Dr. Liber Noémi: Rugalmas és kompromisszumkész tudok lenni

Szerdahelyi Csaba  |  2021. 05. 07., 09:15

Nagyszerű kihívásokkal, szabad mozgástérrel és szakmailag kompetens vezetéssel igen nagy teherbírásra és sok féle dolog együttes elvégzésére is motiválható vagyok – mondta az Üzletemnek dr. Liber Noémi, a PTE Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese, innovációs szakértő.

Dr. Liber Noémi jogászként diplomázott, majd felsőfokú iparjogvédelmi szakképesítést, 2019-ben pedig business and life coach képesítést szerzett. Az innováció és a szellemi termék menedzsment terén az elmúlt tíz év során szerzett tudásának és tapasztalatának köszönhetően hatékonyan tudja támogatni az innovatív projekteket, cégeket. Főállásában a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Transzdiszciplináris Kutatások Intézetének vezető helyettese és innovációs szakértője, részmunkaidőben pedig a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szellemitulajdon-védelmi és innovációs tanácsadója. Mindemellett egyéni vállalkozóként is támogatja tudásával a cégeket iparjogvédelmi oltalmi bejelentéseik elkészítésével és képviseletével, szellemi tulajdonvédelmi szerződéseik és szabályzataik elkészítésével.  Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 279. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Mivel még sok év áll előttem a szakmai életút terén, így remélhetőleg az igazi nagy feladat és az általa elért eredmény még hátra van. Továbbá az is igaz, hogy a bemutatkozásban foglalt mindhárom területen tudnék fontos, kiemelt eredményként kezelt esetet, projektet felhozni. Ugyanakkor mégis azt mondanám, talán a legbüszkébb arra vagyok, hogy ezt mind egyszerre sikerül megvalósítani, és mindegyik területen igazán aktívnak lenni, fejlődni és eredményeket elérni. Méghozzá mindezt úgy, hogy a magánéletben is maximálisan támogató és aktív igyekszem lenni a fiaim és a férjem tekintetében.

Milyen távra tervez?

– Hosszú távra szeretek tervezni, azonban nem ragaszkodom mindenáron az eredetileg kijelölt úthoz, vagyis rugalmas és kompromisszumkész tudok lenni az élet és a szakma által hozott változásokkal kapcsolatban. Mindemellett mindig rendelkezem legalább B és C tervvel is, így nem tud kellemetlen meglepetés érni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Rövid távon egy újabb diploma megszerzése a Semmelweis Egyetemen, amellyel megszerzett tudásom támogatni tudná az egyetem klinikáival folytatott innovációs tevékenységünket. Hosszú távon pedig egy külföldi egyetemnél vagy innovációt támogató szervezetnél történő határozott idejű, projekt jellegű megbízás. A munkám során ugyanis több olyan helyen volt szerencsém járni, ahol nagyon inspiráló környezettel, kultúrával és támogató kollegákkal ismerkedhettünk meg, és úgy éreztem, szeretnék ezek részese lenni.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Magánélet terén biztosan édesanyámat emelném ki, akitől megtanultam mindig talpra esni, újra felállni és erősebben visszatérni, mindegy milyen akadályt sodor elém az élet. A férjemtől pedig azt, hogy nem kell mindig erősnek lennem, és csapatként jó működtetni egy családot. Szakmai téren az innováció menedzsment és kutatók támogatását jelentő világ megismerését. Azt, hogy rabjává tett ez a munka, Dobay Katának köszönhetem. Ő volt az első felettesem az egyetemen és egy nagyon nyitott, inspiráló környezetben dolgozhattam és fejlődhettem, hála neki. Jelenlegi felettesem Dr. Sík Attila pedig az örök optimizmusával, mások felé nyitottságával, valamint a belénk, beosztottaiba vetett maximális bizalmával tanít nekem mindig valami újat és értékeset.

Önt mivel lehet leginkább motiválni?

– Alapvetően imádom a munkámat, így persze sokkal egyszerűbb a feletteseim vagy az engem megbízó cégek helyzete. Összefoglalva azonban nagyszerű kihívásokkal, szabad mozgástérrel és szakmailag kompetens vezetéssel igen nagy teherbírásra és sok féle dolog együttes elvégzésére is motiválható vagyok. A vállalkozói létben is az olyan megkereséseket és projekteket kedvelem a legjobban, amiben új dolgokkal ismerkedhetem meg, a korábbi tudásom komplex alkalmazására és új tudás elsajátítására is szükség van.

Milyen szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Ez igen jó kérdés, és a válasz igazság szerint viszonylag sűrűn változik, de a marketing viszonylag hosszú ideje az a terület, amiben szívesen kipróbáltam volna magam, ha máshogy alakul az életem. Úgy gondolom, azon a területen is motivált és eredményes tudtam volna lenni.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Az üzleti kapcsolataimat tudatosan építem. Mindez kiemelt jelentőségű a három szakmai szerepkör okán. Időnként pont olyan fontos elkülöníteni ezeket a szerepeket, míg máskor a különböző érdekek és célok összekapcsolhatóságát szem előtt tartani. Többször sikerült már hasznos és értékes kapcsolatot, lehetőséget hoznom a munkáltatóim számára, függetlenül attól, hogy épp milyen „sapkában” is vettem részt egy adott eseményen, találkozón.

Mire sajnálja az idejét?

– Értelmetlen és hasztalan időtöltést jelentő találkozókra, amelyeken számomra és az általam képviselt szervezet számára nem hangzik el hasznos és/vagy új információ. Ezt a fajta türelmetlenséget kiemelten érzékelem magamon a pandémiás időszak kapcsán, amiben igencsak meggyarapodott az online meetingek és előadások száma.

Mivel lehet felbosszantani?

– Mivel jómagam elég magas fordulatszámon működöm és nagyon fontos számomra a hatékonyság, így ha valamit harmadszor kell elmagyaráznom vagy általam nem releváns kérdéseken való lamentálás zajlik az érdemi tevékenység helyett, az igencsak fel tud bosszantani. Azonban az esetek többségében ilyenkor is megtalálom azt a kommunikációs formát és/vagy csatornát, amivel sikerülhet elérni az eredeti célt.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Az ismertetett szerepköreimen és munkákon kívül a Láthatár Közhasznú Egyesület elnöke is vagyok, amely egyesületnek több célja is van. Egyrészt kulturális rendezvényekben és közösségfejlesztő tevékenységekben való részvétel és azok szervezése. A szociálisan hátrányos helyzetű cigány/roma származású gyerekek és fiatalok segítése az oktatásban. Másrészt foglalkoztatási programok szervezése és lebonyolítása hátrányos területeken. További célok a tartós munkanélküliek, nők, cigányok, fiatal pályakezdők jövedelemszerző tevékenységének elősegítése. Felzárkóztatási és iskolarendszeren kívüli oktatási programok szervezése és lebonyolítása speciális pedagógiai módszerekkel. Az önkéntességet ezzel a szerepkörömmel töltöm be, hozzám legközelebb a nők érvényesülését, képzési és elhelyezkedési esélyeik növelését célzó programok állnak.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Aktív időtöltésre a családommal vagy a barátaimmal, amelyek segítenek közösen kikapcsolódni és új élményeket szerezni. Mivel édesanya vagyok, a fiaim kéréseinek is nehezen tudok ellenállni, bár igyekszem velük is a kompromisszumokra törekedni és prioritási listákat felállítani.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Leginkább az olvasással tudok kikapcsolni, a fantasy könyveket és jó krimiket egyaránt imádom. Előfordul azonban, hogy már ehhez is túl fáradt vagyok szellemileg, ez esetben egy kellően jó sorozat tud segíteni. Ami azonban mindig jó kedvre tud deríteni, az a tánc, szinte mindegy, hogy hol és mikor. A legjobb barátnőm szerint nincs olyan szituáció vagy társaság, ahol, ha nekem tetszik a zene, ne kezdenék el táncolni. Nem tudom, ez jót vagy rosszat jelent-e.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 20:09:46
A SkillX szeptember végén tartott szakmai rendezvényén mutatták be a cég legfrissebb kutatásának eredményeit. Az eseményen szóba került több olyan aktuális kérdés is, amelyek jelentősen befolyásolhatják a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet, a munkavállalói fejlődést, valamint a céges munkaerő-kiválasztási folyamatokat és a munkaerő megtartását.
2023-10-03 19:39:42
A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS