Dr. Tóth Judit Lenke: Jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van

Dr. Tóth Judit Lenke: Jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 04. 27., 09:12

Éppen egy applikáció-fejlesztésben vagyok, ami remélhetőleg könnyebbé teszi jó néhány ingatlan jogügylettel foglalkozó vállalkozó mindennapi rutinját – mondta az Üzletemnek dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi és adatbiztonsági szakjogász, AML specialista.

Dr. Tóth Judit Lenke állítja, hogy a jog nem az ördögtől való! Szerencsére erről nem kell meggyőznie az ügyfeleit. Arra viszont szükség van, hogy elmagyarázza a cégvezetőknek, mi miért fontos akár az adatvédelemben, akár a pénzmosási eljárás integrálásában. A jog mellett mindig kell valami plusz, ahol kiélheti kreativitását. Így lett például a 3D Gallery Budapest társtulajdonosa és alapító tagja. És ha már kreativitás! Nyolc éves iker lányainak sikerült rávenniük arra, hogy velük járjon lovagolni. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozat 398. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Büszke vagyok adatvédelmi felelős pozícióimra és a szervezetekre, cégekre, amelyekkel együtt dolgozom. Nagy kihívás az adatkezeléseket úgy összehangolni a különböző jogterületekkel, hogy az a gyakorlatban is megállja a helyét. Ráadásul, ott, ahol DPO (data protection officer) vagyok, minden tag, munkavállaló tisztában van az adatvédelem és adatbiztonság fontosságával, nagyon előremutató az az adattudatos gondolkodásmód, amit képviselnek. De megemlíthetném azokat a hatósági eljárásokat is, amelyek bírság nélkül zárultak. Ezekre is büszke vagyok.

Milyen távra tervez?

– Mindig a hosszú távú terveimre fókuszálok. Látom magamat pár év múlva, ahogyan több ezres vállalkozói közösségnek magyarázom abszolút közérthetően, hogy a jog nem az ördögtől való…. merthogy ez a szuper képességem. Kicsit komolyabbra fordítva a szót, éppen egy applikációfejlesztésben vagyok, ami remélhetőleg könnyebbé teszi jó néhány ingatlan jogügylettel foglalkozó vállalkozó mindennapi rutinját. Unikum, hogy ötvözi a kötelező jogi megfeleltetést (GDPR és pénzmosás) a blokk-lánc technológiával, és ezzel automatikusan átveszi az ügyfél-átvilágítási kötelezettség terhét a vállalkozókról, ráadásul zéró papírt gyártunk, ami tökéletesen környezettudatos.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon szeretem elmagyarázni és megértetni a cégvezetőkkel, hogy mi miért fontos akár az adatvédelemben, akár a pénzmosási eljárás beintegrálásában. Azon dolgozom, hogy létrehozzak egy önfejlesztő közösséget, olyan cégvezetőkből, kisvállalkozásokból, akik segítenek egymásnak és aktívan részt vesznek a megvalósításban. Szeretnék ismert szakértőként előadni egy AML konferencián. Júniusban most lesz egy Brüsszelben, ezen sajnos még nem előadóként veszek részt, de így is roppant érdekes lesz. Olyan kérdéseket boncolgatunk majd, mint az EU Bizottság új pénzmosás elleni/CFT jogalkotási csomagja, vagy az új EU pénzmosás elleni hatóság (AMLA) várható feladatai, a kriptovaluták szabályozása, valamint az olyan technológiák, mint a blokklánc és az alternatív fizetési platformok járvány utáni felemelkedésének kérdésköre. Úgy gondolom, hogy egy adatvédelemről szóló jogi természetű konferencia megrendezése sem állna távol tőlem. Csupa gyakorlati instrukciókkal, iparág-specifikusan – például: hogy néz ki és mit tartalmaz egy jó adatkezelési tájékoztató? Vagy: hogyan kell regisztrálni az ENSZ szankciós listájára?

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Azt gondolom, hogy a tudás összegződik, kumulálódik, nem tudok felsorolni egyetlen szervezetet, oktatót vagy mentort, akit kiemelnék. Rengeteget tanulok és képzem magam. Nem tudnám megmondani, hogy a digitális jogi jártasságimhoz mi adott többet, egy személyes kripto tanfolyam vagy a most folyamatban lévő digitális szakjogász képzésem (KRE egyetem), esetleg egy komplex és igen átfogó online marketing tanfolyam, ahol konkrétan megtanultam hirdetési fiókot kezelni, seozni és Facebookon hirdetni.

Úgy gondolom, hogy a jogászi hivatás is – mint minden más szakma – kicsit átalakulóban van, főleg azoké a kollégáké, akik digitális joggal foglalkoznak. A technológiák alapvető ismerete már önmagában elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő jogi nyelvezetet és logikát csempésszünk a jogalkotási folyamatokba. Elég, ha csak az adatvédelemre gondolunk… Biztos vagyok benne, hogy már minden egyéni vállalkozó találkozott legalább egyszer a munkája során GDPR-os kihívással. Ez azért fordulhat elő, mert a személyes adatok védelme és az azt övező jogszabályi rendelkezések átszővik a vállalkozások mindennapi életét és velük együtt az összes jogterületet. Szerződések, fogyasztóvédelem, IT-biztonság, stb. Muszáj képeznünk magunkat a cyber-térből, hogy fel tudjuk venni a versenyt a bűnelkövetőkkel.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Egyedül dolgozom, még saját magamat motiválom, de ami késik nem múlik.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Most persze jöhetne a szokásos „anyukám már a születésem pillanatában tudta, hogy ügyvéd leszek, mert kalapáccsal hadonászva láttam meg a napvilágot”, de ennek pont az ellenkezője igaz… A jog mellett nekem mindig is kellett valami plusz, ahol kiélhetem a kreatív énemet. Társtulajdonos és alapító tag vagyok a 3D Gallery Budapest-ben. Ez egy interaktív fotó galéria, ahol kézzel készített olaj-festményekbe állhat be a látogató, úgy hogy részese lesz a műalkotásnak. Fotózni kötelező! Nálunk készülnek a legjobb szelfik!

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Főként ajánlásokból dolgozom, de eljárok vállalkozói körökbe, üzleti reggelikre, különböző szakmai rendezvényekre. Egy jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van. De lehet, hogy csak azért jegyzik meg a nevemet, mert nem tudják elképzelni, hogy foglalkozhatok ezzel a területtel

Mire sajnálja az idejét?

– A rutin feladatok nem igazán kötnek le. Így azokra a feladatokra sajnálom az időmet a leginkább, amelyek már nem jelentenek kihívást. Igyekszem ezeket kiszervezni és mindig új típusú kihívásokat keresni.

Mivel lehet felbosszantani?

– 8 éves iker lányokat nevelek, úgy érzem, elég edzett az idegrendszerem, ezt az évek alatt tökélyre fejlesztettem.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szerencsés vagyok, mert sokszor kipróbálhattam magam önkéntesként. Már 16 éves koromban vállaltam gyermekfelügyeletet. Általában azoknak a családoknak segítettem, ahol mindkét szülőnek dolgoznia kellett és a hátrányos helyzetű/autista gyerkőcök felügyeletét nem tudták megoldani a nyári szünetben. Bármikor elvállalnám újra. De lobbiztam már az SNI-s gyerkőcök érdekében is és segítettem civil szervezeteket a jogi szaktudásommal.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Képzésre, oktatásra, tanulásra, önfejlesztésre. Számomra nincs olyan, hogy drága tanfolyam, előadás vagy szakképzés.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A lányaim unszolására elkezdtem velük együtt lovagolni. Csak arra tudok koncentrálni, hogy ne essek le a lóról… Ez teljesen kikapcsol. Természetesen imádok a családommal lenni, barangolni, túrázni, kedvelem az aktív és extrém programokat is. Nagyon szeretek más kultúrákat felfedezni, utazni, világot látni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-29 11:12:13
A gazdasági nehézségek munkaerő-piacra gyakorolt hatásai csak fokozatosan, késleltetve mutatkoznak. A vállalkozásoknál dolgozó munkavállalók 49 százaléka elégedetlen a fizetésével, 52 százalékuk egy éven belül munkahely-váltást is tervez – derült ki a Trenkwalder szeptember közepén elvégzett kutatásából.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS