Benei Péter: Mindenki utálja az autokratákat

Benei Péter: Mindenki utálja az autokratákat
Szerdahelyi Csaba  |  2023. 01. 12., 14:41

Az a vezető, aki nem bízik a csapatában, az nem vezető többé, csupán menedzser – mondta az Üzletemnek Benei Péter, az Anywhere Consulting alapító-tanácsadója.

Benei Péter olyan vezetőket képez, akik a világ bármely pontján képesek hatékonyan csapatot vezetni. Az Anywhere Consulting alapító-tanácsadójaként 10 éves online vezetői tapasztalatát adja át kurzusokon és mentorprogramokon keresztül. Legújabb könyve a Leadership Anywhere, amely főleg aszinkronikus vezetési technikákat ismertet. Kizárólag észak-amerikai és nyugat-európai fejlődő vállalkozások vezetőivel dolgozik. Pályáját reklámügynökségi alapítóként és londoni kreatív vezetőként kezdte. Médiaszociológusként tanult az ELTE-n, szabadidejében sokat utazik és képzőművészettel foglalkozik. Ha arra is kíváncsi, hogy Péter kitől tanulta eddig a legtöbbet, a választ elolvashatja az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 454. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Mindig azt, ahol épp tartok. Elég szomorú lenne, ha már nem lennének álmaim csúcsokról, mert azt jelentené, hogy csak lefelé mehetek.

Milyen távra tervez?

– Csak hosszútávra, minimum 3-4 éves időintervallumra.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– 10 ezer olyan vezetőt kiképezni, akik képesek boldog, kiegyensúlyozott és elkötelezett remote csapatokat vezetni a világ bármely pontján.

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– A szabadság feltételek nélküli fontossága édesapám legfontosabb életszemlélete. Kreativitást és kitartást a feleségemtől tanultam. 

A szakmámban a londoni ügynökségi vezetők hiteles példák voltak a szememben.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Szabadon és egyedül dolgozom. Amennyiben csapatot vezetek, a bizalom a legfőbb motiváció a sikerre. Az a vezető, aki nem bízik a csapatában, az nem vezető többé, csupán menedzser. És mindenki utálja az autokratákat.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– Mivel szabadon döntök arról, hogy mit és mikor csinálok, ezért általában megtalálom a saját utam abban a szakmában, amiben tevékenykedem. Festeni és utazni szeretek, öregkoromra a művészi alkotásba professzionális szinten is belemélyednék.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– Teljes mértékben online. Egyetlen trükköm van: mindig próbálok értéket adni mindenkinek, és mindezt ingyen teszem. Emellett hiszek abban, hogy nincsenek versenytársak, egy csónakban evezünk és ugyanarra tartunk, együtt erősebbek vagyunk. Az iparági kapcsolataimmal a podcastemen szoktam beszélgetni.

Mire sajnálja az idejét?

– Nem foglalkozom olyan dolgokkal, amelyeket nem tudok közvetlenül befolyásolni vagy irányítani.

Mivel lehet felbosszantani?

– Az egyhelyben toporgással, döntésképtelenséggel. Az igénytelenséggel, a nagyvonalúság hiányával. Azzal, ha valaki nem hajlandó invesztálni másokba, de az első perctől kezdve ki szeretne venni értéket kapcsolatokból. Emellett nekem egyszer lehet hazudni.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Kutyamenhelyen szívesen dolgoznék pár napot. A kutyusom is menhelyes.

Mire nem sajnálja a pénzt?

– A minőségre és az élményekre.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A feleségem, a kutyám és az utazás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS