Dr. Tóth Judit Lenke: Jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van

Dr. Tóth Judit Lenke: Jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 04. 27., 09:12

Éppen egy applikáció-fejlesztésben vagyok, ami remélhetőleg könnyebbé teszi jó néhány ingatlan jogügylettel foglalkozó vállalkozó mindennapi rutinját – mondta az Üzletemnek dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi és adatbiztonsági szakjogász, AML specialista.

Dr. Tóth Judit Lenke állítja, hogy a jog nem az ördögtől való! Szerencsére erről nem kell meggyőznie az ügyfeleit. Arra viszont szükség van, hogy elmagyarázza a cégvezetőknek, mi miért fontos akár az adatvédelemben, akár a pénzmosási eljárás integrálásában. A jog mellett mindig kell valami plusz, ahol kiélheti kreativitását. Így lett például a 3D Gallery Budapest társtulajdonosa és alapító tagja. És ha már kreativitás! Nyolc éves iker lányainak sikerült rávenniük arra, hogy velük járjon lovagolni. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozat 398. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Büszke vagyok adatvédelmi felelős pozícióimra és a szervezetekre, cégekre, amelyekkel együtt dolgozom. Nagy kihívás az adatkezeléseket úgy összehangolni a különböző jogterületekkel, hogy az a gyakorlatban is megállja a helyét. Ráadásul, ott, ahol DPO (data protection officer) vagyok, minden tag, munkavállaló tisztában van az adatvédelem és adatbiztonság fontosságával, nagyon előremutató az az adattudatos gondolkodásmód, amit képviselnek. De megemlíthetném azokat a hatósági eljárásokat is, amelyek bírság nélkül zárultak. Ezekre is büszke vagyok.

Milyen távra tervez?

– Mindig a hosszú távú terveimre fókuszálok. Látom magamat pár év múlva, ahogyan több ezres vállalkozói közösségnek magyarázom abszolút közérthetően, hogy a jog nem az ördögtől való…. merthogy ez a szuper képességem. Kicsit komolyabbra fordítva a szót, éppen egy applikációfejlesztésben vagyok, ami remélhetőleg könnyebbé teszi jó néhány ingatlan jogügylettel foglalkozó vállalkozó mindennapi rutinját. Unikum, hogy ötvözi a kötelező jogi megfeleltetést (GDPR és pénzmosás) a blokk-lánc technológiával, és ezzel automatikusan átveszi az ügyfél-átvilágítási kötelezettség terhét a vállalkozókról, ráadásul zéró papírt gyártunk, ami tökéletesen környezettudatos.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon szeretem elmagyarázni és megértetni a cégvezetőkkel, hogy mi miért fontos akár az adatvédelemben, akár a pénzmosási eljárás beintegrálásában. Azon dolgozom, hogy létrehozzak egy önfejlesztő közösséget, olyan cégvezetőkből, kisvállalkozásokból, akik segítenek egymásnak és aktívan részt vesznek a megvalósításban. Szeretnék ismert szakértőként előadni egy AML konferencián. Júniusban most lesz egy Brüsszelben, ezen sajnos még nem előadóként veszek részt, de így is roppant érdekes lesz. Olyan kérdéseket boncolgatunk majd, mint az EU Bizottság új pénzmosás elleni/CFT jogalkotási csomagja, vagy az új EU pénzmosás elleni hatóság (AMLA) várható feladatai, a kriptovaluták szabályozása, valamint az olyan technológiák, mint a blokklánc és az alternatív fizetési platformok járvány utáni felemelkedésének kérdésköre. Úgy gondolom, hogy egy adatvédelemről szóló jogi természetű konferencia megrendezése sem állna távol tőlem. Csupa gyakorlati instrukciókkal, iparág-specifikusan – például: hogy néz ki és mit tartalmaz egy jó adatkezelési tájékoztató? Vagy: hogyan kell regisztrálni az ENSZ szankciós listájára?

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Azt gondolom, hogy a tudás összegződik, kumulálódik, nem tudok felsorolni egyetlen szervezetet, oktatót vagy mentort, akit kiemelnék. Rengeteget tanulok és képzem magam. Nem tudnám megmondani, hogy a digitális jogi jártasságimhoz mi adott többet, egy személyes kripto tanfolyam vagy a most folyamatban lévő digitális szakjogász képzésem (KRE egyetem), esetleg egy komplex és igen átfogó online marketing tanfolyam, ahol konkrétan megtanultam hirdetési fiókot kezelni, seozni és Facebookon hirdetni.

Úgy gondolom, hogy a jogászi hivatás is – mint minden más szakma – kicsit átalakulóban van, főleg azoké a kollégáké, akik digitális joggal foglalkoznak. A technológiák alapvető ismerete már önmagában elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő jogi nyelvezetet és logikát csempésszünk a jogalkotási folyamatokba. Elég, ha csak az adatvédelemre gondolunk… Biztos vagyok benne, hogy már minden egyéni vállalkozó találkozott legalább egyszer a munkája során GDPR-os kihívással. Ez azért fordulhat elő, mert a személyes adatok védelme és az azt övező jogszabályi rendelkezések átszővik a vállalkozások mindennapi életét és velük együtt az összes jogterületet. Szerződések, fogyasztóvédelem, IT-biztonság, stb. Muszáj képeznünk magunkat a cyber-térből, hogy fel tudjuk venni a versenyt a bűnelkövetőkkel.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Egyedül dolgozom, még saját magamat motiválom, de ami késik nem múlik.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Most persze jöhetne a szokásos „anyukám már a születésem pillanatában tudta, hogy ügyvéd leszek, mert kalapáccsal hadonászva láttam meg a napvilágot”, de ennek pont az ellenkezője igaz… A jog mellett nekem mindig is kellett valami plusz, ahol kiélhetem a kreatív énemet. Társtulajdonos és alapító tag vagyok a 3D Gallery Budapest-ben. Ez egy interaktív fotó galéria, ahol kézzel készített olaj-festményekbe állhat be a látogató, úgy hogy részese lesz a műalkotásnak. Fotózni kötelező! Nálunk készülnek a legjobb szelfik!

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Főként ajánlásokból dolgozom, de eljárok vállalkozói körökbe, üzleti reggelikre, különböző szakmai rendezvényekre. Egy jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van. De lehet, hogy csak azért jegyzik meg a nevemet, mert nem tudják elképzelni, hogy foglalkozhatok ezzel a területtel

Mire sajnálja az idejét?

– A rutin feladatok nem igazán kötnek le. Így azokra a feladatokra sajnálom az időmet a leginkább, amelyek már nem jelentenek kihívást. Igyekszem ezeket kiszervezni és mindig új típusú kihívásokat keresni.

Mivel lehet felbosszantani?

– 8 éves iker lányokat nevelek, úgy érzem, elég edzett az idegrendszerem, ezt az évek alatt tökélyre fejlesztettem.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szerencsés vagyok, mert sokszor kipróbálhattam magam önkéntesként. Már 16 éves koromban vállaltam gyermekfelügyeletet. Általában azoknak a családoknak segítettem, ahol mindkét szülőnek dolgoznia kellett és a hátrányos helyzetű/autista gyerkőcök felügyeletét nem tudták megoldani a nyári szünetben. Bármikor elvállalnám újra. De lobbiztam már az SNI-s gyerkőcök érdekében is és segítettem civil szervezeteket a jogi szaktudásommal.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Képzésre, oktatásra, tanulásra, önfejlesztésre. Számomra nincs olyan, hogy drága tanfolyam, előadás vagy szakképzés.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A lányaim unszolására elkezdtem velük együtt lovagolni. Csak arra tudok koncentrálni, hogy ne essek le a lóról… Ez teljesen kikapcsol. Természetesen imádok a családommal lenni, barangolni, túrázni, kedvelem az aktív és extrém programokat is. Nagyon szeretek más kultúrákat felfedezni, utazni, világot látni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A szervezők célja, hogy összehozzák a kenyér szerelmeseit, hogy kicserélhessék tapasztalataikat, hogy visszaemeljék a köztudatba az igazi kenyérsütés fogalmát, készítésének változatait, eredeti ízeit.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS