemen szerezte élelmiszermérnöki diplomáját, szerkesztőként-újságíróként dolgozott több, mint 30 évig. Közel 45 éve él házasságban, a férje, Kotsis László nyugdíjas villamosmérnök, aki szerint Bea semmire nem sajnálja a pénzt, de azért ez nincs így. Egy lányuk és egy fiuk született, és három szép unokának örülhetnek. Pesthidegkúton a lányukkal szomszédos családi házukban élnek. Bea ma is publikál, én legutóbb a gdanski beszámolóját olvastam a Nők Lapjában. Most pedig Önök olvashatják el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 151. interjúját.

– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– A Nők Lapja, később a Hölgyvilág főszerkesztője voltam, sokáig szerkesztettem a Gyöngy magazint. Csúcsnak érzem, hogy újságíróként beutazhattam a fél világot, minden kontinensen jártam. Nagy öröm, hogy nyugdíjasként újra, rendszeresen írok a Nők Lapjába.

– Milyen távra tervez?

– Általában egy-két-három hétre. Cikk-ötleteimet tekintve 2-3 hónapra. A családban egy-egy hónapra előre, hogy ki ne maradjon valakinek a szülinapja, névnapja. Nyaralni hirtelen elhatározásból szoktunk menni.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Szeretnék mást, bővebben is írni, de valahogy még mindig, nyugdíjasként is kevés rá az időm.

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Timár Györgynétől, aki a Trefort gimnáziumban a magyar tanárnőm volt, Mamitól, aki az életre tanított és a férjemtől, aki a türelemre, meggondoltságra. (Ezeken a területen még vannak hiányosságaim)

– Mivel motiválja a kollégáit, társait?

– Kollégáimat mindig sokat dicsértem, mert magamról tudom, hogy szárnyakat ad. A társamra, gyerekeimre is ugyanez vonatkozik. Persze, lehet, hogy ők erről nincsenek meggyőződve…

– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szívesen lennék favágó.

– Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Most már örülök annak is, ha a meglévő barátainkkal, rokonainkkal rendszeresen tudunk találkozni

– Mire sajnálja az idejét?

– Amikor muszájból főzök. Ha az egész család jön, és ki akarok tenni magamért, az más. Nagy munka, de nagy öröm is.

– Mivel lehet felbosszantani?

– A negatív szemlélettel. Amikor valaki mindig azt keresi, mit miért nem lehet megcsinálni. És a politikával. Utálom, hogy mennyire megvadítja az embereket, még a rokonokat is egymás ellen uszítja. Jó lenne, ha nem lenne…

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Legszívesebben kenyeret vágnék, kennék, kínálnék hajléktalanoknak. Már régen tervezem, ideje meg is valósítani.

– Mire nem sajnálja a pénzt?

– A férjem szerint semmire. De ez nem így van. Szeretek vásárolni, de egyre kevésbé érdekelnek a ruhák (a cipők még mindig). Viszont igen sok pénzt költök könyvekre.

– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Téli kedvencem a Szabó Ervin Központi Könyvtár a Wenckheim-palotában. Nemcsak mert szép, hanem mert nagyon élvezem a sok-sok fiatal társaságát. Órákat tudok itt eltölteni, a külföldi világlapokat olvasgatva, a szabadpolcokon böngészve. Nyáron a kert, a víz, az úszás, a most már leginkább magyarországi utazások. A tökéletes flow-élmény azonban az unokákkal töltött idő. A 13 évessel a beszélgetés, zenehallgatás, a 2 évessel a játék, a 10 hónapossal a dédelgetés. Ajándék.

A fotókon:

A svájci Glacier Expressen, élete egyik legszebb riportútján

Panka unokájával, amikor még kicsi volt

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS