Antal Gyula: Mindig a felkérések találtak meg a különféle pozíciókra

2021. 05. 21., 13:15

A fontos dolgokra kell fókuszálni, az időt nem szeretem felhígult maratoni, önismétlő megbeszélésekre szánni – mondta az Üzletemnek Antal Gyula, a Syngenta zöldség vetőmag ágának vezetője Magyarországon, Bulgáriában, Romániában és Moldovában.

Antal Gyula (58) öt esztendeje négy ország – Magyarország, Bulgária, Románia és Moldova – zöldség vetőmag üzletágának vezetőjeként dolgozik a világ egyik legnagyobb agrárvállalatánál. Az okleveles kertészmérnök végzettségű szakember néhány, termelésben eltöltött év után még a 1990-es évek elején csatlakozott a Syngenta csapatához, ahol máig dolgozik. Antal Gyula és csapata kitűnő zöldség vetőmagokkal látja el a hazai gazdálkodókat, a termények aztán a hazai és európai háztartások konyháira kerülnek. Következzen az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 288. interjúja!

Mit tart karrierje csúcsának?

– A világ vezető agrárvállalatai közé tartozó Syngenta zöldség üzletága már több mint 150 éves múltra tekint vissza, Magyarországon pedig már 34 esztendeje zajlik zöldségfajták és hibridek nemesítése. Az innen kikerülő paradicsom, káposzta, karfiol és csemegekukorica fajtákat a világ számos pontján nagy sikerrel termesztik a gazdálkodók. A nemzetközi háttér révén pedig számos olyan új fajtát mutattunk be az elmúlt években magyar termelőkön keresztül a fogyasztóknak, amelyek igencsak keresettek az áruházakban. Jómagam jelenleg négy ország – Magyarország, Bulgária, Románia és Moldova – zöldség vetőmag üzletágát irányítom a Syngentánál. Ez a karrierem eddigi csúcsa. Egyébként nem vagyok klasszikus értelemben vett karrierista, mindig a felkérésék találtak meg a különféle pozíciókra. A dél-kelet-európai régió ilyen összetételben különleges kihívást jelent, hiszen eltérő megközelítések, teljesen különböző piacok, más-más nemzeti habitusok között kell a Syngenta zöldség vetőmagjait minél szélesebb körben ismertté tenni. Ez nagyon izgalmas kihívás számomra és a csapatom számára is.

Milyen távra tervez?

– A jelenlegi munkámban nyugdíjas koromig tervezek, ez még 8 évet jelent. De már elkezdtem terveket szövögetni, hogy utána mi lesz. Aktív üzleti munkát végzek, nem is tervezem, hogy azt követően leállnék.

Mi szerepel a szakmai bakancslistáján?

– Nincs klasszikus értelemben vett bakancslistám, inkább konkrét célkitűzéseink vannak. Magyarországon jelenleg egy izgalmas kampánnyal vezetünk be a piacra egy sötétlila színű, rendkívül különleges ízű paradicsomot. A YoomTM a holland Syngenta nemesítése, de magyar termelő, az alföldi Trivega Kft. szakembereinek jóvoltából kerül a háztartásokba.  Nagyon szeretném, ha a többi országban is olyan eredményeket tudnánk felmutatni ezzel kapcsolatban, mint hazánkban. 

Kitől tanulta eddig a legtöbbet?

– Szüleimnek nagyon sokat köszönhetek: felneveltek és elindítottak az életben. Szakmai értelemben pedig az első főnökömtől, Sipos Zoltántól tanultam a legtöbbet. Munkásságát fémjelzi, hogy Magyarországra hozta a Syngenta zöldség üzletágát. Tíz évig dolgoztunk együtt, vezetői kvalitásai, a munkához való hozzáállása, precizitása példaértékű volt számomra. Sajnos ma már nincs közöttünk.

Mivel motiválja a kollégáit?

– Elsősorban azzal, hogy nagy autonómiát adok számukra a kitűzött elvárások és célok mentén. Mindenki számára megadom a lehetőséget, hogy a kreatív ötleteit, szakmai elképzeléseit a közös célok mentén megvalósíthassa.

Melyik szakmában próbálná ki magát szívesen?

– A gasztronómia nagyon érdekel és közel áll hozzám. Ha nem dolgozom, akkor szívesen főzök, kísérletezek, autodidakta módon tanulok. Van egy titkos tervem, amely ezt a hobbit idővel magasabb szintre helyezhetné.

Hogyan építi üzleti kapcsolatait?

– A kapcsolatépítés elsősorban a szakmán belülre korlátozódik, új ismeretségeket elsősorban a konferenciákon, üzleti utakon, partnertalálkozókon kötök. Igyekszem megismerni az üzleti partnerek emberi oldalát is, és magamról is beszélek ilyen alkalmakkor. Azt vettem észre, hogy az üzletfeleink szeretik és értékelik ezeket a beszélgetéseket.

Mire sajnálja az idejét?

– Semmitől nem sajnálom az időmet, ami szakmámhoz kapcsolódik, a céltalan mellébeszélést viszont elpocsékolt időnek tartom. Azt gondolom, hogy a fontos dolgokra kell fókuszálni, az időt nem szeretem felhígult maratoni, önismétlő megbeszélésekre szánni.

Mivel lehet felbosszantani?

– Hozzá nem értő emberek megnyilvánulásaival szakmai kérdésekben, legyen az egészségügy, mezőgazdaság vagy valamilyen tudományos kérdés. A világ a közösségi média adta lehetőségekkel kinyílt mindenki számára, sajnálatos módon ez nemcsak az információszerzést könnyítette meg, de a véleménynyilvánítást is. Nagyon felbosszant, ha valakinek mindenféle megalapozott tudás nélkül „nagy a hangja”.

Milyen önkéntes munkát vállalna?

– Jelenleg is vállalok önkéntes munkát: lakóhelyem, a csodálatos Tisza-tó a szívügyem, így segítek különféle programok lebonyolításában, és részt veszek olyan programokon, ahol a környék rendbetétele, a környezetünk megóvása a cél. Legutóbbi például zsákokkal felszerelkezve gyűjtöttük a szemetet a tó körül. 

Mire nem sajnálja a pénzt?

– Semmire nem sajnálom, ami minőséget képviselem, legyen szó élelmiszerekről, borokról, kikapcsolódási lehetőségekről. Kevesebbet vásárlok, de az feltétlenül képviseljen minőséget.

Mi tudja a legjobban kikapcsolni?

– A gasztronómia és a vendéglátás. Folyamatosan képzem magam, igyekszem új területeket felfedezni a fine dining területén. Ebbe beleértem az ételek elkészítését és utazásaink során minőségi éttermek felfedezését is. Maga a főzés, a hozzá kapcsolódó tálalás a családom, barátaim számára mindig kikapcsol és feltölt. Remélhetőleg egyszer, a nem túl távoli jövőben, kipróbálhatom magam komolyabban is ezen a területen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-06 20:47:44
Magyarországon a sertéshúsfogyasztás az utóbbi időben növekedett. Mostanra elérte az évi 30 kilogrammot személyenként, második helyen van a baromfiágazat után – mondta Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.
2023-02-06 19:47:00
„331 millió euró összegű új beruházás fogja támogatni a nagy kockázatú, mélytechnológiás induló vállalkozásokat, hogy innovációikat piacra dobják és felfuttassák.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

Kis csapatunk valamennyi tagja száraz januárt tartott. Nagy kérdés volt, milyen borral indítsuk újra ízlelőbimbóink operációs rendszerét február elején.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miközben hazánkban folyamatos esélylatolgatás zajlik Paks 2 sikeres kivitelezésével kapcsolatban, sokan már azt vetik fel, hogy figyelembe véve hazánk energiaéhségét, valamint azt a tényt, hogy előbb-utóbb Paks 1-et mégiscsak le kell állítani, már rég Paks 3-on kellene gondolkodni – írja Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatója.