Dr. Bajcsay Gergely: Az ügyvédi szolgáltatási szektort is érinteni fogja a jövőben a robotizáció

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 09. 21., 10:00

A technikai fejlődés és az országhatárok lebomlásával lehetősége van a mikro, kis és közepes méretű szolgáltató irodáknak is nemzetközi kapcsolati hálók kialakítására – mondta az Üzletemnek dr. Bajcsay Gergely ügyvéd.

Dr. Bajcsay Gergely szerint mindig inspiráló mások történeteit hallgatni és azokból tanulni. Érdekes lenne például azt is megtudni, hogy húsz év múlva miként néz majd ki az ügyvédi pálya. Sok minden változni fog, de az biztos, hogy mindig szükség lesz egy kellő kitekintéssel rendelkező specialistára, ügyvédre. Gergely terveiről is olvashat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 209. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Mind a belső működésünk, mind az ügyfelek irányába történő szolgáltatásnyújtásunk kapcsán a 2020 tavaszán bekövetkezett Covid-19 időszak kezelését tartom a karrierem eddigi csúcsának. Az ügyfelek irányában a kijárási korlátozások kapcsán felmerült ügykezelési nehézségek digitális eszközökkel való áthidalása volt számomra meghatározó, mert ezekkel a megoldásokkal tudtunk olyan helyzetben segíteni, amikor sokan nem számoltak azzal, hogy tudnának haladni a jogi ügyeikkel. Ilyenek voltak az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok számára biztosított AVDH e-aláírás alkalmazása cégeljárásban, vagy egy Skype hívás keretében lefolytatott távazonosítással történő ellenjegyzéssel az ingatlan ügylet elősegítése. A belső folyamatainkban is indukáltak pozitív változását a nyilvánvaló nehézségek és a bizonytalanság, mert olyan fejlesztéseket, iránykereséseket kényszerített ki a működésünk kapcsán, ami egy klasszikusan konzervatívabb szolgáltatási szegmensben szerintem érdekes lehet, így az ügykezelési, ügyfél kapcsolattartási, vagy ügyféligény felmérés területén alkalmazott rendszerek kapcsán tett lépéseinket annak gondolom.

Milyen távra tervez?

– Hosszabb távra, de mivel tervezésről beszélünk, így érdemes véleményem szerint azon elgondolkodni, hogy mit is hozhat a jövő, hogyan is nézhet ki hosszútávon a szektor környezete.   Ugyan ez jelenleg csak találgatás és talán inkább sci-fi kategória, de szerintem az ügyvédi szolgáltatási szektort is érinteni fogja a jövőben a robotizáció, a folyamatok automatizálása iránti igény és így nehéz megjósolni, hogy hogyan is fog kinézni egy ügyvédi praxis 20 év múlva és abban milyen szerepet tölt majd be az ügyvéd. Ugyanakkor azt gondolom, hogy érdemes figyelni a folyamatokat és fejleszteni, mert technikai oldalon minden bizonnyal nagy változások lehetnek hosszabb távon. Mindazonáltal persze azt is látni kell, hogy az élet kiszámíthatatlansága számtalan olyan váratlan helyzetet hozhat, amit nem lehet előre modellezni és amelynek a megítélésére mindig szükség lesz egy kellő kitekintéssel rendelkező specialistára, ügyvédre, legyen körülötte bármilyen is a jogalkalmazás technikai környezete.  

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Azt gondolom, hogy a technikai fejlődés és az országhatárok lebomlásával lehetősége van a mikro, kis és közepes méretű szolgáltató irodáknak is nemzetközi kapcsolati hálók kialakítására, így ez az az irány, amit felírtam a listámra, mert ez korábban a nemzetközi franchise-ok privilégiuma lehetett leginkább.  

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Minden egyes állomáson nagyon sokat tanultam akár a vezetési stílusról, akár a rendszerépítésről, a rendszerek alkalmazásáról, de legtöbbet az első munkahelyemen édesapám mellett tanultam a közjegyzői irodájában Dabason. A 2008-2009-es gazdasági válság idején kezdtem ott és meghatározó volt, hogy egyből olyan helyen kezdtem, ahol érdemben tapasztalhattam meg, hogy mi is az a tulajdonosi szemlélet, felelősségvállalás az alkalmazottakért. Azt gondolom, hogy komoly hatása van a mintáknak az életünkben és nem mindegy, hogy milyen mentalitást látunk mintaként a pályánk elején. Értékes tapasztalat volt, hogy hiába voltam pályakezdő a munkatársak irányában helyettesíteni kellett időnként Őt az irodai folyamatok koordinálásában, ami egyből felelősséget tett az ember vállára. Ez a tapasztalat meghatározó volt onnantól kezdve, bárhol is dolgoztam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerintem fontos a feladatokat a lehetőségekhez mérten azok kontextusában bemutatni, megmutatni a mögötte zajló történetet. Ki, mi, miért fontos, az adott ügyben miért küzdünk, milyen értéket tudunk adni ezzel az ügyfelünknek. Belső „HR” szempontból pedig érdemes és hasznos kérdezni, véleményt kérni, célokat megfogalmaztatni és a szakmai érdeklődési körökkel kapcsolatosan informálódni, hogy saját kereteinken belül tudjunk adni játékteret a munkatársaknak a kiteljesedésre.  

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon szeretem az épületeket, így épületeket szívesen terveznék, de érdekesnek gondolom a vizuális kommunikációt és a marketinget is.   

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Üzleti reggeli közösségbe járok minden szerdán, illetve nagyon szeretek eltérő területeken dolgozó üzletemberekkel beszélgetni. Mindig érdekes, és inspiráló mások történeteit hallgatni, vagy azt megvizsgálni, hogy egy-egy történet mögött milyen üzleti mintát, modult lehet felfedezni, amiből ötleteket lehet meríteni, vagy akár implementálni a megoldásokat a jogi szolgáltatások területére.

Mire sajnálja az idejét?

– Nehéz kérdés, mert sok esetben csak utólag derül ki valamiről, hogy felesleges időtöltés volt. Mind a célzott időtöltésnek, mind a kikapcsolódásnak megvan a maga funkciója a mindennapokban. Ha egy konkrétumot kell megjelölni akkor azt mondanám, hogy a strukturálatlan meetingek sajnos sokszor valóban időpocsékolások lehetnek.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az indokolatlan trehánysággal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Bármi olyat, amivel érzem, hogy az adott ember(ek)nek segítek vagy örömet okozok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Azt tapasztalom, hogy leginkább akkor tudunk másoknak segíteni hogyha mi magunk rendben vagyunk, így ha valamire nekem vagy leginkább a környezetemnek észszerűen szüksége van, arra nem sajnálom, és szívesen segítek. 

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A jó társaság. A havas hegycsúcsok látványa snowboardozáskor. A Balaton hullámzása. A tenger morajlása. A Duna melletti futás a Margit-szigeten. Köredzés a kedvenc termemben. Egy pohár jéghideg pezsgő. Vagy a könyv, amivel új látásmódokat értek, tanulok meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS