Belasics Edit: A mostani HELYemet nem adnám oda az előzőért

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 04. 15., 10:15

A karrier számomra az, amikor nem is munkáról beszélünk, hanem egy létformáról – mondja az Üzletemnek Belasics Edit. A bölcskei Szent András Kastély tulajdonosa sokszor segít vállalkozásokkal kapcsolatos területeken.

Belasics Edit 2007-ben egy tréning utolsó napján képzelte el, hogy öt év múlva majd egy sárga, klasszicista kastély ablakából integet a távozó gyerekeknek. Két évvel később Belasics Edit eljutott Tolna megyébe, a Bölcske melletti Szentandráspusztára, ahol korábban soha nem járt. Állt ott egy romos sárga, klasszicista kastély. Így kezdődött a történet. S hogy azóta mi minden változott, arról olvashat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 63. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ez attól függ, mit tartunk karriernek? Ha árbevételről, dolgozói létszámról, hírnévről gondolkozunk, akkor nem a mostani. 
Ugyanakkor a mostani HELYemet nem adnám oda az előzőért. 
Azt gondolom, hogy a karrier tartalma is sokfélét jelenthet és mostanában ez is változóban van, mint az élet annyi sok területén.
(Talán a VÁLTOZÁS manapság a legfontosabb kifejezés!) A karrier számomra az, amikor tulajdonképpen nem is munkáról beszélünk, hanem egy létformáról, amiben, akik részt vesznek, kiteljesednek, minden nap „többek” lesznek és minden nap tudnak adni valamit a világnak magukból, hogy az, ha csak egy parányit is, de jobb legyen, változzon. Nekem ezt a Szent András Kastély-beli létem adja meg.

Milyen távra tervez?

– Semmilyenre. Egyre inkább a szívem irányít. (Bár ma már a tudomány is igazolta, hogy ezzel mindenki így van, ha nem ismerjük el, akkor is.) Figyelem, mit jelez, és arra megyek. Igaz, ez sokszor hosszú távú iránymutatás, de azonnal változtatok, ha úgy érzem. A mostani „szolgálati helyem”, a Szent András Kastély, úgy érzem, hosszú távú küldetés. Ez az első olyan „munkám”, ahol azt érzem, megérkeztem. Nem is tekintem munkának. Egyszerűen a HELYemen vagyok, és teszem, ami a dolgom.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs semmilyen bakancslistám

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem tudok egy személyt megjelölni. Azoktól tanultam, akik önismeretet, belső mélységeket mutattak nekem, hogy találjam meg a belső utamat. Nem tudok ennél izgalmasabbat vagy hasznosabbat.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Külföldön már sokkal inkább kialakult az a fajta látásmód, ahogy én gondolkozom a kastélyok és környezetük működéséről, hatásáról. Magyarországon ez még éppen csak születőben van. Vagyunk néhányan, akik hasonlóan gondolkozunk. Például Fehérvárcsurgón a Károlyi család, vagy Iszkaszentgyörgyön Ari Kupsus.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– A Szent András Kastély rekonstrukciója és folyamatos fejlesztése, amit most csinálok, egész életemre elegendő feladatot ad. Nem gondolkodom új vállalkozásban, folyamatosan alakítom a mostanit.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Szívesen beszélek arról, amivel foglalkozom, amit fontosnak tartok és megkeresem azokat, akiket potenciális partnernek tartok, de legtöbbször csak úgy „beesünk” egymás életébe.

Mire sajnálja az idejét?

– Hajlamos vagyok kizsigerelni magam, így gyakran nem eszem, mert sajnálom rá az időt. (Bár értem, hogy nem erre gondolt a kérdéssel…)

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Attól függ, mire gondol, ha a magánéletemre, akkor a magam fejlődésére.

Mivel lehet felbosszantani?

– Egyre kevésbé lehet, de  leginkább azzal, ha hülyének néznek, bár született szőke vagyok.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Sokszor segítek vállalkozásokkal kapcsolatos területeken, gondolkozunk egy olyan programon, amiben értékrendekkel, etikettel, viselkedéssel foglalkoznánk gyerekekkel.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Jó beszélgetés, ücsörgés a vízparton, zene, tangó – ebben a sorrendben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS