Ügyvédeket is vádolnak 50 cég fiktív adásvételével

2020. 03. 25., 14:00

Ötven magyarországi vállalkozás fiktív adásvétele miatt közokirat-hamisítással és sikkasztással vádol tizenhárom embert – köztük két ügyvédet – a Heves Megyei Főügyészség.

Szalóki Zoltán főügyész szerdán az MTI-vel közölte: az ügy egyes vádlottjai ellen hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is több büntetőeljárás indult, ezek egy része jogerősen, a bűnösség kimondásával befejeződött.

A vádirat szerint a mostani ügy elsőrendű vádlottja, az ötletgazda irányításával valósult meg a bűncselekmény-sorozat. Két vádlott a szervezésben vett részt, öten fiktív vevőkként a nevüket adták az általában a két megvádolt ügyvéd által lebonyolított hamis adásvételekhez. Három vádlott pedig olyan korábbi cégtulajdonos, aki nemcsak eladta vállalkozását, hanem előzőleg jogellenesen különböző vagyoni értékeket is kivett belőle.

Az elsőrendű vádlott 2009 és 2013 között – mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő-kölcsönzésbe fogott volna – köz-, illetve szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott. Országszerte újsághirdetésekben keresett megvételre „adóssággal terhelt” vállalkozásokat.

A jelentkezőknek olyan vevőket közvetített, akik hajlandók voltak a csődbe ment cégeket pénzért a nevükre venni, valamint megszervezte az adásvételhez szükséges okiratok ügyvédi előkészítését is. Látszólagos vevőként olyan embereket kerestetett meg, akik anyagi nehézségeik miatt néhány ezer forint ellenében aláírták a cégátruházáshoz szükséges iratokat, de nem vettek részt a vállalkozások további működtetésében, csupán névleg voltak vezető tisztségviselők.

Mindezért a szervező 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kért az eladóktól, ebből ügyletenként 50 ezret fizetett a jogszabályellenesen eljáró ügyvédeknek, és 10 ezer-30 ezer forintot az új „cégtulajdonosoknak”.

A főügyészség a bűncselekmény-sorozatban résztvevő 13 embert többrendbeli közokirat-hamisítással, az érintett cégvezetőket sikkasztással is vádolja.

A letartóztatásban lévő elsőrendű vádlottra és az egyik ügyvédre végrehajtandó, négy vádlottra felfüggesztett szabadságvesztés, hétre pedig pénzbüntetés kiszabását javasolta a vádhatóság. Emellett többek esetében indokoltnak látja, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket gazdálkodó szervezet vezetésétől. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS