Belasics Edit: A mostani HELYemet nem adnám oda az előzőért

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 04. 15., 10:15

A karrier számomra az, amikor nem is munkáról beszélünk, hanem egy létformáról – mondja az Üzletemnek Belasics Edit. A bölcskei Szent András Kastély tulajdonosa sokszor segít vállalkozásokkal kapcsolatos területeken.

Belasics Edit 2007-ben egy tréning utolsó napján képzelte el, hogy öt év múlva majd egy sárga, klasszicista kastély ablakából integet a távozó gyerekeknek. Két évvel később Belasics Edit eljutott Tolna megyébe, a Bölcske melletti Szentandráspusztára, ahol korábban soha nem járt. Állt ott egy romos sárga, klasszicista kastély. Így kezdődött a történet. S hogy azóta mi minden változott, arról olvashat az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 63. interjújában.

Mit tart karrierje eddigi csúcsának?

– Ez attól függ, mit tartunk karriernek? Ha árbevételről, dolgozói létszámról, hírnévről gondolkozunk, akkor nem a mostani. 
Ugyanakkor a mostani HELYemet nem adnám oda az előzőért. 
Azt gondolom, hogy a karrier tartalma is sokfélét jelenthet és mostanában ez is változóban van, mint az élet annyi sok területén.
(Talán a VÁLTOZÁS manapság a legfontosabb kifejezés!) A karrier számomra az, amikor tulajdonképpen nem is munkáról beszélünk, hanem egy létformáról, amiben, akik részt vesznek, kiteljesednek, minden nap „többek” lesznek és minden nap tudnak adni valamit a világnak magukból, hogy az, ha csak egy parányit is, de jobb legyen, változzon. Nekem ezt a Szent András Kastély-beli létem adja meg.

Milyen távra tervez?

– Semmilyenre. Egyre inkább a szívem irányít. (Bár ma már a tudomány is igazolta, hogy ezzel mindenki így van, ha nem ismerjük el, akkor is.) Figyelem, mit jelez, és arra megyek. Igaz, ez sokszor hosszú távú iránymutatás, de azonnal változtatok, ha úgy érzem. A mostani „szolgálati helyem”, a Szent András Kastély, úgy érzem, hosszú távú küldetés. Ez az első olyan „munkám”, ahol azt érzem, megérkeztem. Nem is tekintem munkának. Egyszerűen a HELYemen vagyok, és teszem, ami a dolgom.

– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs semmilyen bakancslistám

– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Nem tudok egy személyt megjelölni. Azoktól tanultam, akik önismeretet, belső mélységeket mutattak nekem, hogy találjam meg a belső utamat. Nem tudok ennél izgalmasabbat vagy hasznosabbat.

A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Külföldön már sokkal inkább kialakult az a fajta látásmód, ahogy én gondolkozom a kastélyok és környezetük működéséről, hatásáról. Magyarországon ez még éppen csak születőben van. Vagyunk néhányan, akik hasonlóan gondolkozunk. Például Fehérvárcsurgón a Károlyi család, vagy Iszkaszentgyörgyön Ari Kupsus.

Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?

– A Szent András Kastély rekonstrukciója és folyamatos fejlesztése, amit most csinálok, egész életemre elegendő feladatot ad. Nem gondolkodom új vállalkozásban, folyamatosan alakítom a mostanit.

Milyen módszerekkel fejleszti üzleti kapcsolatait?

– Szívesen beszélek arról, amivel foglalkozom, amit fontosnak tartok és megkeresem azokat, akiket potenciális partnernek tartok, de legtöbbször csak úgy „beesünk” egymás életébe.

Mire sajnálja az idejét?

– Hajlamos vagyok kizsigerelni magam, így gyakran nem eszem, mert sajnálom rá az időt. (Bár értem, hogy nem erre gondolt a kérdéssel…)

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Attól függ, mire gondol, ha a magánéletemre, akkor a magam fejlődésére.

Mivel lehet felbosszantani?

– Egyre kevésbé lehet, de  leginkább azzal, ha hülyének néznek, bár született szőke vagyok.

Milyen területen vállalna önkéntes munkát?

– Sokszor segítek vállalkozásokkal kapcsolatos területeken, gondolkozunk egy olyan programon, amiben értékrendekkel, etikettel, viselkedéssel foglalkoznánk gyerekekkel.

Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– Jó beszélgetés, ücsörgés a vízparton, zene, tangó – ebben a sorrendben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS