Ügyvédeket is vádolnak 50 cég fiktív adásvételével

2020. 03. 25., 14:00

Ötven magyarországi vállalkozás fiktív adásvétele miatt közokirat-hamisítással és sikkasztással vádol tizenhárom embert – köztük két ügyvédet – a Heves Megyei Főügyészség.

Szalóki Zoltán főügyész szerdán az MTI-vel közölte: az ügy egyes vádlottjai ellen hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is több büntetőeljárás indult, ezek egy része jogerősen, a bűnösség kimondásával befejeződött.

A vádirat szerint a mostani ügy elsőrendű vádlottja, az ötletgazda irányításával valósult meg a bűncselekmény-sorozat. Két vádlott a szervezésben vett részt, öten fiktív vevőkként a nevüket adták az általában a két megvádolt ügyvéd által lebonyolított hamis adásvételekhez. Három vádlott pedig olyan korábbi cégtulajdonos, aki nemcsak eladta vállalkozását, hanem előzőleg jogellenesen különböző vagyoni értékeket is kivett belőle.

Az elsőrendű vádlott 2009 és 2013 között – mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő-kölcsönzésbe fogott volna – köz-, illetve szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott. Országszerte újsághirdetésekben keresett megvételre „adóssággal terhelt” vállalkozásokat.

A jelentkezőknek olyan vevőket közvetített, akik hajlandók voltak a csődbe ment cégeket pénzért a nevükre venni, valamint megszervezte az adásvételhez szükséges okiratok ügyvédi előkészítését is. Látszólagos vevőként olyan embereket kerestetett meg, akik anyagi nehézségeik miatt néhány ezer forint ellenében aláírták a cégátruházáshoz szükséges iratokat, de nem vettek részt a vállalkozások további működtetésében, csupán névleg voltak vezető tisztségviselők.

Mindezért a szervező 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kért az eladóktól, ebből ügyletenként 50 ezret fizetett a jogszabályellenesen eljáró ügyvédeknek, és 10 ezer-30 ezer forintot az új „cégtulajdonosoknak”.

A főügyészség a bűncselekmény-sorozatban résztvevő 13 embert többrendbeli közokirat-hamisítással, az érintett cégvezetőket sikkasztással is vádolja.

A letartóztatásban lévő elsőrendű vádlottra és az egyik ügyvédre végrehajtandó, négy vádlottra felfüggesztett szabadságvesztés, hétre pedig pénzbüntetés kiszabását javasolta a vádhatóság. Emellett többek esetében indokoltnak látja, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket gazdálkodó szervezet vezetésétől. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.
2023-02-02 14:18:20
A már jól ismert folyamatok és a legújabb innovációk együttesen alakítják át a bankok működését. Az Accenture globális kutatása 10 trendet tart a legfontosabbnak 2023-ra a bankszektorban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.