Burka Szilvia: Digitális ökoszisztémát építünk a Praktikernél

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 08. 23., 09:30

Szakmailag Magyarországon is el lehet érni nagy dolgokat. Bőven van még kihasználatlan potenciál az országban – mondja az Üzletemnek Burka Szilvia. A cég marketing vezetőjének célja, hogy a Praktiker a saját szegmensében a legdinamikusabban növekvő, leginnovatívabb és legjobb ügyfélélményt nyújtó vállalattá váljon.

Burka Szilvia azt mondja, hogy itthon a Facebook-oldal kivételével nem volt más működő online csatornája a barkácsáruház-láncnak, amikor munkába állt. A helyzet azóta hatalmasat javult – Szilvia és csapata munkájának köszönhetően. Biztos ismerik a régi szlogent: Praktiker, mindenre van több ötlete. Nos, a vállalat marketing vezetőjének sok-sok ötlete volt – és maradt bőven a jövőre is. Szilvia korábban egyéni és csapat sportban is kipróbálta magát, a csapatszellem azóta is végig kíséri pályafutását. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 101. interjúja!

Mit tart eddigi karrierje csúcsának?

– Egyértelműen a Praktiker pályafutásomat, amely alatt a Praktiker online marketing tevékenységét a vezetésemmel nulláról kezdve felépítettük és a webshop is ezzel együtt kezdett el szárnyalni. Amikor 2014 novemberében a Praktikerhez érkeztem, gyakorlatilag a Facebook oldalt kivéve nem volt más működő online csatorna, és az akkori webshop is elavult volt, egy 2009-es webshop motor alatt futott. Az online marketing területén ma már alig van olyan csatorna, amit ne használnánk, digitális ökoszisztémát építünk fel. A webshop 2016 májusára teljesen megújult, és a 2014-es, akkor még 1,4 százalékos összforgalmi részesedését mára közel 9 százalékra növeltük, miközben az összforgalom is dinamikusan nő. Évről évre 40-50 százalékos növekedést vagyunk képesek hozni az webáruházunkkal.

Milyen távra tervez?

– Igyekszem mindig hosszabb távra tervezni, stratégiát alkotni. Hozzunk ma olyan döntést és használjunk olyan rendszereket, amelyek később a hosszú távú üzleti céljainkat is szolgálják! Ez a hosszabb távú tervezés igaz a munkára és a magánéletemre is.  

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az, hogy a Praktiker legyen a saját szegmensében a legdinamikusabban növekvő, leginnovatívabb és legjobb ügyfélélményt nyújtó vállalat.

Kitől tanult eddig a legtöbbet?

– Természetesen egyrészt a családomtól, hiszen az alapvető értékeket innen hozzuk. Nagyon sokat adott nekem gyermekkoromban a sport, volt benne egyéni és csapatsport egyaránt. A kitartásomhoz, a csapatban való munkához, az alkalmazkodási képességemhez ez nagyban hozzájárult. Manapság pedig sokat tanulok a kollégáimtól és partnereinktől is. A marketing az a terület, ahol ma már folyamatosan, élethosszig kell tanulnunk.

A szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Az online marketing és e-kereskedelem területén Ázsiában most a legnagyobb a fejlődés, de azt gondolom, szakmailag lehet nagy dolgokat itthon, Magyarországon is elérni. Bőven van még kihasználatlan potenciál ebben az országban.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az informatika területén. Olyan szinten fejlődik a technológia körülöttünk, hogy nagyon jó lenne, ha részese tudnék ennek lenni saját fejlesztésekkel, alkalmazásokkal, ötletekkel, innovatív megoldásokkal. Irigylem azokat, akik most ezen a területen dolgoznak, de ha újra kezdhetném, akkor is marketinges lennék. Nagyon sok kihívást tartogat ez a szakma mostanság.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Szívesen veszek részt szakmai konferenciákon, évente akár többször is. Emellett elengedhetetlennek tartom a személyes kapcsolattarást az ügynökségeinkkel, partnereinkkel, akiktől ma is rengeteget tanulok, újabb és újabb üzleti területeket ismerhetek meg, kiváló kapcsolatokkal lehetek gazdagabb.

Mire sajnálja az idejét?

– A céltalan megbeszélésekre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családra, barátokra, utazásra, pihenésre és otthonom szépítésére.

Mivel lehet felbosszantani?

– Amikor valaki nem hatékony, többet „kesereg” egy feladat elvégzésén, mint amennyi idő alatt meg lehetne azt csinálni. Emellett a butaság és a lustaság is tud bosszantani.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– A nehéz sorsú emberekkel kapcsolatban bármilyen jellegű szociális munkát szívesen vállalnék. Emellett szeretem a kutyákat, nekem is van. Egy állatmenhelyen is örömmel önkénteskednék.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A futás, valamint mostanság a strandröplabda is. És az utazás... Bárhová szívesen utazom, nagy élmény új dolgokat látni és megismerni, illetve új ételeket és italokat megkóstolni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS