Demeter László: Az a fontos, hogy építhessek valamit, legyen kihívás!

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 07. 31., 10:15

Szívesen újra részt vennék egy cég felépítésben vezetőként – mondja az Üzletemnek Demeter László. A közétkeztetéssel foglalkozó GasztVitál operatív igazgatója nem sajnálja a pénzt a kollégák képzésére, az oktatások finanszírozására.

Demeter László cégcsoportja, a GasztVitál naponta 40 ezer adag ételt tálal az országban Miskolctól Budapesten át Nagykanizsáig. 130-nál több intézményben esznek a kínálatukból, így fokozottan figyelnek a minőségre. László tudását elismerik, eddig minden vezetői posztra felkérték, nem pályázott. Szereti a kihívást, ha az nincs, nem vállalja a feladatot. És nagyon szereti, ha a fogyasztóik tányérján az étkezés után nem marad semmi, mert az az igazi elismerés. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 94. interjúja!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Egyértelműen a közétkeztetési piacon egy új márka, a GasztVitál létrehozásában vállalt jelentős szerepem. És nem csak a márka megjelenése a fontos, hanem annak tartalommal való megtöltése, MINŐSÉG a közétkeztetésben. A GasztVitál csoport több közétkeztetéssel és menüétkeztetéssel foglalkozó céget foglal magába. Rövid történelmünk ellenére kiemelt fontossággal bíró területek teljes ellátását biztosítjuk, így nyertük el: Miskolc teljes közétkeztetési szolgáltatói címét, valamint Budapest főbb kerületeit és Nagykanizsa városának közintézményeit is ellátjuk minőségi ételeinkkel. Összesen naponta több, mint 40 000 adag étel tálalását jelenti 130-nál is több intézményben.

Milyen távra tervez?

– Mindenképpen középtávon tervezek a közétkeztetésben. Nagyon sok lehetőség és kihívás előtt állunk már rövid távon is, ahol a már kialakított rendszereinket kell bevezetni és az arculatunkra formálni.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nagyon szívesen vennék részt újra egy cég felépítésben, átalakításában a leghatékonyabb működés érdekében cégvezetőként.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szívesen megnevezem, akitől a legtöbbet tanultam, hálás vagyok neki. Tőtös Zsolt nem csak nemzetközileg keresett topmenedzser, hanem kitűnő mentor is, aki nem csak tanácsaival, hanem példamutatásával is segített a szakmai sikereim elérésben.

A szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Egyértelműen Magyarországon. Még 40 éves korom előtt szívesen vettem voltam egy külföldi kihívást, de ez a felkérés nem érkezett meg. Három pici gyermekem van, akiknek úgy gondolom, most az állandóság kell. Érdekes, hogy az összes vezetői pozíciót felkérésre vállaltam, soha egyikre sem pályáztam.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nem a szakma a fontos, hanem hogy építhessek valamit, legyen kihívás! Az idén volt egy felkeresésem, ahol egy kisebb céget kellett volna vezetni, de a bevált folyamatokon a tulajdonosok nem akartak változtatni – nem vállaltam.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Szívesen megyek szakmai rendezvényekre, ahol alkalmanként elő is adok, ha érdekes témában kapok felkérést. Fontosnak tartom a konkurensekkel kapcsolatos szükséges, korrekt kapcsolat fenntartását is. Az idén egy újabb lehetőséget ragadtunk meg, ami azt jelenti, hogy szakmai versenyeken indulunk. Legutóbbi közétkeztetési szakácsversenyen a csapatunk Pákozdi Norbert vezetésévél rangos különdíjat szerzett. Továbbá az idén két csapattal neveztünk be a legrangosabb szakácsversenyre, ahol mindkét csapatunk az elődöntőbe jutott!

Mire sajnálja az idejét?

– Nagyon fontos, hogy minden résztvevőt bevonjunk a nagyobb döntések előkészítésébe, de a multiban jellemző folyamatos meeting-rendszer, ami jellemzően a felelősség nem vállalásáról, annak erodálásáról szól, számomra rettentő zavaró. Szóval nem azt mondom, hogy a szükséges értekezletektől sajnálom az időt, hanem a felesleges szócséplést igyekszem kerülni.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Magánéletben a családomtól, például minden pénteken a feleségemmel kettesben elmegyünk egy jó helyre vacsorázni. Munkában pedig a kollégák fejlesztésére, képzések, oktatások finanszírozására, amivel nem csak képzett, hanem elkötelezett kollégákkal gyarapodunk.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ez rövid lesz: az őszintétlenséggel, döntésképtelenséggel. De nagyon tud bosszantani a túlzott arrogancia is.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Biztos, hogy kisgyermekek között vállalnék önkéntes munkát, jelenleg meg kell elégedjek azzal, hogy személyesen támogatok néhány kiválasztott gyermeket.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A horgászat, amire sajnos mostanság nagyon kevés időm jut, de a gyermekeimmel eltöltött idő kárpótol mindenért.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-05 16:13:00
A háborúban álló szomszédos ország egyik automatizálással foglalkozó vállalata saját fejlesztésű megoldást kínál a termőföldek aknamentesítésére. Sok korábbi hadszínteret újra gazdálkodásra alkalmassá tehetnek a robottraktorok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS