Dr. Bajcsay Gergely: Az ügyvédi szolgáltatási szektort is érinteni fogja a jövőben a robotizáció

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 09. 21., 10:00

A technikai fejlődés és az országhatárok lebomlásával lehetősége van a mikro, kis és közepes méretű szolgáltató irodáknak is nemzetközi kapcsolati hálók kialakítására – mondta az Üzletemnek dr. Bajcsay Gergely ügyvéd.

Dr. Bajcsay Gergely szerint mindig inspiráló mások történeteit hallgatni és azokból tanulni. Érdekes lenne például azt is megtudni, hogy húsz év múlva miként néz majd ki az ügyvédi pálya. Sok minden változni fog, de az biztos, hogy mindig szükség lesz egy kellő kitekintéssel rendelkező specialistára, ügyvédre. Gergely terveiről is olvashat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 209. interjújában.

Mit tart karrierje csúcsának?

– Mind a belső működésünk, mind az ügyfelek irányába történő szolgáltatásnyújtásunk kapcsán a 2020 tavaszán bekövetkezett Covid-19 időszak kezelését tartom a karrierem eddigi csúcsának. Az ügyfelek irányában a kijárási korlátozások kapcsán felmerült ügykezelési nehézségek digitális eszközökkel való áthidalása volt számomra meghatározó, mert ezekkel a megoldásokkal tudtunk olyan helyzetben segíteni, amikor sokan nem számoltak azzal, hogy tudnának haladni a jogi ügyeikkel. Ilyenek voltak az ügyfélkapuval rendelkező állampolgárok számára biztosított AVDH e-aláírás alkalmazása cégeljárásban, vagy egy Skype hívás keretében lefolytatott távazonosítással történő ellenjegyzéssel az ingatlan ügylet elősegítése. A belső folyamatainkban is indukáltak pozitív változását a nyilvánvaló nehézségek és a bizonytalanság, mert olyan fejlesztéseket, iránykereséseket kényszerített ki a működésünk kapcsán, ami egy klasszikusan konzervatívabb szolgáltatási szegmensben szerintem érdekes lehet, így az ügykezelési, ügyfél kapcsolattartási, vagy ügyféligény felmérés területén alkalmazott rendszerek kapcsán tett lépéseinket annak gondolom.

Milyen távra tervez?

– Hosszabb távra, de mivel tervezésről beszélünk, így érdemes véleményem szerint azon elgondolkodni, hogy mit is hozhat a jövő, hogyan is nézhet ki hosszútávon a szektor környezete.   Ugyan ez jelenleg csak találgatás és talán inkább sci-fi kategória, de szerintem az ügyvédi szolgáltatási szektort is érinteni fogja a jövőben a robotizáció, a folyamatok automatizálása iránti igény és így nehéz megjósolni, hogy hogyan is fog kinézni egy ügyvédi praxis 20 év múlva és abban milyen szerepet tölt majd be az ügyvéd. Ugyanakkor azt gondolom, hogy érdemes figyelni a folyamatokat és fejleszteni, mert technikai oldalon minden bizonnyal nagy változások lehetnek hosszabb távon. Mindazonáltal persze azt is látni kell, hogy az élet kiszámíthatatlansága számtalan olyan váratlan helyzetet hozhat, amit nem lehet előre modellezni és amelynek a megítélésére mindig szükség lesz egy kellő kitekintéssel rendelkező specialistára, ügyvédre, legyen körülötte bármilyen is a jogalkalmazás technikai környezete.  

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Azt gondolom, hogy a technikai fejlődés és az országhatárok lebomlásával lehetősége van a mikro, kis és közepes méretű szolgáltató irodáknak is nemzetközi kapcsolati hálók kialakítására, így ez az az irány, amit felírtam a listámra, mert ez korábban a nemzetközi franchise-ok privilégiuma lehetett leginkább.  

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Minden egyes állomáson nagyon sokat tanultam akár a vezetési stílusról, akár a rendszerépítésről, a rendszerek alkalmazásáról, de legtöbbet az első munkahelyemen édesapám mellett tanultam a közjegyzői irodájában Dabason. A 2008-2009-es gazdasági válság idején kezdtem ott és meghatározó volt, hogy egyből olyan helyen kezdtem, ahol érdemben tapasztalhattam meg, hogy mi is az a tulajdonosi szemlélet, felelősségvállalás az alkalmazottakért. Azt gondolom, hogy komoly hatása van a mintáknak az életünkben és nem mindegy, hogy milyen mentalitást látunk mintaként a pályánk elején. Értékes tapasztalat volt, hogy hiába voltam pályakezdő a munkatársak irányában helyettesíteni kellett időnként Őt az irodai folyamatok koordinálásában, ami egyből felelősséget tett az ember vállára. Ez a tapasztalat meghatározó volt onnantól kezdve, bárhol is dolgoztam.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szerintem fontos a feladatokat a lehetőségekhez mérten azok kontextusában bemutatni, megmutatni a mögötte zajló történetet. Ki, mi, miért fontos, az adott ügyben miért küzdünk, milyen értéket tudunk adni ezzel az ügyfelünknek. Belső „HR” szempontból pedig érdemes és hasznos kérdezni, véleményt kérni, célokat megfogalmaztatni és a szakmai érdeklődési körökkel kapcsolatosan informálódni, hogy saját kereteinken belül tudjunk adni játékteret a munkatársaknak a kiteljesedésre.  

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon szeretem az épületeket, így épületeket szívesen terveznék, de érdekesnek gondolom a vizuális kommunikációt és a marketinget is.   

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Üzleti reggeli közösségbe járok minden szerdán, illetve nagyon szeretek eltérő területeken dolgozó üzletemberekkel beszélgetni. Mindig érdekes, és inspiráló mások történeteit hallgatni, vagy azt megvizsgálni, hogy egy-egy történet mögött milyen üzleti mintát, modult lehet felfedezni, amiből ötleteket lehet meríteni, vagy akár implementálni a megoldásokat a jogi szolgáltatások területére.

Mire sajnálja az idejét?

– Nehéz kérdés, mert sok esetben csak utólag derül ki valamiről, hogy felesleges időtöltés volt. Mind a célzott időtöltésnek, mind a kikapcsolódásnak megvan a maga funkciója a mindennapokban. Ha egy konkrétumot kell megjelölni akkor azt mondanám, hogy a strukturálatlan meetingek sajnos sokszor valóban időpocsékolások lehetnek.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az indokolatlan trehánysággal.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Bármi olyat, amivel érzem, hogy az adott ember(ek)nek segítek vagy örömet okozok.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Azt tapasztalom, hogy leginkább akkor tudunk másoknak segíteni hogyha mi magunk rendben vagyunk, így ha valamire nekem vagy leginkább a környezetemnek észszerűen szüksége van, arra nem sajnálom, és szívesen segítek. 

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A jó társaság. A havas hegycsúcsok látványa snowboardozáskor. A Balaton hullámzása. A tenger morajlása. A Duna melletti futás a Margit-szigeten. Köredzés a kedvenc termemben. Egy pohár jéghideg pezsgő. Vagy a könyv, amivel új látásmódokat értek, tanulok meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS