Újabb letartóztatás befolyással üzérkedés miatt

2022. 09. 12., 17:22

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt folytat nyomozást két személy ellen, a gyanúsítottak letartóztatását a bíróság az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelte.

A nyomozó főügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében tegnap összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre a rendőrség több szervezeti egységének közreműködésével, a tettenérést követően motozásokat, kutatásokat és lefoglalásokat foganatosított, majd két személyt gyanúsítottként hallgatott ki.

A megalapozott gyanú lényege szerint a két férfi 2022 nyarán, miután üzleti tárgyalások során tudomást szereztek a vállalkozó ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál folyamatban lévő nyomozásról, milliókért cserébe felajánlották segítségüket a büntetőeljárás befolyásolása érdekében.

A két férfi pénzügyőr nyomozókra és minisztériumi kapcsolatokra hivatkozva 20 millió forintot kért előlegként azért, hogy az eljárás végén a vállalkozó visszakapja a NAV által lefoglalt és zár alá vett vagyonát, továbbá legfeljebb csak felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítéljék.

Az egyik elkövető valótlanul arra hivatkozott, hogy ezen összeget két NAV-os nyomozónak és a konkrétan meg nem nevezett minisztériumi kapcsolatainak kell továbbítani, akik a büntetőügyet kedvezően befolyásolják. Ezen férfi azt is közölte, hogy a hivatkozott kapcsolatok a NAV-tól visszaszerzett vagyon 50 százalékára is igényt tartanak.

A rendelkezésre álló adatok szerint a két elkövetőnek a hivatkozott kapcsolatokon keresztül nem volt lehetősége a büntetőeljárás befolyásolására, az átvett korrupciós pénzt saját céljaikra kívánták fordítani.

A jogtalan előnyként átvett 20 millió forint a tettenéréskor előkerült.

A nyomozó főügyészség elrendelte a befolyásos kapcsolataikra valótlanul hivatkozó mindkét elkövető őrizetét – akik nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését – és indítványozta letartóztatásuk elrendelését. A személyi szabadságot érintő kényszerintézkedést a bíróság ma mindkét gyanúsított vonatkozásában elrendelte.

Központi Nyomozó Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS