Fábián Tamás: Tervezős típus vagyok – nem lehet egyik napról a másikra „élni”

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 12. 08., 09:15

Mivel az elmúlt 20 évben a munkáltatói és munkavállalói oldalon is széleskörű tapasztalatot szereztem, mindkét fél gondolkodását megértem – mondta az Üzletemnek Fábián Tamás, az Infosector Kft. operatív vezetője.

Fábián Tamás azt mondja: megtalálta az egyensúlyt a család és a munka között, ami lássuk be, sokunknak nehezen megy. Az sem egyszerű feladat, hogy mivel lehet motiválni a kollégákat, de Tamás erre is tud megoldást. Ha arra is kíváncsi, hogy Tamás melyik szakmában próbálná ki magát, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 247. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Vezetőként szerencsésnek mondhatom magamat, mivel az elmúlt 20 évben sokrétű tapasztalatot gyűjtöttem. A multinacionális vállalatoktól kezdve a kkv szektorig mindenhol igyekeztem a környezetre jellemző erényeket elsajátítani, és tanulni a hibákból. Mindenhol azt figyeltem, hogy hogyan lehet kezelni egy-egy helyzetet úgy, hogy a korábban alkalmazott gyakorlatokon túlmutat, és átfogóan kezeli az adott problémát. A számos szakmai siker ellenére a karrierem csúcsát abban látom, hogy megtaláltam az egyensúlyt a család és a munka világa között. Furcsának hangzik, de véleményem szerint számos párhuzam állítható közöttük, és egyik sem megy a másik nélkül. Nekünk ezt úgy sikerült kialakítanunk, hogy a feleségemnek is van karrierje és neki sem kellett semmit sem feláldoznia – pedig hamarosan nagycsaládosok leszünk.

Milyen távra tervez?

– Az egyszerű válasz az, hogy rövid-, közép- és hosszútávra. Minden döntés előtt helyzetelemzéssel kezdek, legyen szó egyszerű feladatról, nagy projektről, pénzügyi- vagy stratégiai tervezésről. Osztom azt a nézőpontot, hogy folyamatosan előre kell gondolkozni, és nem lehet egyik napról a másikra „élni”. Tervezős típus vagyok.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Mivel az elmúlt 20 évben a munkáltatói és munkavállalói oldalon is széleskörű tapasztalatot szereztem, mindkét fél gondolkodását megértem. Ezt a rálátást szeretném üzleti értékre váltani, és elérni, hogy a vezetők és a tulajdonosok is lássák, még mindig a jó munkaerő a legfontosabb. Nehéz terep, de abban látom a legnagyobb kihívást, hogy megtaláljuk, hogyan fejlesszük és hozzuk ki a legtöbbet a dolgozóinkból a saját területükön.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szinte minden eddigi kollégámtól és üzleti partneremtől tanultam valamit – a jó és kevésbé jó példákból is sokat lehet okulni. A jókat igyekszem adaptálni, a negatívumokat pedig kiszűrni a saját munkámból, életemből. Az eddigi pályám során voltak meghatározó vezetők, akiktől sokat tanultam, ezúton is köszönöm nekik. Nevesíteni viszont senkit nem szeretnék, ez maradjon meg szakmai titoknak.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Erre nincsenek kész megoldások, leginkább az adott helyzettől függ. Az iránymutatások fontosak, de ahhoz, hogy valóban tudj valakit motiválni, az emberi oldalát is ismerned kell. Erre vonatkozólag egyébként pont most indítottunk feleségemmel egy új projektet, ahol kifejezetten az egyén ismerete és motiváltsága kap fókuszt – legyen szó önmaga motiválásáról vagy a céges célokkal való azonosulásról.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nem vagyok polihisztor, de sok mindent meg tudok csinálni magam is az élet sok területén, ideértve a „klasszikus” kétkezi munkát is. Jelenleg az informatikai szakértői, a felsővezetői és a HR menedzsment vonalat viszem, egy kis marketinggel fűszerezve. Ebben a szerepben, ennél a csapatnál jól érzem magam, nem szívesen váltanék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Erre számtalan lehetőség van ma már, de a gyakorlatban a kapcsolatok inkább engem találnak meg. Ezek kialakulásánál a szakmai rész mellett számomra nagyon fontos a másik fél emberi oldala. Ha ott valami nem kerek, akkor nem kötünk üzletet.

Mire sajnálja az idejét?

– Olyan ügyekkel és témákkal foglalkozni, amelyek rajtunk kívül álló okokból nem tudnak haladni vagy megoldódni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ez is a helyzettől, a problémától függ. Az értetlenkedést, a késlekedést és a döntésképtelenséget nem szeretem.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Bármilyen karitatív munka jöhet, az elmúlt években is aktív voltam ezen a téren. Hogy konkrétumot is említsek, volt már szemétszedés, ételosztás és tereprendezés is. Ebben a hátrányoshelyzetű emberek segítése a fókuszom minden esetben.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Mindent átgondolok, de az ünneplésre nem sajnálom, legyen az bármilyen témában.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Erre egy szavas válaszom van: a CSALÁD.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS