Tudnivalók a fogtömésről és a fogászati tömőanyagokról

Tudnivalók a fogtömésről és a fogászati tömőanyagokról
2024. 07. 08., 06:00

A fogtömés egy nagyon gyakori beavatkozás napjainkban. A középkorú lakosság jelentős hányada rendelkezik fogtöméssel, sőt valójában nagyon ritka az, ha egy felnőtt embernek még egy szuvas foga sincs.

A fogszuvasodás

A szuvasodást baktériumok okozzák, melyek szénhidrátokkal táplálkoznak. A folyamat során savat termelnek, és ez a sav roncsolja a fogzománcot, ami később már nem lesz képes megvédeni a fog belsejét, és a baktériumok ott folytatják tovább romboló tevékenységüket. A fogorvosok rendszerint fogtöméssel kezelik a problémát, melyhez a fogaszatiaruhaz.hu oldalon fogászati tömőanyagok egész sora áll rendelkezésükre.

Amikor a szuvasodás még csak a fogzománcot támadja, megállíthatjuk a terjedését, de ha már mélyebbre hatolt, akkor mindenképp szakorvosi segítségre van szükség.

A fogtömés

Azért, hogy a kezelés közben ne érezzünk fájdalmat, rendszerint érzéstelenítést alkalmaz az orvos. Első lépésként a beteg fogat megtisztítják az érintett részektől, hogy a baktériumok jelenléte is megszűnjön. Az így keletkezett kavitást elő kell készíteni speciálisan erre fejlesztett anyagok segítségével, mint például alábélelők, ragasztóanyagok, amelyekre a tömőanyag kerül.

Egyes tömőanyagok fotopolimerizációs eljárással készülnek. Ez azt jelenti, hogy egy külön erre a célra kialakított lámpa fénye szükséges ahhoz, hogy megszilárduljon a tömés anyaga. Utolsó lépésként pedig az orvos kialakítja a fogfelszínt, és beállítja a harapási magasságot, hogy kényelmesen tudjuk használni fogunkat az új töméssel is.

A fogászati tömőanyagok

A megfelelő fogorvosi kezelésekhez nélkülözhetetlenek a megfelelő segédeszközök és -anyagok. A többféle minőségben és anyagban választható tömőanyagok teszik lehetővé az optimális eredmények elérését. Természetesen a széles termékkínálat az árban is megmutatkozik, így a fogorvosok ennek megfelelően is tudnak választani.

Az amalgám tömést inkább régebben használták, igen népszerű volt. Azonban mivel ma már vannak korszerűbb és esztétikusabb megoldások is, sok esetben javasolják a cseréjét. Annál is inkább, mert idővel hajszálrepedéseket okozhat a fogban.

A cementeket általában csak ideiglenes tömésként alkalmazzák. Nagyon szilárdak, de önmagukban nem szoktak tömőanyagként funkcionálni. A kompozit töméseket szokás láthatatlan tömésnek is hívni. Ez egy rendkívül modern anyag, a vele végzett beavatkozás után nem is látszódik, hogy a fog egykor szuvas volt.

Nagyobb kiterjedésű kavitások esetén használnak inlay-eket, azaz betéteket, ami egy fogtechnikus által készített ragasztott tömés. Anyagát tekintve általában kerámából, aranyból vagy műgyantából készül. Ugyanúgy készítik, mint egy koronát vagy hidat: lenyomatot vesznek a fogról, és a fogtechnikus elkészíti.

A legjobb azonban, ha megelőzzük a fogszuvasodást! Ügyeljünk rá, hogy édes ételek és italok fogyasztása után tisztítsuk meg fogainkat, és célszerű nem hosszú órákon át enni-inni azokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 10. 03., 15:55
Több mint 900 jelölést mérlegelve választották ki azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és az idén jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS