Vállalkozások digitalizációja: a német példa

Vállalkozások digitalizációja: a német példa
2022. 10. 27., 11:10

„Azt kerestük, hogy milyen helyes gyakorlatokat vehetnénk át azon országok tapasztalataira építve, amelyek előrébb járnak a kkv-szektor digitalizálásban” – mondja Szabó Zoltán Kázmér, a VOSZ Digitalizáció és Informatikai Szekciójának vezetője.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) nemzetközi kutatás keretében vizsgálja meg azokat a módszereket és eszközöket, amelyek a vállalkozások digitalizációs és informatikai fejlesztését támogathatják. A németországi tapasztalatokat Szabó Zoltán Kázmér, a VOSZ Digitalizáció és Informatikai Szekciójának vezetője mutatta be.

„Azt kerestük, hogy milyen helyes gyakorlatokat vehetnénk át azon országok tapasztalataira építve, amelyek előrébb járnak a kkv-szektor digitalizálásban – mondta el Szabó Zoltán Kázmér.  –  Azt is megvizsgáltuk, milyen kormányzati támogatások érhetők el ezen a területen a vállalkozói szektor számára.”

Digitális üzleti modellek kidolgozása és megvalósítása

A német informatikai kkv-k szervezete, a Bundesverband IT-Mittelstand e.V. szerint a kis- és középvállalatok számára egyre fontosabbak az úgynevezett „szövetkezeti típusú” együttműködési üzleti modellek, amelynek révén a kisebb cégek is lépést tarthatnak a nagyvállalatokkal a nemzetközi piacon. A több mint 2400 vállalkozás érdekeit képviselő szövetség erre a célra külön szakmai csoportot hozott létre, amely gyakorlatban is használható modelleket dolgozott ki, hogy megkönnyítse a tagvállalatok számára a digitális átállást.

Elindítottak és működtetnek egy „Kkv 4.0 Digitális Kompetencia Központot”, amelyhez nem csak informatikai vállalkozások csatlakozhatnak. Itt nemcsak mesterséges intelligencia trénerek szerveznek különböző tudásmegosztó workshopokat, de segítenek felkutatni digitális átállást támogató finanszírozási lehetőségeket is. Megosztják a csatlakozó vállalkozásokkal a legjobb gyakorlatokat, és ellátogatnak azokhoz a cégekhez is, amelyek magukévá tették az új szemléletet és eredményesen vezettek be digitális megoldásokat.

Szabó Zoltán Kázmér szerint Magyarországon is követendő példa lehet a Szövetségi Gazdasági és Klímavédelmi Minisztérium „Digital Now” programja, amelynek keretében a vállalkozások pénzügyi támogatásra pályázhatnak. Elsősorban az intelligens, felhő alapú munkára és termelési folyamatokra kell gondolni, valamint a digitális ügyfélszerzésre, esetleg a beszállítói kapcsolattartás digitalizációjára. Emellett elérhető pénzügyi forrás a munkavállalók digitális képességének fejlesztésére, valamint digitalizációs képzésekre is. A német tapasztalatokat megszívlelve érdemes lenne Magyarországon is intenzívebben bevonni a munkaadói érdekképviseleteket – elsősorban a VOSZ-t, a legnagyobb önkéntes tagsággal rendelkező hazai szövetséget – az állammal közös projekteket működtetésébe – hangsúlyozza a VOSZ szekcióvezetője.

Ingyenes képzések, „digitális bennszülött” tanácsadók

A digitális ismeretek minél szélesebb elterjedése érdekében indította el az Aschaffenburgi Műszaki Egyetem a Bajor Állami Tudományos és Művészeti Minisztériummal együttműködve – európai uniós forrásból – a TransferformKMU projektet. Az ingyenes képzések témái között szerepel az okos és innovatív technológiák tanulása, megértése, illetve alkalmazása a piacok megtartása és fejlesztése során.

Újszerű és érdekes az a megoldás, amit a Saar-vidéken vezettek be. Az Digiscouts projekt keretében fiatal szakembereket delegálnak a kkv-khoz, hogy azonosítsák a cég előtt megnyíló digitalizációs lehetőségeket, akik aztán részt vesznek a projektek megtervezésében és megvalósításában is. Mindehhez a digitális tanulási platformokat, valamint a projektmunkához szükséges tudásmodulokat és eszközöket is biztosítják a szervezők.

Baden-Württemberg tartományban – szintén minisztériumi támogatással – két éve hozták létre a „Smart Services” kompetenciaközpontot, amelynek programjai már több mint 150 kis- és középvállalkozást támogattak új, digitális üzleti modellek kidolgozásában, valamint egy komplex felhő-adatalapú szolgáltatási kínálat („smart service”) alkalmazásában. A kompetenciaközpont több mint 150 digitalizációs tanácsadót képezett ki, akik Baden-Württemberg-szerte segítik a cégeket.

Egy Suhlban elindult projekt arra keresi a választ, hogy a felgyorsult világban hogyan lehet a munkavállalók digitális és informatikai készségeit fejleszteni, frissíteni. Amint azt a Thuringia Digitalizációs Továbbképző Ügynökség is megállapította: a demográfiai folyamatok és a szakképzett munkaerő egyre nagyobb hiánya miatt egyre nagyobb szükség van az alaposabb digitális ismeretekkel rendelkező munkaerőre. A kísérleti projekt ennek megfelelően azt a célt tűzte ki, hogy az érintett munkavállalók újból elsajátítsák a szükséges digitális készségeket és képességeket – összegezett Szabó Zoltán Kázmér.

ZBT

Forrás: VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS