Burka Szilvia: Digitális ökoszisztémát építünk a Praktikernél

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 08. 23., 09:30

Szakmailag Magyarországon is el lehet érni nagy dolgokat. Bőven van még kihasználatlan potenciál az országban – mondja az Üzletemnek Burka Szilvia. A cég marketing vezetőjének célja, hogy a Praktiker a saját szegmensében a legdinamikusabban növekvő, leginnovatívabb és legjobb ügyfélélményt nyújtó vállalattá váljon.

Burka Szilvia azt mondja, hogy itthon a Facebook-oldal kivételével nem volt más működő online csatornája a barkácsáruház-láncnak, amikor munkába állt. A helyzet azóta hatalmasat javult – Szilvia és csapata munkájának köszönhetően. Biztos ismerik a régi szlogent: Praktiker, mindenre van több ötlete. Nos, a vállalat marketing vezetőjének sok-sok ötlete volt – és maradt bőven a jövőre is. Szilvia korábban egyéni és csapat sportban is kipróbálta magát, a csapatszellem azóta is végig kíséri pályafutását. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 101. interjúja!

Mit tart eddigi karrierje csúcsának?

– Egyértelműen a Praktiker pályafutásomat, amely alatt a Praktiker online marketing tevékenységét a vezetésemmel nulláról kezdve felépítettük és a webshop is ezzel együtt kezdett el szárnyalni. Amikor 2014 novemberében a Praktikerhez érkeztem, gyakorlatilag a Facebook oldalt kivéve nem volt más működő online csatorna, és az akkori webshop is elavult volt, egy 2009-es webshop motor alatt futott. Az online marketing területén ma már alig van olyan csatorna, amit ne használnánk, digitális ökoszisztémát építünk fel. A webshop 2016 májusára teljesen megújult, és a 2014-es, akkor még 1,4 százalékos összforgalmi részesedését mára közel 9 százalékra növeltük, miközben az összforgalom is dinamikusan nő. Évről évre 40-50 százalékos növekedést vagyunk képesek hozni az webáruházunkkal.

Milyen távra tervez?

– Igyekszem mindig hosszabb távra tervezni, stratégiát alkotni. Hozzunk ma olyan döntést és használjunk olyan rendszereket, amelyek később a hosszú távú üzleti céljainkat is szolgálják! Ez a hosszabb távú tervezés igaz a munkára és a magánéletemre is.  

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Az, hogy a Praktiker legyen a saját szegmensében a legdinamikusabban növekvő, leginnovatívabb és legjobb ügyfélélményt nyújtó vállalat.

Kitől tanult eddig a legtöbbet?

– Természetesen egyrészt a családomtól, hiszen az alapvető értékeket innen hozzuk. Nagyon sokat adott nekem gyermekkoromban a sport, volt benne egyéni és csapatsport egyaránt. A kitartásomhoz, a csapatban való munkához, az alkalmazkodási képességemhez ez nagyban hozzájárult. Manapság pedig sokat tanulok a kollégáimtól és partnereinktől is. A marketing az a terület, ahol ma már folyamatosan, élethosszig kell tanulnunk.

A szakterületén hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Az online marketing és e-kereskedelem területén Ázsiában most a legnagyobb a fejlődés, de azt gondolom, szakmailag lehet nagy dolgokat itthon, Magyarországon is elérni. Bőven van még kihasználatlan potenciál ebben az országban.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Az informatika területén. Olyan szinten fejlődik a technológia körülöttünk, hogy nagyon jó lenne, ha részese tudnék ennek lenni saját fejlesztésekkel, alkalmazásokkal, ötletekkel, innovatív megoldásokkal. Irigylem azokat, akik most ezen a területen dolgoznak, de ha újra kezdhetném, akkor is marketinges lennék. Nagyon sok kihívást tartogat ez a szakma mostanság.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Szívesen veszek részt szakmai konferenciákon, évente akár többször is. Emellett elengedhetetlennek tartom a személyes kapcsolattarást az ügynökségeinkkel, partnereinkkel, akiktől ma is rengeteget tanulok, újabb és újabb üzleti területeket ismerhetek meg, kiváló kapcsolatokkal lehetek gazdagabb.

Mire sajnálja az idejét?

– A céltalan megbeszélésekre.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családra, barátokra, utazásra, pihenésre és otthonom szépítésére.

Mivel lehet felbosszantani?

– Amikor valaki nem hatékony, többet „kesereg” egy feladat elvégzésén, mint amennyi idő alatt meg lehetne azt csinálni. Emellett a butaság és a lustaság is tud bosszantani.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– A nehéz sorsú emberekkel kapcsolatban bármilyen jellegű szociális munkát szívesen vállalnék. Emellett szeretem a kutyákat, nekem is van. Egy állatmenhelyen is örömmel önkénteskednék.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A futás, valamint mostanság a strandröplabda is. És az utazás... Bárhová szívesen utazom, nagy élmény új dolgokat látni és megismerni, illetve új ételeket és italokat megkóstolni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS