Dr. Ludvig László: Minden sikert csúcspontnak éltem meg

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 01. 28., 10:00

Soha nem a pozíciót, hanem a kihívásokat kerestem – mondta az Üzletemnek dr. Ludvig László, a Siemens Mobility Kft. ügyvezető igazgatója.

Dr. Ludvig László mindig az iparban kívánt dolgozni, így aztán tökéletesen elégedett a jelenlegi munkájával is. Azt vallja, hogy nem szégyen kérdezni, mert mindig nyitottnak kell maradni. Ha arra is kíváncsi, hogy László mivel motiválja a kollégáit, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 254. interjúját!

Mit tart karrierje csúcsának?

– Sosem törekedtem „karrierre” – minden pozícióban igyekeztem magamból és csapatomból a maximumot kihozni. Minden egyes sikert csúcspontnak éltem meg, legyen az egy jelentős szerződés elnyerése, egy komplex projekt átadása vagy akár egy sikeres marketingrendezvény lebonyolítása.

Milyen távra tervez?

– Szerintem egy vezető feladata a hosszútávú célok kijelölése és ennek megfelelően a vállalat operatív, rövidtávú feladatainak kitűzése, levezénylése. Ahogy Werner von Siemens mondta: „A pillanatnyi eredményért nem áldozom fel a jövőt”.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Úgy gondolom, jó helyen vagyok, mindig is az ipar területén akartam dolgozni. Egyébiránt pedig soha nem a pozíciót, hanem a kihívásokat kerestem.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szerencsés vagyok, szinte minden vezetőmtől tanultam valamit. Azt vallom, kérdezni nem szégyen, az embernek egész életében nyitottnak kell maradnia.

Mivel motiválja a kollégáit?

– A megfelelő motivációs eszközök alkalmazása egy vezető számára talán a legfontosabb kérdés. A motiváció legyen személyre szabott, hiszen sokszor egy dicséret, máskor egy kihívást jelentő feladat vagy a megfelelő anyagi elismerés az optimális.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Szakmai karrierem során már több területen kipróbálhattam magam, így a közlekedés mellett foglalkozhattam a gyártóiparral, építőiparral és az energetikával is. A munka mellett sok minden más is érdekel, ezekre szabadidőmben igyekszem sort keríteni, legyen az a művészet, a történelem vagy akár a sport.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Azt gondolom, a sikeres üzlet hozza a barátságot és nem fordítva. Ezért a legfontosabbnak a korrekt magatartást, a szerződések eredményes végrehajtását tartom. Sajnos a jelenlegi pandémiás időszakban a személyes kapcsolatépítésre kevesebb lehetőség nyílik, de nosztalgiával emlékezem pár évvel ezelőtti nagyszabású vevőrendezvényeinkre.

Mire sajnálja az idejét?

– Az öncélú tevékenységekre, a felesleges adminisztratív lépésekre, melyek csökkentik a munkánk hatékonyságát.

Mivel lehet felbosszantani?

– Minden helyzetben igyekszem higgadtan reagálni és döntéseimet racionálisan, a tényekre alapozva, az érintettek személyes motivációit megértve meghozni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Szívesen és rendszeresen áldozok hátrányos helyzetű gyerekek támogatására, tehetséggondozásra. Közel áll hozzám a felsőfokú oktatási intézményekkel való együttműködés is, az elmúlt években különösképpen a BME-hez kötődően vállaltam feladatokat. Számos szakmai szervezetben is aktívan részt veszek.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A munkám során a dolgozók képzésére, továbbfejlesztésére. A magánéletemben elsőként gyermekeim nevelését, oktatását említeném.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az utóbbi időben főleg családom körében, természetet járva kapcsolódtam ki. Kedvelem a változatosságot, bízom benne, hogy hamarosan ismét részt vehetünk nyilvános rendezvényeken, utazhatunk külföldre és elhárulnak az akadályok a barátokkal, ismerősökkel szervezett közös programok elől is.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS