Fazekas Dóra: Megnyugtat a kiszámíthatóság

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 02. 25., 09:15

Változatosak a napjaim, sok szakmai kihívással: az EU-s döntéshozatalhoz hatáselemzéseket készítünk, a cég ökonometriai modelljével gazdasági folyamatokat szimulálunk, és azt számszerűsítjük, mennyire kitett a pénzügyi szektor a klímaváltozásnak – mondta az Üzletemnek Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának ügyvezetője.

Fazekas Dóra mióta 2009-ben megszerezte doktori fokozatát, folyamatosan a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a közgazdaság kérdéseivel foglalkozik kutatóként. 2018 óta vezeti a brit Cambridge Econometrics elemzőcég budapesti irodáját, amelyet a Brexitre készülő cég részben az ő szakmai háttere miatt helyezett a magyar fővárosba.

A magyar iroda elsősorban a közép-kelet- és a délkelet-európai régió országait célozza meg ökonometriai elemzéseivel és gazdasági modellezésekkel, miközben részt vesz a Cambridge Econometrics brüsszeli és cambridge-i irodájának kutatásaiban is. A tanácsadó cég gazdasági modelljei trendeket rajzolnak fel és a különböző szcenáriók várható hatásait jelzik előre a kormányzati, az üzleti és a civilszféra döntéshozói számára, ezzel támogatva döntéseiket a társadalom előtt álló összetett kihívások kezelésére.

Dóra továbbá a Cambridge Econometrics fenntartható pénzügyek szakterületének nemzetközi témavezetője. Ő fogja össze az elemzőcég három irodájának ezen a területen végzett szakmai munkáját. Konferenciaszerepléseivel arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás és az erre való felkészülési lépések milyen hatást gyakorolnak a pénzügyi szektorra, a befektetési portfóliók értékének alakulására és a befektetések hogyan járulhatnak hozzá a klímaváltozás elleni harchoz is. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 262. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Eddigi karrierem csúcsa épp most van: Budapesten, egy gazdasági kutatással, elemzéssel és tanácsadással foglalkozó angol cég magyar irodáját vezetem. Klíma- és energiapolitikai témában irányítok kutatási projekteket, ami már a PhD kutatási témám is volt. Változatosak a napjaim, sok szakmai kihívással: az EU-s döntéshozatalhoz hatáselemzéseket készítünk, a cég ökonometriai modelljével gazdasági folyamatokat szimulálunk, és azt számszerűsítjük, mennyire kitett a pénzügyi szektor a klímaváltozásnak. Az egyes előadások megtervezése és kivitelezése mellett rengeteg videóhívásban veszek részt.

Milyen távra tervez?

– Napjaimat, heteimet megtervezem – megnyugtat a kiszámíthatóság. A gyerekeim nyári szüneti terveit már elkezdtem megtervezni. A céges üzleti tervezés 1-3 éves időtávra vonatkozik, ennél hosszabbra sosem terveztem.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Inkább személyes bakancslistám van. A szakmain talán az szerepel, hogy a klímaváltozással foglalkozó nagyra tartott szaktekintélyekkel vehessek részt minél több kutatásban.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengeteget tanultam a szüleimtől: a kitartást, a pozitív hozzáállásomat. Szakmailag leginkább tanáraimtól, illetve kollégáimtól. Mostanában pedig a gyerekeimtől.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Példamutatással.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Kémia! Ha újra gimnazista lennék, biztos abban mélyednék el jobban. Valószínűleg ugyanezen a szakterületen próbálnék szerencsét, de nagyobb hangsúlyt fektetnék a CO2 megkötés vegyi (nemcsak gazdasági) tanulmányozására. Szívesen kutatnám, hogyan tudnánk stabil vegyületekben megkötni a feleslegben keletkező gázt, amit aztán ipari folyamatokban is fel lehet használni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Beszélgetéssel, mostanában csak online, régebben konferenciák szüneteiben, kávézások mellett.

Mire sajnálja az idejét?

– Lassú, nem hasznos, nem érdekes programokra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha úgy érzem, nem figyelnek/hallgatnak rám.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A budapesti irodával idén egy környezetvédő szervezetet támogattunk, egyelőre adománnyal, de amint a helyzet lehetővé teszi, csapatban is fogunk önkénteskedni. Jelenleg a klímaváltozással kapcsolatos ismereteimet igyekszem továbbadni, elsősorban saját gyerekeimnek és társaiknak.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Erdőben futás, kirándulás a gyerekekkel, beszélgetés a barátokkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-04 15:10:44
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS