Újabb letartóztatás befolyással üzérkedés miatt

2022. 09. 12., 17:22

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt folytat nyomozást két személy ellen, a gyanúsítottak letartóztatását a bíróság az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelte.

A nyomozó főügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében tegnap összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre a rendőrség több szervezeti egységének közreműködésével, a tettenérést követően motozásokat, kutatásokat és lefoglalásokat foganatosított, majd két személyt gyanúsítottként hallgatott ki.

A megalapozott gyanú lényege szerint a két férfi 2022 nyarán, miután üzleti tárgyalások során tudomást szereztek a vállalkozó ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál folyamatban lévő nyomozásról, milliókért cserébe felajánlották segítségüket a büntetőeljárás befolyásolása érdekében.

A két férfi pénzügyőr nyomozókra és minisztériumi kapcsolatokra hivatkozva 20 millió forintot kért előlegként azért, hogy az eljárás végén a vállalkozó visszakapja a NAV által lefoglalt és zár alá vett vagyonát, továbbá legfeljebb csak felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítéljék.

Az egyik elkövető valótlanul arra hivatkozott, hogy ezen összeget két NAV-os nyomozónak és a konkrétan meg nem nevezett minisztériumi kapcsolatainak kell továbbítani, akik a büntetőügyet kedvezően befolyásolják. Ezen férfi azt is közölte, hogy a hivatkozott kapcsolatok a NAV-tól visszaszerzett vagyon 50 százalékára is igényt tartanak.

A rendelkezésre álló adatok szerint a két elkövetőnek a hivatkozott kapcsolatokon keresztül nem volt lehetősége a büntetőeljárás befolyásolására, az átvett korrupciós pénzt saját céljaikra kívánták fordítani.

A jogtalan előnyként átvett 20 millió forint a tettenéréskor előkerült.

A nyomozó főügyészség elrendelte a befolyásos kapcsolataikra valótlanul hivatkozó mindkét elkövető őrizetét – akik nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését – és indítványozta letartóztatásuk elrendelését. A személyi szabadságot érintő kényszerintézkedést a bíróság ma mindkét gyanúsított vonatkozásában elrendelte.

Központi Nyomozó Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 11:17:00
Amikor szerződéskötésről beszélünk, akkor általában mindenki írásba foglalt szerződésre gondol. Hogyan lehet szerződést kötni? Mikor kötelező az írásba foglalt szerződés? Miért jó, ha írásban van a megállapodás? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS