Dr. Bajcsay Gergely: Az ügyvédi szolgáltatási szektort is érinteni fogja a jövőben a robotizáció

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 09. 21., 10:00

A technikai fejlődés és az országhatárok lebomlásával lehetősége van a mikro, kis és közepes méretű szolgáltató irodáknak is nemzetközi kapcsolati hálók kialakítására – mondta az Üzletemnek dr. Bajcsay Gergely ügyvéd.

Dr. Bajcsay Gergely szerint mindig inspiráló mások történeteit hallgatni és azokból tanulni. Érdekes lenne például azt is megtudni, hogy húsz év múlva miként néz majd ki az ügyvédi pálya. Sok minden változni fog, de az biztos, hogy mindig szükség lesz egy kellő kitekintéssel rendelkező specialistára, ügyvédre. Gergely terveiről is olvashat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 209. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Mind a belső működésünk, mind az ügyfelek irányába történő szolgáltatásnyújtásunk kapcsán a 2020 tavaszán bekövetkezett Covid-19 időszak kezelését tartom a karrierem eddigi csúcsának. Az ügyfelek irányában a kijárási korlátozások kapcsán felmerült ügykezelési nehézségek digitális eszközökkel való áthidalása volt számomra meghatározó, mert ezekkel a megoldásokkal tudtunk olyan helyzetben segíteni, amikor sokan nem számoltak azzal, hogy tudnának haladni a jogi ügyeikkel. Ilyenek voltak az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok számára biztosított AVDH e-aláírás alkalmazása cégeljárásban, vagy egy Skype hívás keretében lefolytatott távazonosítással történő ellenjegyzéssel az ingatlan ügylet elősegítése. A belső folyamatainkban is indukáltak pozitív változását a nyilvánvaló nehézségek és a bizonytalanság, mert olyan fejlesztéseket, iránykereséseket kényszerített ki a működésünk kapcsán, ami egy klasszikusan konzervatívabb szolgáltatási szegmensben szerintem érdekes lehet, így az ügykezelési, ügyfél kapcsolattartási, vagy ügyféligény felmérés területén alkalmazott rendszerek kapcsán tett lépéseinket annak gondolom.

Milyen távra tervez?

– Hosszabb távra, de mivel tervezésről beszélünk, így érdemes véleményem szerint azon elgondolkodni, hogy mit is hozhat a jövő, hogyan is nézhet ki hosszútávon a szektor környezete.   Ugyan ez jelenleg csak találgatás és talán inkább sci-fi kategória, de szerintem az ügyvédi szolgáltatási szektort is érinteni fogja a jövőben a robotizáció, a folyamatok automatizálása iránti igény és így nehéz megjósolni, hogy hogyan is fog kinézni egy ügyvédi praxis 20 év múlva és abban milyen szerepet tölt majd be az ügyvéd. Ugyanakkor azt gondolom, hogy érdemes figyelni a folyamatokat és fejleszteni, mert technikai oldalon minden bizonnyal nagy változások lehetnek hosszabb távon. Mindazonáltal persze azt is látni kell, hogy az élet kiszámíthatatlansága számtalan olyan váratlan helyzetet hozhat, amit nem lehet előre modellezni és amelynek a megítélésére mindig szükség lesz egy kellő kitekintéssel rendelkező specialistára, ügyvédre, legyen körülötte bármilyen is a jogalkalmazás technikai környezete.  

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Azt gondolom, hogy a technikai fejlődés és az országhatárok lebomlásával lehetősége van a mikro, kis és közepes méretű szolgáltató irodáknak is nemzetközi kapcsolati hálók kialakítására, így ez az az irány, amit felírtam a listámra, mert ez korábban a nemzetközi franchise-ok privilégiuma lehetett leginkább.  

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Minden egyes állomáson nagyon sokat tanultam akár a vezetési stílusról, akár a rendszerépítésről, a rendszerek alkalmazásáról, de legtöbbet az első munkahelyemen édesapám mellett tanultam a közjegyzői irodájában Dabason. A 2008-2009-es gazdasági válság idején kezdtem ott és meghatározó volt, hogy egyből olyan helyen kezdtem, ahol érdemben tapasztalhattam meg, hogy mi is az a tulajdonosi szemlélet, felelősségvállalás az alkalmazottakért. Azt gondolom, hogy komoly hatása van a mintáknak az életünkben és nem mindegy, hogy milyen mentalitást látunk mintaként a pályánk elején. Értékes tapasztalat volt, hogy hiába voltam pályakezdő a munkatársak irányában helyettesíteni kellett időnként Őt az irodai folyamatok koordinálásában, ami egyből felelősséget tett az ember vállára. Ez a tapasztalat meghatározó volt onnantól kezdve, bárhol is dolgoztam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerintem fontos a feladatokat a lehetőségekhez mérten azok kontextusában bemutatni, megmutatni a mögötte zajló történetet. Ki, mi, miért fontos, az adott ügyben miért küzdünk, milyen értéket tudunk adni ezzel az ügyfelünknek. Belső „HR” szempontból pedig érdemes és hasznos kérdezni, véleményt kérni, célokat megfogalmaztatni és a szakmai érdeklődési körökkel kapcsolatosan informálódni, hogy saját kereteinken belül tudjunk adni játékteret a munkatársaknak a kiteljesedésre.  

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon szeretem az épületeket, így épületeket szívesen terveznék, de érdekesnek gondolom a vizuális kommunikációt és a marketinget is.   

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Üzleti reggeli közösségbe járok minden szerdán, illetve nagyon szeretek eltérő területeken dolgozó üzletemberekkel beszélgetni. Mindig érdekes, és inspiráló mások történeteit hallgatni, vagy azt megvizsgálni, hogy egy-egy történet mögött milyen üzleti mintát, modult lehet felfedezni, amiből ötleteket lehet meríteni, vagy akár implementálni a megoldásokat a jogi szolgáltatások területére.

Mire sajnálja az idejét?

– Nehéz kérdés, mert sok esetben csak utólag derül ki valamiről, hogy felesleges időtöltés volt. Mind a célzott időtöltésnek, mind a kikapcsolódásnak megvan a maga funkciója a mindennapokban. Ha egy konkrétumot kell megjelölni akkor azt mondanám, hogy a strukturálatlan meetingek sajnos sokszor valóban időpocsékolások lehetnek.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az indokolatlan trehánysággal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Bármi olyat, amivel érzem, hogy az adott ember(ek)nek segítek vagy örömet okozok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Azt tapasztalom, hogy leginkább akkor tudunk másoknak segíteni hogyha mi magunk rendben vagyunk, így ha valamire nekem vagy leginkább a környezetemnek észszerűen szüksége van, arra nem sajnálom, és szívesen segítek. 

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A jó társaság. A havas hegycsúcsok látványa snowboardozáskor. A Balaton hullámzása. A tenger morajlása. A Duna melletti futás a Margit-szigeten. Köredzés a kedvenc termemben. Egy pohár jéghideg pezsgő. Vagy a könyv, amivel új látásmódokat értek, tanulok meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS