Szívesen újra részt vennék egy cég felépítésben vezetőként – mondja az Üzletemnek Demeter László. A közétkeztetéssel foglalkozó GasztVitál operatív igazgatója nem sajnálja a pénzt a kollégák képzésére, az oktatások finanszírozására.
Demeter László cégcsoportja, a GasztVitál naponta 40 ezer adag ételt tálal az országban Miskolctól Budapesten át Nagykanizsáig. 130-nál több intézményben esznek a kínálatukból, így fokozottan figyelnek a minőségre. László tudását elismerik, eddig minden vezetői posztra felkérték, nem pályázott. Szereti a kihívást, ha az nincs, nem vállalja a feladatot. És nagyon szereti, ha a fogyasztóik tányérján az étkezés után nem marad semmi, mert az az igazi elismerés. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 94. interjúja!
– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
– Egyértelműen a közétkeztetési piacon egy új márka, a GasztVitál létrehozásában vállalt jelentős szerepem. És nem csak a márka megjelenése a fontos, hanem annak tartalommal való megtöltése, MINŐSÉG a közétkeztetésben. A GasztVitál csoport több közétkeztetéssel és menüétkeztetéssel foglalkozó céget foglal magába. Rövid történelmünk ellenére kiemelt fontossággal bíró területek teljes ellátását biztosítjuk, így nyertük el: Miskolc teljes közétkeztetési szolgáltatói címét, valamint Budapest főbb kerületeit és Nagykanizsa városának közintézményeit is ellátjuk minőségi ételeinkkel. Összesen naponta több, mint 40 000 adag étel tálalását jelenti 130-nál is több intézményben.
– Milyen távra tervez?
– Mindenképpen középtávon tervezek a közétkeztetésben. Nagyon sok lehetőség és kihívás előtt állunk már rövid távon is, ahol a már kialakított rendszereinket kell bevezetni és az arculatunkra formálni.
– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– Nagyon szívesen vennék részt újra egy cég felépítésben, átalakításában a leghatékonyabb működés érdekében cégvezetőként.
– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– Szívesen megnevezem, akitől a legtöbbet tanultam, hálás vagyok neki. Tőtös Zsolt nem csak nemzetközileg keresett topmenedzser, hanem kitűnő mentor is, aki nem csak tanácsaival, hanem példamutatásával is segített a szakmai sikereim elérésben.
– A szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
– Egyértelműen Magyarországon. Még 40 éves korom előtt szívesen vettem voltam egy külföldi kihívást, de ez a felkérés nem érkezett meg. Három pici gyermekem van, akiknek úgy gondolom, most az állandóság kell. Érdekes, hogy az összes vezetői pozíciót felkérésre vállaltam, soha egyikre sem pályáztam.
– Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?
– Nem a szakma a fontos, hanem hogy építhessek valamit, legyen kihívás! Az idén volt egy felkeresésem, ahol egy kisebb céget kellett volna vezetni, de a bevált folyamatokon a tulajdonosok nem akartak változtatni – nem vállaltam.
– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?
– Szívesen megyek szakmai rendezvényekre, ahol alkalmanként elő is adok, ha érdekes témában kapok felkérést. Fontosnak tartom a konkurensekkel kapcsolatos szükséges, korrekt kapcsolat fenntartását is. Az idén egy újabb lehetőséget ragadtunk meg, ami azt jelenti, hogy szakmai versenyeken indulunk. Legutóbbi közétkeztetési szakácsversenyen a csapatunk Pákozdi Norbert vezetésévél rangos különdíjat szerzett. Továbbá az idén két csapattal neveztünk be a legrangosabb szakácsversenyre, ahol mindkét csapatunk az elődöntőbe jutott!
– Mire sajnálja az idejét?
– Nagyon fontos, hogy minden résztvevőt bevonjunk a nagyobb döntések előkészítésébe, de a multiban jellemző folyamatos meeting-rendszer, ami jellemzően a felelősség nem vállalásáról, annak erodálásáról szól, számomra rettentő zavaró. Szóval nem azt mondom, hogy a szükséges értekezletektől sajnálom az időt, hanem a felesleges szócséplést igyekszem kerülni.
– Mire nem sajnálja a pénzt?
– Magánéletben a családomtól, például minden pénteken a feleségemmel kettesben elmegyünk egy jó helyre vacsorázni. Munkában pedig a kollégák fejlesztésére, képzések, oktatások finanszírozására, amivel nem csak képzett, hanem elkötelezett kollégákkal gyarapodunk.
– Mivel lehet felbosszantani?
– Ez rövid lesz: az őszintétlenséggel, döntésképtelenséggel. De nagyon tud bosszantani a túlzott arrogancia is.
– Milyen területen vállalna önkéntes munkát?
– Biztos, hogy kisgyermekek között vállalnék önkéntes munkát, jelenleg meg kell elégedjek azzal, hogy személyesen támogatok néhány kiválasztott gyermeket.
– Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
– A horgászat, amire sajnos mostanság nagyon kevés időm jut, de a gyermekeimmel eltöltött idő kárpótol mindenért.
Szokásos évzáró összegzésünk következik.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.