Küföldön kicsit könnyebbnek érzem az újhullámos kávézók helyzetét – mondja Antalóczy György az Üzletemnek. A Flow Specialty Bar & Bistro tulajdonosa mégis éppen emiatt érez most nagyobb fejlődési lehetőséget idehaza.
Antalóczy György nemcsak kínálja a kávét, de oktatja is a kóstolását. Vagy hogy precíz legyek: a sensory skills-t, ami egyszerre kóstolás, illatérzékelés, elemzés és értékelés. A Flow Specialty Bar & Bistróban természetesen nem akarják kioktatni a vendégeket, viszont ha csak tehetik, mindenkit lebeszélnek arról, hogy a kávéba cukrot és tejet tegyen. (Így kóstolta már a kávét?) A kávézó mellett vegán konyhát is visznek. Györgynek közgazdász diplomája van, 2013-ban kezdett el komolyabban foglalkozni a kávéval. A Flow hosszú távú terv, a most következő interjú ennél természetesen sokkal rövidebb az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatában.
– Mit tart karrierje eddigi csúcsának?
– Természetesen a kávézó megnyitását, de nagyon büszke vagyok a nemzetközi kávés oktatói papíromra is.
– Milyen távra tervez?
– Hosszabb távra. Szeretném, ha sok-sok évig járnának a vendégek a Flow-ba.
– Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?
– Szeretném letenni a nemzetközi bírói vizsgát.
– Kitől tanulta eddig a legtöbbet?
– Eddig a legtöbbet talán Nagy-Bertók Anitától tanultam arról, hogyan kell kóstolni és értékelni egy kávét.
– A szakmájában hol lát nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?
– Küföldön kicsit könnyebbnek érzem az újhullámos kávézók helyzetét, ott sokkal jobban benne van ez az emberek fogyasztási kultúrájában. Ugyanakkor Magyarországon pont emiatt van még lehetőség növekedésre.
– Mibe fektetne? Gondolkodik új vállalkozáson?
– Egyelőre nem, a kávézó működtetése mellett, a rendezvényekre és az oktatásokra szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni.
– Milyen módszerekkel fejleszti üzleti partneri kapcsolatait?
– Személyes együttműködésben, bizalomban és kapcsolatokban hiszek, ha üzleti partnerekről beszéltünk. Így viszonyulok alapvetően minden potenciális partnerhez, és ha hasonlót érzek viszont, abból ki tud alakulni hosszú távú együttműködés.
– Mire sajnálja az idejét?
– Az adminisztrációra sokszor sajnálom, pedig nem kellene.
– Mire nem sajnálja a pénzt?
– A jó minőségű alapanyagokra, hiszem, hogy ez alapfeltétele a megfelelő minőségű termékek előállításának.
– Mivel lehet felbosszantani?
– Nagyon nehéz felbosszantani, viszont az irracionális elvakult hit, amivel jó értelemben vett vitát nem lehet folytatni, fel tud idegesíteni.
– Milyen területen vállalna önkéntes munkát?
– Leginkább állat-, kutyamenhelyeken segítenék.
– Mivel töltődik fel? Mi tudja a legjobban kikapcsolni?
– Amikor kikapcsolódásra és kikapcsolásra van szükségem, akkor tv-sorozatokat nézek és videó játékokat játszok, de valójában a legjobban akkor kapcsolódom ki, amikor testedzést végzek, jelenleg épp a kettlebell-lel próbálkozom.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
Az előadások több mint negyede a Paks II. atomerőmű-projekttel foglalkozott a Budapesten megrendezett Nukleáris Technikai Szimpóziumon.