Fazekas Dóra: Megnyugtat a kiszámíthatóság

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 02. 25., 09:15

Változatosak a napjaim, sok szakmai kihívással: az EU-s döntéshozatalhoz hatáselemzéseket készítünk, a cég ökonometriai modelljével gazdasági folyamatokat szimulálunk, és azt számszerűsítjük, mennyire kitett a pénzügyi szektor a klímaváltozásnak – mondta az Üzletemnek Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának ügyvezetője.

Fazekas Dóra mióta 2009-ben megszerezte doktori fokozatát, folyamatosan a klímaváltozás, a fenntarthatóság és a közgazdaság kérdéseivel foglalkozik kutatóként. 2018 óta vezeti a brit Cambridge Econometrics elemzőcég budapesti irodáját, amelyet a Brexitre készülő cég részben az ő szakmai háttere miatt helyezett a magyar fővárosba.

A magyar iroda elsősorban a közép-kelet- és a délkelet-európai régió országait célozza meg ökonometriai elemzéseivel és gazdasági modellezésekkel, miközben részt vesz a Cambridge Econometrics brüsszeli és cambridge-i irodájának kutatásaiban is. A tanácsadó cég gazdasági modelljei trendeket rajzolnak fel és a különböző szcenáriók várható hatásait jelzik előre a kormányzati, az üzleti és a civilszféra döntéshozói számára, ezzel támogatva döntéseiket a társadalom előtt álló összetett kihívások kezelésére.

Dóra továbbá a Cambridge Econometrics fenntartható pénzügyek szakterületének nemzetközi témavezetője. Ő fogja össze az elemzőcég három irodájának ezen a területen végzett szakmai munkáját. Konferenciaszerepléseivel arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a klímaváltozás és az erre való felkészülési lépések milyen hatást gyakorolnak a pénzügyi szektorra, a befektetési portfóliók értékének alakulására és a befektetések hogyan járulhatnak hozzá a klímaváltozás elleni harchoz is. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 262. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Eddigi karrierem csúcsa épp most van: Budapesten, egy gazdasági kutatással, elemzéssel és tanácsadással foglalkozó angol cég magyar irodáját vezetem. Klíma- és energiapolitikai témában irányítok kutatási projekteket, ami már a PhD kutatási témám is volt. Változatosak a napjaim, sok szakmai kihívással: az EU-s döntéshozatalhoz hatáselemzéseket készítünk, a cég ökonometriai modelljével gazdasági folyamatokat szimulálunk, és azt számszerűsítjük, mennyire kitett a pénzügyi szektor a klímaváltozásnak. Az egyes előadások megtervezése és kivitelezése mellett rengeteg videóhívásban veszek részt.

Milyen távra tervez?

– Napjaimat, heteimet megtervezem – megnyugtat a kiszámíthatóság. A gyerekeim nyári szüneti terveit már elkezdtem megtervezni. A céges üzleti tervezés 1-3 éves időtávra vonatkozik, ennél hosszabbra sosem terveztem.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Inkább személyes bakancslistám van. A szakmain talán az szerepel, hogy a klímaváltozással foglalkozó nagyra tartott szaktekintélyekkel vehessek részt minél több kutatásban.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Rengeteget tanultam a szüleimtől: a kitartást, a pozitív hozzáállásomat. Szakmailag leginkább tanáraimtól, illetve kollégáimtól. Mostanában pedig a gyerekeimtől.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Példamutatással.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Kémia! Ha újra gimnazista lennék, biztos abban mélyednék el jobban. Valószínűleg ugyanezen a szakterületen próbálnék szerencsét, de nagyobb hangsúlyt fektetnék a CO2 megkötés vegyi (nemcsak gazdasági) tanulmányozására. Szívesen kutatnám, hogyan tudnánk stabil vegyületekben megkötni a feleslegben keletkező gázt, amit aztán ipari folyamatokban is fel lehet használni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Beszélgetéssel, mostanában csak online, régebben konferenciák szüneteiben, kávézások mellett.

Mire sajnálja az idejét?

– Lassú, nem hasznos, nem érdekes programokra.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha úgy érzem, nem figyelnek/hallgatnak rám.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– A budapesti irodával idén egy környezetvédő szervezetet támogattunk, egyelőre adománnyal, de amint a helyzet lehetővé teszi, csapatban is fogunk önkénteskedni. Jelenleg a klímaváltozással kapcsolatos ismereteimet igyekszem továbbadni, elsősorban saját gyerekeimnek és társaiknak.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Utazásra.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Erdőben futás, kirándulás a gyerekekkel, beszélgetés a barátokkal.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS