Újabb letartóztatás befolyással üzérkedés miatt

2022. 09. 12., 17:22

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette miatt folytat nyomozást két személy ellen, a gyanúsítottak letartóztatását a bíróság az ügyészi indítványnak megfelelően elrendelte.

A nyomozó főügyészség további bizonyítékok beszerzése és az elkövetők elfogása érdekében tegnap összehangolt eljárási cselekményeket hajtott végre a rendőrség több szervezeti egységének közreműködésével, a tettenérést követően motozásokat, kutatásokat és lefoglalásokat foganatosított, majd két személyt gyanúsítottként hallgatott ki.

A megalapozott gyanú lényege szerint a két férfi 2022 nyarán, miután üzleti tárgyalások során tudomást szereztek a vállalkozó ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál folyamatban lévő nyomozásról, milliókért cserébe felajánlották segítségüket a büntetőeljárás befolyásolása érdekében.

A két férfi pénzügyőr nyomozókra és minisztériumi kapcsolatokra hivatkozva 20 millió forintot kért előlegként azért, hogy az eljárás végén a vállalkozó visszakapja a NAV által lefoglalt és zár alá vett vagyonát, továbbá legfeljebb csak felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítéljék.

Az egyik elkövető valótlanul arra hivatkozott, hogy ezen összeget két NAV-os nyomozónak és a konkrétan meg nem nevezett minisztériumi kapcsolatainak kell továbbítani, akik a büntetőügyet kedvezően befolyásolják. Ezen férfi azt is közölte, hogy a hivatkozott kapcsolatok a NAV-tól visszaszerzett vagyon 50 százalékára is igényt tartanak.

A rendelkezésre álló adatok szerint a két elkövetőnek a hivatkozott kapcsolatokon keresztül nem volt lehetősége a büntetőeljárás befolyásolására, az átvett korrupciós pénzt saját céljaikra kívánták fordítani.

A jogtalan előnyként átvett 20 millió forint a tettenéréskor előkerült.

A nyomozó főügyészség elrendelte a befolyásos kapcsolataikra valótlanul hivatkozó mindkét elkövető őrizetét – akik nem ismerték el a bűncselekmény elkövetését – és indítványozta letartóztatásuk elrendelését. A személyi szabadságot érintő kényszerintézkedést a bíróság ma mindkét gyanúsított vonatkozásában elrendelte.

Központi Nyomozó Főügyészség

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS