Fazekas Dóra: Megnyugtat a kiszámíthatóság

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 02. 25., 09:15

Változatosak a napjaim, sok szakmai kihívással: az EU-s döntéshozatalhoz hatáselemzéseket készítünk, a cég ökonometriai modelljével gazdasági folyamatokat szimulálunk, és azt számszerűsítjük, mennyire kitett a pénzügyi szektor a klímaváltozásnak – mondta az Üzletemnek Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának ügyvezetője.

Fazekas Dóra mióta 2009-ben megszerezte doktori fokozatát, folyamatosan a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a közgazdaság kérdéseivel foglalkozik kutatóként. 2018 óta vezeti a brit Cambridge Econometrics elemzőcég budapesti irodáját, amelyet a Brexitre készülő cég részben az ő szakmai háttere miatt helyezett a magyar fővárosba.

A magyar iroda elsősorban a közép-kelet- és a délkelet-európai régió országait célozza meg ökonometriai elemzéseivel és gazdasági modellezésekkel, miközben részt vesz a Cambridge Econometrics brüsszeli és cambridge-i irodájának kutatásaiban is. A tanácsadó cég gazdasági modelljei trendeket rajzolnak fel és a különböző szcenáriók várható hatásait jelzik előre a kormányzati, az üzleti és a civilszféra döntéshozói számára, ezzel támogatva döntéseiket a társadalom előtt álló összetett kihívások kezelésére.

Dóra továbbá a Cambridge Econometrics fenntartható pénzügyek szakterületének nemzetközi témavezetője. Ő fogja össze az elemzőcég három irodájának ezen a területen végzett szakmai munkáját. Konferenciaszerepléseivel arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás és az erre való felkészülési lépések milyen hatást gyakorolnak a pénzügyi szektorra, a befektetési portfóliók értékének alakulására és a befektetések hogyan járulhatnak hozzá a klímaváltozás elleni harchoz is. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 262. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Eddigi karrierem csúcsa épp most van: Budapesten, egy gazdasági kutatással, elemzéssel és tanácsadással foglalkozó angol cég magyar irodáját vezetem. Klíma- és energiapolitikai témában irányítok kutatási projekteket, ami már a PhD kutatási témám is volt. Változatosak a napjaim, sok szakmai kihívással: az EU-s döntéshozatalhoz hatáselemzéseket készítünk, a cég ökonometriai modelljével gazdasági folyamatokat szimulálunk, és azt számszerűsítjük, mennyire kitett a pénzügyi szektor a klímaváltozásnak. Az egyes előadások megtervezése és kivitelezése mellett rengeteg videóhívásban veszek részt.

Milyen távra tervez?

– Napjaimat, heteimet megtervezem – megnyugtat a kiszámíthatóság. A gyerekeim nyári szüneti terveit már elkezdtem megtervezni. A céges üzleti tervezés 1-3 éves időtávra vonatkozik, ennél hosszabbra sosem terveztem.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Inkább személyes bakancslistám van. A szakmain talán az szerepel, hogy a klímaváltozással foglalkozó nagyra tartott szaktekintélyekkel vehessek részt minél több kutatásban.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengeteget tanultam a szüleimtől: a kitartást, a pozitív hozzáállásomat. Szakmailag leginkább tanáraimtól, illetve kollégáimtól. Mostanában pedig a gyerekeimtől.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Példamutatással.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Kémia! Ha újra gimnazista lennék, biztos abban mélyednék el jobban. Valószínűleg ugyanezen a szakterületen próbálnék szerencsét, de nagyobb hangsúlyt fektetnék a CO2 megkötés vegyi (nemcsak gazdasági) tanulmányozására. Szívesen kutatnám, hogyan tudnánk stabil vegyületekben megkötni a feleslegben keletkező gázt, amit aztán ipari folyamatokban is fel lehet használni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Beszélgetéssel, mostanában csak online, régebben konferenciák szüneteiben, kávézások mellett.

Mire sajnálja az idejét?

– Lassú, nem hasznos, nem érdekes programokra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha úgy érzem, nem figyelnek/hallgatnak rám.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A budapesti irodával idén egy környezetvédő szervezetet támogattunk, egyelőre adománnyal, de amint a helyzet lehetővé teszi, csapatban is fogunk önkénteskedni. Jelenleg a klímaváltozással kapcsolatos ismereteimet igyekszem továbbadni, elsősorban saját gyerekeimnek és társaiknak.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Erdőben futás, kirándulás a gyerekekkel, beszélgetés a barátokkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS