Bodó Teodóra: Ahogy magamtól, úgy a csapatomtól is maximális teljesítményt várok

Szerdahelyi Csaba  |  2020. 12. 28., 10:30

Kommunikációs szakemberként fontosnak tartom, hogy minél több kultúrát megismerjek, minél több ember nyelvén megértessem magam – mondta az Üzletemnek Bodó Teodóra, a Bosch csoport kommunikációs és kormányzati kapcsolatok igazgatója Magyarországon és az Adria régióban.

Bodó Teodóra a mai napig tanul és tőle is rengeteget tanulhatnak a kollégái éppen úgy, mint az üzleti partnerek. Ismeri a kommunikáció erejét, ért az emberek nyelvén, ami különösen fontos volt az idei, pandémiás évben. Évek óta mentorál hazai és külföldi szakembereket, hisz a tisztességesen végzett munka erejében. Ha arra is kíváncsi, hogy Teodóra melyik szakmában próbálná ki magát, olvassa el az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 249. interjúját!

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Hálás vagyok azért, ahol most tartok és nagyon büszke, hogy a világ egyik leginnovatívabb vállalatcsoportjánál dolgozhatok. Ezt tartom eddigi karrierem legmeghatározóbb pontjának, de minden előző állomás, pozíció segítette, építette a következőt. Nyelv- és irodalomtudományi előképzettségem óriási előny volt a kommunikációs szakmában, ügynökségnél eltöltött néhány évemmel megértettem, hogy intézményi oldalról miként lehet a leghatékonyabban együttműködni másokkal. A Budapesti Értéktőzsdén eltöltött kilenc évemben pedig szinte mindent megtanulhattam, amit a pénzügyi és tőzsdei kommunikációról el lehet sajátítani. Majd ezzel a tudással nagyon komoly bizalmat kaptam a Providenttől, így a magyarországi feladatok mellett nemzetközi porondon is kipróbálhattam magam Madridban. Ezt követően a világ egyik legnagyobb orvosi műszereket gyártó vállalatánál, a Medtronicnál dolgoztam, ahol 20 ország kommunikációjáért feleltem. Innét kerültem 2019-ben a Bosch csoporthoz. A Bosch a munkavállalóira nagyon odafigyelő, a minőséget mindig előtérbe állító vállalatcsoport, ahol a jövő technológiáját formáljuk. Nemcsak öröm, de óriási felelősség egy olyan cégnek dolgozni, amely 60 országban közel 400 000 embert foglalkoztat. Mindeközben 2020-ban, a pandémiás helyzet menedzselésében sokat jelentett, hogy közel 20 éves vezetői tapasztalattal rendelkezem kommunikációs stratégiák kidolgozásában és végrehajtásában, válságkezelésben, kormányzati kapcsolatok menedzselésében, társadalmi felelősségvállalási, valamint munkáltatói márkaépítési programok támogatásában.

Milyen távra tervez?

– Nagyon szeretem a munkát, amit itt, a Bosch csoportnál végezhetek. Jól érzem magam, megbecsülnek. Százszázalékban a munkámra koncentrálok, nincs más tervem. 

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Beszélek három nyelvet, az anyanyelvemet is beleértve. Most tanulom éppen a negyediket. Kommunikációs szakemberként fontosnak tartom, hogy minél több kultúrát megismerjek, minél több ember nyelvén megértessem magam. Másrészt, már kinéztem magamnak egy új egyetemi kurzust, amit az elkövetkezendő években szeretnék elvégezni. Nagyon érdekel a gazdaságdiplomácia, erről szeretnék még többet tanulni majd. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nagyon sok embernek nagyon sokat köszönhetek. De ha kiemelnék valakiket, akkor azok a szüleim lennének: tőlük tanultam meg a legtöbbet arról, hogy mit jelent a tisztességgel elvégzett kemény munka.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Igyekszem megismerni őket, mert „…minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség”, ahogy azt Ady Endre írta. Azaz, mindenki egyedi, nem lehet általánosat mondani arra, hogy kit hogyan lehet motiválni, vagy segíteni. Az első lépés, hogy megpróbálom a lehető legjobban megismerni a kollégáimat, egyben megértetni velük azokat az elvárásokat, amelyek nélkül nem tudunk együtt dolgozni. Pozitív és igazságos vezetőnek tartom magam, akihez bármikor bármilyen problémával be lehet kopogni. Ugyanakkor elvárom, hogy a csapatom maximális teljesítményt nyújtson. A koronavírus évében, 2020-ban ez sokat segített a Boschnál a feladatok menedzselésében.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Nagyon érdekel az építészet és a design. Ezeket az ambíciókat az otthonunk szépítésében igyekszem megvalósítani, a család nagy örömére.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Elég jó a memóriám, szinte mindent megjegyzek. Neveket, arcokat, adatokat, évekre visszamenőleg. Bár a férjem szerint ez időnként már inkább idegesítő. De mindezzel együtt nekem ez sokat segített az egyetemi éveim alatt, amikor párhuzamosan több szakot is végeztem és sok mindent kellett memorizálnom rövid idő alatt. Ahogy sokat segít most is, az üzleti tárgyalások során. Általában véve is beszélgetős típus vagyok, érdekelnek az emberek. Úgy vettem észre, hogy az üzleti partnerek bizalommal fordulnak hozzám, szeretnek velem együtt dolgozni, évek óta mentorálok magyar és külföldi szakembereket. 

Mire sajnálja az idejét?

– A felesleges és véget nem érő viták bosszantanak. Látok olyat, amikor emberek belenehezednek egy-egy személyes konfliktusba és ahelyett, hogy a kiutat keresnék, egyre mélyebbre süllyednek benne. Én ezt igyekszem elkerülni, de vezetőként néha az is a feladatom, hogy ilyen vitákban igazságot tegyek. Jó lenne minél kevesebb felesleges vitát látni az életben.

Mivel lehet felbosszantani?

– Ha valaki önhibájából felkészületlen, illetve, ha lustaságból nem végez el egy munkát, vagy azt nem a megfelelő színvonalon teszi.  

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Évek óta végzek önkéntes munkát, a segítségnek mindig helye van. A családommal alapítottunk könyvtárat kelet-magyarországi iskolában, festettem kerítést szociális otthonokban, gyűjtöttem pénzt számos jótékonysági célra. Jelen pillanatban, szabadidőmben a magyarországi UNICEF kuratóriumában tevékenykedem, sok időt szánva annak megtervezésére, hogyan tudunk segíteni a rászoruló gyerekeknek. 

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A családunkra. A lányom a világ egyik legjobb egyetemén tanulhat Londonban és a férjemmel nagyon büszkék vagyunk rá. Flóra oktatására semmilyen pénzt nem sajnáltunk.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Az úszás, a tollas, a futás vagy egy nagy séta a hegyekben. Sportos család vagyunk, igyekszünk minél több időt tölteni együtt a szabadban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-04 14:40:00
A magyar vállalkozásoknak sok problémával kell manapság megküzdeniük, a legrosszabb azonban a bizonytalanság – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Start című műsorában.
2023-02-04 14:23:33
Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.