Dr. Tóth Judit Lenke: Jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van

Dr. Tóth Judit Lenke: Jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van
Szerdahelyi Csaba  |  2022. 04. 27., 09:12

Éppen egy applikáció-fejlesztésben vagyok, ami remélhetőleg könnyebbé teszi jó néhány ingatlan jogügylettel foglalkozó vállalkozó mindennapi rutinját – mondta az Üzletemnek dr. Tóth Judit Lenke adatvédelmi és adatbiztonsági szakjogász, AML specialista.

Dr. Tóth Judit Lenke állítja, hogy a jog nem az ördögtől való! Szerencsére erről nem kell meggyőznie az ügyfeleit. Arra viszont szükség van, hogy elmagyarázza a cégvezetőknek, mi miért fontos akár az adatvédelemben, akár a pénzmosási eljárás integrálásában. A jog mellett mindig kell valami plusz, ahol kiélheti kreativitását. Így lett például a 3D Gallery Budapest társtulajdonosa és alapító tagja. És ha már kreativitás! Nyolc éves iker lányainak sikerült rávenniük arra, hogy velük járjon lovagolni. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozat 398. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Büszke vagyok adatvédelmi felelős pozícióimra és a szervezetekre, cégekre, amelyekkel együtt dolgozom. Nagy kihívás az adatkezeléseket úgy összehangolni a különböző jogterületekkel, hogy az a gyakorlatban is megállja a helyét. Ráadásul, ott, ahol DPO (data protection officer) vagyok, minden tag, munkavállaló tisztában van az adatvédelem és adatbiztonság fontosságával, nagyon előremutató az az adattudatos gondolkodásmód, amit képviselnek. De megemlíthetném azokat a hatósági eljárásokat is, amelyek bírság nélkül zárultak. Ezekre is büszke vagyok.

Milyen távra tervez?

– Mindig a hosszú távú terveimre fókuszálok. Látom magamat pár év múlva, ahogyan több ezres vállalkozói közösségnek magyarázom abszolút közérthetően, hogy a jog nem az ördögtől való…. merthogy ez a szuper képességem. Kicsit komolyabbra fordítva a szót, éppen egy applikációfejlesztésben vagyok, ami remélhetőleg könnyebbé teszi jó néhány ingatlan jogügylettel foglalkozó vállalkozó mindennapi rutinját. Unikum, hogy ötvözi a kötelező jogi megfeleltetést (GDPR és pénzmosás) a blokk-lánc technológiával, és ezzel automatikusan átveszi az ügyfél-átvilágítási kötelezettség terhét a vállalkozókról, ráadásul zéró papírt gyártunk, ami tökéletesen környezettudatos.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon szeretem elmagyarázni és megértetni a cégvezetőkkel, hogy mi miért fontos akár az adatvédelemben, akár a pénzmosási eljárás beintegrálásában. Azon dolgozom, hogy létrehozzak egy önfejlesztő közösséget, olyan cégvezetőkből, kisvállalkozásokból, akik segítenek egymásnak és aktívan részt vesznek a megvalósításban. Szeretnék ismert szakértőként előadni egy AML konferencián. Júniusban most lesz egy Brüsszelben, ezen sajnos még nem előadóként veszek részt, de így is roppant érdekes lesz. Olyan kérdéseket boncolgatunk majd, mint az EU Bizottság új pénzmosás elleni/CFT jogalkotási csomagja, vagy az új EU pénzmosás elleni hatóság (AMLA) várható feladatai, a kriptovaluták szabályozása, valamint az olyan technológiák, mint a blokklánc és az alternatív fizetési platformok járvány utáni felemelkedésének kérdésköre. Úgy gondolom, hogy egy adatvédelemről szóló jogi természetű konferencia megrendezése sem állna távol tőlem. Csupa gyakorlati instrukciókkal, iparág-specifikusan – például: hogy néz ki és mit tartalmaz egy jó adatkezelési tájékoztató? Vagy: hogyan kell regisztrálni az ENSZ szankciós listájára?

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Azt gondolom, hogy a tudás összegződik, kumulálódik, nem tudok felsorolni egyetlen szervezetet, oktatót vagy mentort, akit kiemelnék. Rengeteget tanulok és képzem magam. Nem tudnám megmondani, hogy a digitális jogi jártasságimhoz mi adott többet, egy személyes kripto tanfolyam vagy a most folyamatban lévő digitális szakjogász képzésem (KRE egyetem), esetleg egy komplex és igen átfogó online marketing tanfolyam, ahol konkrétan megtanultam hirdetési fiókot kezelni, seozni és Facebookon hirdetni.

Úgy gondolom, hogy a jogászi hivatás is – mint minden más szakma – kicsit átalakulóban van, főleg azoké a kollégáké, akik digitális joggal foglalkoznak. A technológiák alapvető ismerete már önmagában elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő jogi nyelvezetet és logikát csempésszünk a jogalkotási folyamatokba. Elég, ha csak az adatvédelemre gondolunk… Biztos vagyok benne, hogy már minden egyéni vállalkozó találkozott legalább egyszer a munkája során GDPR-os kihívással. Ez azért fordulhat elő, mert a személyes adatok védelme és az azt övező jogszabályi rendelkezések átszővik a vállalkozások mindennapi életét és velük együtt az összes jogterületet. Szerződések, fogyasztóvédelem, IT-biztonság, stb. Muszáj képeznünk magunkat a cyber-térből, hogy fel tudjuk venni a versenyt a bűnelkövetőkkel.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Egyedül dolgozom, még saját magamat motiválom, de ami késik nem múlik.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Most persze jöhetne a szokásos „anyukám már a születésem pillanatában tudta, hogy ügyvéd leszek, mert kalapáccsal hadonászva láttam meg a napvilágot”, de ennek pont az ellenkezője igaz… A jog mellett nekem mindig is kellett valami plusz, ahol kiélhetem a kreatív énemet. Társtulajdonos és alapító tag vagyok a 3D Gallery Budapest-ben. Ez egy interaktív fotó galéria, ahol kézzel készített olaj-festményekbe állhat be a látogató, úgy hogy részese lesz a műalkotásnak. Fotózni kötelező! Nálunk készülnek a legjobb szelfik!

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Főként ajánlásokból dolgozom, de eljárok vállalkozói körökbe, üzleti reggelikre, különböző szakmai rendezvényekre. Egy jó adatvédelmi szakjogászra mindig szükség van. De lehet, hogy csak azért jegyzik meg a nevemet, mert nem tudják elképzelni, hogy foglalkozhatok ezzel a területtel

Mire sajnálja az idejét?

– A rutin feladatok nem igazán kötnek le. Így azokra a feladatokra sajnálom az időmet a leginkább, amelyek már nem jelentenek kihívást. Igyekszem ezeket kiszervezni és mindig új típusú kihívásokat keresni.

Mivel lehet felbosszantani?

– 8 éves iker lányokat nevelek, úgy érzem, elég edzett az idegrendszerem, ezt az évek alatt tökélyre fejlesztettem.

– Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szerencsés vagyok, mert sokszor kipróbálhattam magam önkéntesként. Már 16 éves koromban vállaltam gyermekfelügyeletet. Általában azoknak a családoknak segítettem, ahol mindkét szülőnek dolgoznia kellett és a hátrányos helyzetű/autista gyerkőcök felügyeletét nem tudták megoldani a nyári szünetben. Bármikor elvállalnám újra. De lobbiztam már az SNI-s gyerkőcök érdekében is és segítettem civil szervezeteket a jogi szaktudásommal.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Képzésre, oktatásra, tanulásra, önfejlesztésre. Számomra nincs olyan, hogy drága tanfolyam, előadás vagy szakképzés.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A lányaim unszolására elkezdtem velük együtt lovagolni. Csak arra tudok koncentrálni, hogy ne essek le a lóról… Ez teljesen kikapcsol. Természetesen imádok a családommal lenni, barangolni, túrázni, kedvelem az aktív és extrém programokat is. Nagyon szeretek más kultúrákat felfedezni, utazni, világot látni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-10 10:20:02
Szinte minden cégnek van már valamilyen biztosítása. Leginkább kötelező és casco, de a vállalkozói vagyon- és felelősségbiztosítás is népszerű, miközben a kibertámadások ellen csak 100-ból 2 cég védekezik – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

Elkészült a magyar fejlesztésű, kézzel készült borospohár, amely teljesen új, kifinomult arcát mutatja meg a világ egyik legjobb édes borának, az aszúnak. Megérkezett az ASZÚGLASS!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS