Hol terem a hiteles és elismert ingatlanközvetítő?

2023. 01. 26., 15:13

Hogyan építse fel egy ingatlanközvetítő a személyes márkáját? A kérdésre az ingatlan.com által megkérdezett szakértők válaszolnak.

Egyre több közösségi portálon tűnnek fel olyan ingatlanközvetítők, akik saját blogoldalukon vagy éppen videóban elemzik a magyar lakáspiacot, tanácsokkal és fontos piaci információkkal, árelemzésekkel látják el az olvasóikat és a nézőiket. Ez egyrészt növeli a tanácsadók és az eladók-vevők közötti bizalmat, illetve a személyességet, másrészt az ingatlanközvetítők számára nagyobb ismertséget hoz, és több megbízást kaphatnak.

Ez már tiszta Amerika?

Egyre sikeresebbek lehetnek azok az ingatlanközvetítők, akik nagyobb figyelmet és több időt tudnak szentelni az ügyfeleikre, és ahol az emberközpontúság és személyesség a szakértelemmel együtt jár. A változó piaci körülmények között még fontosabbá válik, hogy az embereket megszólítsuk, közérthetően elmagyarázzuk nekik, hogy mi vár rájuk az ingatlanpiacon, merre haladnak az árak, hol érdemes vásárolni. Ez ráadásul a szakma presztízsét is növeli, hiszen még inkább előtérbe kerül a valódi szakértelem.

„Az idők folyamán elkezdett változni a társadalom véleménye az ingatlanközvetítésről. Ráadásul mindenki láthatja, hogy Amerikában és Nyugat-Európában ez egy megbecsült szakma, emellett a közösségi média is kicsit közelebb hozta az emberekhez a munkánkat. Összességében folyamatosan fejlődik a szakma, és a közvetítők megítélése is sokat javult” – nyilatkozta korábban Kovács Kornél.

Kovács Kornéllal készült interjú:
Ezért érdemes önálló ingatlanközvetítőként dolgozni!

„A tanácsadói munka mindenképpen a minőség irányába mozdult el, bár még így is jelentős lemaradásban vagyunk Nyugat-Európához képest. A mainál szigorúbb működési keretekre Magyarországon is szükség lenne – mint például a hitel- vagy biztosításközvetítőknél –, amelyek többek között tartalmaznák a hirdetések szigorúbb ellenőrzését, a működési engedélyeket, a számlaadási kötelezettségeket. Egyáltalán a munkamódszereket, hogy az eladók és a vevők egyaránt magasabb szintű szolgáltatásokat kapjanak” – teszi hozzá Szűcs Attila.

Szűcs Attilával készült interjú:
Hálózatban és azon kívül: mi a korrekt jutalék és mit kapunk cserébe?

Több kommunikációs csatornán is jelen vannak

Egyre több kommunikációs csatornán, közösségi oldalon találkozhatunk olyan ingatlanközvetítőkkel, akik saját honlapot, blogot működtetnek, sőt, videókban szemléltetik, hogy merre halad a piac. Ezek a megjelenések különösen azokban az időkben jönnek jól, amikor az emberek tanácstalanok és bizonytalanok, hogy milyen áron milyen lakást érdemes venni, mennyire fontos az energiahatékonyság, vagy éppen milyen korszerűsítési lehetőségek rejlenek egy-egy otthonban.

„Az én helyzetem teljesen egyedi, hiszen már a kezdetektől fogva blogot írtam, pedig 2006 környékén még ez nem volt annyira trendi. Sok emberhez eljutottam online csatornákon. Több százan olvasták már akkoriban is az írásaimat, majd párhuzamosan a közvetítői tevékenységemmel az ingatlan került a fókuszba a blogomon is. Később a kollégáim egyre nagyobb számban osztották meg a bejegyzéseimet, így egyre nagyobb ismertségre tettem szert” – mondja Csorba Dániel, aki önmagát ingatlanosnak, Podcasternek és YouTuber-nek is aposztrofálja.

Csorba Dániellel készült interjú:
Hogyan építsünk önálló ingatlanközvetítői márkát? Megszólal a sztárblogger

Személyre szabott szolgáltatások

A blogokban, videókban megjelenő tanácsadók személyes jelenlétükkel is képviselik magukat. Vagyis nem csupán egy távoli hang a mobiltelefon túloldaláról, akikkel azután egy lakásbemutatás során találkoznak az eladók és a vevők egy röpke félórára, hanem azt a szakértelmet személyesítik meg, akikre szívesen rábízzák a lakásügyeik intézését.

„Mivel a lakásokat kínáló ügyfeleink személyeket bíznak meg, ezért az ügyfelek személyekhez, az adott üzletkötőhöz fognak kötődni, és kevésbé fontos számukra, hogy milyen céghez/hálózathoz tartozik az illető. Ma már nem a materiális dolgokra – mint például az iroda – kellene koncentrálni, hanem a közvetítő személyiségére, vagyis magára az emberre, ez pedig a rátermettségtől, az empátiától, az értékesítési vénától, a piacismerettől és a szakértelemtől függ” – hangsúlyozza Mlinárik Márton ingatlanspecialista és vlogger.

Mlinárik Mártonnal készült interjú: 
A siker titka: miért jó független ingatlanosnak lenni?

A közösségi oldalakon való megjelenés az ingatlanközvetítők elismertségét és ismertségét egyaránt növeli, hiszen mindkét tényező fontos. A már hangsúlyozott személyesség azért is lényeges, hiszen Magyarországon a lakásuk a családok legnagyobb vagyontárgya, jelentős az érzelmi kötődés, a gazdasági érdek mellett, így még nagyobb szerepe van az ingatlanközvetítő és az eladó kapcsolatának.

„Az ügyfelek számára az a fontos, hogy milyen emberi kvalitásaid vannak, hiszen az eladók nem a céggel, hanem az emberrel kötnek szerződést. Bátran kijelentem, hogy a mi munkánk sikerének 98%-a a személyiségtől függ. A konkrét megbízások esetében az ügyfelek azért döntenek melletted, mert szimpatikusnak és hitelesnek találnak, amit a kommunikációddal is alá kell támasztanod” – folytatja Csorba Dániel.

Úgy tűnik, hogy az első tíz másodperc, ami sok esetben meghatározza azt, hogy szimpatikusnak találjuk-e a másikat, itt az ingatlanközvetítői piacon is érvényesül. Amikor a tanácsadó kimegy egy ügyfélhez, az eladó nem a cégnek adja a megbízást, hanem a személynek. Ezért ki kell alakítani egy bizalmi légkört, ami persze nem könnyű ilyen rövid idő alatt.

„Ha a két fél között nem alakul ki egyfajta bizalmi viszony, akkor a közvetítő keze is meg van kötve, és nem tud teljes intenzitással dolgozni az értékesítés sikeréért. Ha ajánlás útján jutott el az ingatlanközvetítő az eladóhoz, akkor előnyt élvez, hiszen a bizalom kialakulásának az útján jobb pozícióban van. Ez esetben már nem a közvetítőnek kell eladnia magát, hogy az eladó megbízza a munkával, hanem teljes erőbedobással a feladatra koncentrálhat” – erősíti meg Kovács Kornél.

Zámbó Árpád még hozzáteszi, hogy „nem véletlenül az az első mondat a weboldalamon is , hogy nem ingatlanokkal, hanem emberekkel foglalkozom. Az adott lakás vagy ház mögött is meg kell látnunk a személyiséget, hiszen gyakran különböző élethelyzetek miatt – házasság, költözés, gyermekvállalás stb. – kerülnek az ügyfeleim az ingatlanpiacra”.

Zámbó Árpáddal készült interjú:
„Nem ingatlanokkal, hanem emberekkel foglalkozom.” Ingatlanközvetítés magas szinten

Szakértelem, stratégiák és marketingmegoldások

Ha a tanácsadó közérthetően, mégis a piacot alapos ismeretek birtokában elemzi, az növeli a szakmai nimbuszát, és több megbízást kaphat. Az ingatlanpiac Magyarországon is egyre sokoldalúbb, vagyis nem csak arról szól, hogy ebben az utcában ennyit ér egy kétszobás lakás. Hiszen számos tényező cizellálja az árakat kezdve az elhelyezkedéstől az energiabesoroláson át a műszaki adottságokig. Vagyis a tanácsadói munka egy komplex feladatkör a piacismerettől kezdve a műszaki tudáson és a home staging-en át a jogi keretekig.

„Az eladóknak először is teljes körű információt kínálok az ingatlanpiac aktuális helyzetéről, hogy a már említett bizalomépítés minél hatékonyabb legyen. Majd következhet az eladási stratégia felállítása és pozicionálása a versenytársak között. Itt jegyzem meg, hogy a korrekt piaci árat értékbecsléssel is alátámasztom. Mindemellett a folyamatos kapcsolattartás is alapvető, vagyis rendszeresen informálom a partnereimet az értékesítési folyamatról és a piaci változásokról, amelyek befolyásolhatják a célcsoportokat vagy éppen a megfelelő árat” – mondja Zámbó Árpád.

Sokan azt gondolják, hogy a tanácsadó kap egy megbízást, kiteszi a megfelelő portálokra és várja, hogy majd jönnek az ügyfelek. Az elmúlt évtizedekben az értékesítési kultúra jelentős mértékben fejlődött, de a mai napig folyamatos a változás. Elég csak a technológiai lehetőségeket említeni, vagyis kis túlzással, ha néhány hétig nem kísérjük figyelemmel az új megoldásokat, akkor lemaradunk.

„Bár én még régi vágású szakember vagyok, aki a kerítésre kihelyezett molinóban, a személyes kapcsolatokban és a kézfogásokban hisz, amelyekben értéket és erőt látok, de természetesen a fejlődéssel lépést tartok. Így a közösségi médiumokat és egyéb marketing eszközöket is használom. Ma már minden egyes lakás esetében személyre szabott értékesítési stratégiát kell felállítani. A munka nem csupán arról szól, hogy meghirdetjük a lakást, hitelt ajánlunk, alaprajzot vagy éppen profi fotós-videós anyagot, netán önálló honlapot készítünk. Ezek fontos tényezők, de ha nincs mögötte helyismeret és rutin, akkor kevésbé leszünk sikeresek az értékesítésben. Olyan fórumokon kell megjelenni, ahol a potenciális vásárlói célcsoportok találhatók. Vagyis az általános internetes felületek mellett egyedi megjelenést is kell nyújtani, cizelláltabban kell a piacot szondázni” – magyarázza Gyönös András.

Gyönös Andrással készült interjú:
Kilépett a nagy hálózatból: egy vérprofi független közvetítő tippjei

Összességében azonban az ingatlanközvetítői személyes márka nem csak azt jelenti, hogy egy tanácsadónak bloggernek vagy vloggernek kell lennie, hiszen nem mindenki szeretne nap mint nap a nagyközönség előtt megjelenni; hanem a szakmai színvonalról, az eladási stratégiákról és a személyességről is szól, amelyek segítségével az ügyfeleit maximálisan kiszolgálhatja – írják az ingatlan.com szakértői. Az ingatlan.com többek között a hamarosan induló Ellenőrzött Partner státusz segíti a tanácsadókat abban, hogy ez a személyes brand még hatékonyabban és láthatóbban megjelenjen a piacvezető lakáshirdetési portál oldalain.

ingatlan.com

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS