Ideje szembenézni a generációváltás 11 kényes kérdésével!

2019. 09. 13., 10:15

Egy cég alapítója számára gyötrelmes út az alkalmas utód kiválasztása, kinevelése, a staféta átadása – olvasható a Generációk Partnere legújabb blogbejegyzésében.

Van, aki azért keres meg minket, mert át akarja adni a cégét és van is kinek – kezdődik a Generációk Partnere friss blogbejegyzése.

Van, aki azért keres meg minket, mert át akarja adni a cégét, de nincs kinek.

Van, aki azért keres meg minket, mert át szeretné venni a családi céget, de a szülei nem érzik, hogy fontos lenne mielőbb felkészülni erre a folyamatra.

Van, aki azért keres meg minket, mert el akarja adni a családi vállalkozást.

Fentiek közül bármi is a legyen a kiváltó ok, egy cég alapítója számára az alkalmas utód kiválasztása, kinevelése, a staféta átadása gyötrelmes út. Többségük nem is mer szembe nézni a feladattal – halogatja, amíg csak lehet.

Az alábbi alapvető kérdésekre azonban előbb vagy utóbb mindkét generációnak muszáj megtalálnia a választ:

Alapítók

  1. Mi a legnagyobb félelme az utódlás kapcsán?
  2. Mi történne a cégével 5 év múlva, ha nem változik semmi a mostani helyzethez képest?
  3. Mi történne Önnel 5 év múlva, ha nem változik semmi a mostani helyzethez képest?
  4. Ha álláshirdetést adna fel a saját cége ügyvezetői posztjára, a lehetséges jelöltek közül biztos, hogy a gyermekét venné fel?
  5. Mennyit ér a vállalkozása a mostani tudása szerint? Mennyit érne úgy, ha Ön holnaptól nem dolgozna benne?
  6. Tisztában van vele, hogy egy cég tulajdonlása és annak vezetése két teljesen különböző szerepkör?
  7. Hogyan élné meg azt, ha gyermeke gyökeresen más jövőképet fogalmazna meg a cégének, mint amit Ön megálmodott?

Utódok

8. Mi a legnagyobb félelme a családi vállalkozás átvétele kapcsán?
9. Mivel foglalkozna a legszívesebben, ha elődei nem alapították volna meg azt a céget, ahol Ön most dolgozik vagy dolgozni fog?
10. Mi történne Önnel 5 év múlva, ha nem változik semmi a mostani helyzethez képest?
11. Amennyiben Ön viszi tovább a vállalkozást, akkor hogyan élné meg szüleivel szemben, ha gyökeresen más jövőképet fogalmazna meg a cégnek, mint a szülei?

Mik az Ön válaszai a fenti kérdésekre?

Fontos kihangsúlyozni, hogy nincsenek általános érvényű válaszok a fenti kérdésekre. A családtagok, a kialakult élethelyzet, a vállalkozás, az egyéni célok, mind-mind egyedi helyzetet teremtenek.

Ha ismer olyan családot, akiknek vállalkozása a generációváltás szakaszába ért és gyülekeznek a gomolyfelhők a fejük felett, akkor segítsen nekik és ossza meg velük ezt a cikket, hogy lássák, nincsenek egyedül kérdéseikkel, aggályaikkal.

A jó hír, hogy mindig vannak válaszok!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-31 23:28:00
A 2014–2020-as időszakban az európai strukturális és beruházási alapok (esb-alapok) összesen 731 milliárd euró összegű beruházást szabadítottak fel, amelyből 535 milliárd eurót az EU finanszírozott, előmozdítva a tartós társadalmi-gazdasági konvergenciát, a területi kohéziót, a szociális Európát és a zökkenőmentes zöld és digitális átállást – tájékoztatott az Európai Bizottság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS