Ideje szembenézni a generációváltás 11 kényes kérdésével!

2019. 09. 13., 10:15

Egy cég alapítója számára gyötrelmes út az alkalmas utód kiválasztása, kinevelése, a staféta átadása – olvasható a Generációk Partnere legújabb blogbejegyzésében.

Van, aki azért keres meg minket, mert át akarja adni a cégét és van is kinek – kezdődik a Generációk Partnere friss blogbejegyzése.

Van, aki azért keres meg minket, mert át akarja adni a cégét, de nincs kinek.

Van, aki azért keres meg minket, mert át szeretné venni a családi céget, de a szülei nem érzik, hogy fontos lenne mielőbb felkészülni erre a folyamatra.

Van, aki azért keres meg minket, mert el akarja adni a családi vállalkozást.

Fentiek közül bármi is a legyen a kiváltó ok, egy cég alapítója számára az alkalmas utód kiválasztása, kinevelése, a staféta átadása gyötrelmes út. Többségük nem is mer szembe nézni a feladattal – halogatja, amíg csak lehet.

Az alábbi alapvető kérdésekre azonban előbb vagy utóbb mindkét generációnak muszáj megtalálnia a választ:

Alapítók

  1. Mi a legnagyobb félelme az utódlás kapcsán?
  2. Mi történne a cégével 5 év múlva, ha nem változik semmi a mostani helyzethez képest?
  3. Mi történne Önnel 5 év múlva, ha nem változik semmi a mostani helyzethez képest?
  4. Ha álláshirdetést adna fel a saját cége ügyvezetői posztjára, a lehetséges jelöltek közül biztos, hogy a gyermekét venné fel?
  5. Mennyit ér a vállalkozása a mostani tudása szerint? Mennyit érne úgy, ha Ön holnaptól nem dolgozna benne?
  6. Tisztában van vele, hogy egy cég tulajdonlása és annak vezetése két teljesen különböző szerepkör?
  7. Hogyan élné meg azt, ha gyermeke gyökeresen más jövőképet fogalmazna meg a cégének, mint amit Ön megálmodott?

Utódok

8. Mi a legnagyobb félelme a családi vállalkozás átvétele kapcsán?
9. Mivel foglalkozna a legszívesebben, ha elődei nem alapították volna meg azt a céget, ahol Ön most dolgozik vagy dolgozni fog?
10. Mi történne Önnel 5 év múlva, ha nem változik semmi a mostani helyzethez képest?
11. Amennyiben Ön viszi tovább a vállalkozást, akkor hogyan élné meg szüleivel szemben, ha gyökeresen más jövőképet fogalmazna meg a cégnek, mint a szülei?

Mik az Ön válaszai a fenti kérdésekre?

Fontos kihangsúlyozni, hogy nincsenek általános érvényű válaszok a fenti kérdésekre. A családtagok, a kialakult élethelyzet, a vállalkozás, az egyéni célok, mind-mind egyedi helyzetet teremtenek.

Ha ismer olyan családot, akiknek vállalkozása a generációváltás szakaszába ért és gyülekeznek a gomolyfelhők a fejük felett, akkor segítsen nekik és ossza meg velük ezt a cikket, hogy lássák, nincsenek egyedül kérdéseikkel, aggályaikkal.

A jó hír, hogy mindig vannak válaszok!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS