Ügyvédeket is vádolnak 50 cég fiktív adásvételével

2020. 03. 25., 14:00

Ötven magyarországi vállalkozás fiktív adásvétele miatt közokirat-hamisítással és sikkasztással vádol tizenhárom embert – köztük két ügyvédet – a Heves Megyei Főügyészség.

Szalóki Zoltán főügyész szerdán az MTI-vel közölte: az ügy egyes vádlottjai ellen hasonló bűncselekmények elkövetése miatt már korábban is több büntetőeljárás indult, ezek egy része jogerősen, a bűnösség kimondásával befejeződött.

A vádirat szerint a mostani ügy elsőrendű vádlottja, az ötletgazda irányításával valósult meg a bűncselekmény-sorozat. Két vádlott a szervezésben vett részt, öten fiktív vevőkként a nevüket adták az általában a két megvádolt ügyvéd által lebonyolított hamis adásvételekhez. Három vádlott pedig olyan korábbi cégtulajdonos, aki nemcsak eladta vállalkozását, hanem előzőleg jogellenesen különböző vagyoni értékeket is kivett belőle.

Az elsőrendű vádlott 2009 és 2013 között – mielőtt nagy volumenű fiktív munkaerő-kölcsönzésbe fogott volna – köz-, illetve szállítói tartozást felhalmozó gazdasági társaságok adásvételének közvetítésével foglalkozott. Országszerte újsághirdetésekben keresett megvételre „adóssággal terhelt” vállalkozásokat.

A jelentkezőknek olyan vevőket közvetített, akik hajlandók voltak a csődbe ment cégeket pénzért a nevükre venni, valamint megszervezte az adásvételhez szükséges okiratok ügyvédi előkészítését is. Látszólagos vevőként olyan embereket kerestetett meg, akik anyagi nehézségeik miatt néhány ezer forint ellenében aláírták a cégátruházáshoz szükséges iratokat, de nem vettek részt a vállalkozások további működtetésében, csupán névleg voltak vezető tisztségviselők.

Mindezért a szervező 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget kért az eladóktól, ebből ügyletenként 50 ezret fizetett a jogszabályellenesen eljáró ügyvédeknek, és 10 ezer-30 ezer forintot az új „cégtulajdonosoknak”.

A főügyészség a bűncselekmény-sorozatban résztvevő 13 embert többrendbeli közokirat-hamisítással, az érintett cégvezetőket sikkasztással is vádolja.

A letartóztatásban lévő elsőrendű vádlottra és az egyik ügyvédre végrehajtandó, négy vádlottra felfüggesztett szabadságvesztés, hétre pedig pénzbüntetés kiszabását javasolta a vádhatóság. Emellett többek esetében indokoltnak látja, hogy a bíróság határozott időre tiltsa el őket gazdálkodó szervezet vezetésétől. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-17 13:10:00
„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS