Sikeres volt a Baromfi-Coop zöldkötvény-kibocsátása

2021. 07. 18., 12:00

Jelentős befektetői érdeklődés mellett, sikeresen bocsátott ki zöld kötvényeket a Baromfi-Coop Kft. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében végrehajtott tranzakció során a társaság 23 milliárd forintot vont be zöld célokhoz kapcsolódó beruházások finanszírozására. A 10 éves futamidejű kötvényekre mindösszesen 46,1 milliárd forintnyi befektetői ajánlat érkezett, az aukción kialakult átlaghozam 2,7331 százalék lett.

A tranzakciónak a kibocsátáshoz szükséges információs dokumentumok összeállításáért felelős pénzügyi tanácsadója a Moore Hungary Financial Advisory Kft. volt, a szervezői és forgalmazói feladatokat az Erste Bank Hungary Zrt. látta el.

A zöld kötvényhez kapcsolódó beruházások 2021-2023. közötti időszakban zajlanak le, megvalósításuk nyomán a Baromfi-Coop Kft. jelentős megtakarítást ér majd el a víz- és energiafelhasználásban, csökkenti a hulladékmennyiséget – részben a melléktermékek újrahasznosítása révén – és visszafogja az ammóniakibocsátását is.

„A menedzsment kiemelt küldetése a fenntartható baromfihús-termelés megvalósítása, a felhasznált természeti erőforrások maximális védelme. Ennek megfelelően a cégcsoport valamennyi jövőbeli beruházása kapcsán szigorú környezetvédelmi célok teljesítését irányozza elő” – hangsúlyozta Bárány Péter, a Baromfi-Coop Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A zöld kötvény kibocsátása két éven belül már a második jelentős kötvénytranzakciója volt a Baromfi-Coopnak: 2019 novemberében, szintén az NKP keretében került sor közel 30 milliárd forintos forrásbevonásra, amelyet a társaság részben akvizíciókra, részben új beruházásokra, részben pedig korábbi hitelek kiváltására fordított.

A Baromfi-Coop a Bárány család 100 százalékos tulajdonában lévő Master Good cégcsoport baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalata. A Master Good csoport jelenleg Magyarország csirkehús-előállításának mintegy 40 százalékát biztosítja. A cégcsoport konszolidált árbevételének zöme belföldi és európai uniós értékesítésből származik, de kiemelkedő a Nagy-Britanniába és Kanadába irányuló export is. Vevői között alapvetően kitűnő hitelképességű multinacionális kereskedelmi cégek találhatóak, köztük az Iceland Foods, a TESCO-Globál, az Aldi, a Spar, valamint a McDonald’s fő beszállítója, az OSI is.

„A zöld kötvény által hosszú távra, rögzített feltételekkel biztosított források egy újabb növekedési szakaszt nyitnak a Baromfi-Coop életében – tette hozzá Huth Gabriella, a Moore Hungary ügyvezető partnere. – A vállalatok zöld és fenntartható üzleti működésének finanszírozása, a természeti erőforrások védelme kiemelt jelentőséggel bír napjainkban. Ezért is volt öröm számunkra részt venni egy ilyen tranzakcióban, melynek nagysága ráadásul kiemelkedik a tavaly bevezetett zöld kötvény program eddig lezajlott kibocsátásai közül.”

„A Baromfi-Coop kötvények felé irányuló kimagasló befektetői érdeklődés nagyon fontos pozitív visszacsatolás volt a kibocsátó felé. Üzleti, stratégiai modellje, immáron zöld célokkal kiegészítve, töretlen bizalmat élvez a befektetők részéről, mely a kibocsátó számára nagyon kedvező forrásbevonási hozamszintben mutatkozott meg” – emelte ki Oravecz Kinga, az Erste Bank Tőkepiaci műveletek osztályvezetője.

„Az NKP során több tucat kötvénykibocsátásbában vettünk részt, ezért jó rálátásunk van a hazai piacra. Ez alapján mondhatom, hogy nagyon kevés olyan cég van hazánkban, amely ilyen felkészült szakmai menedzsmenttel, és érett és hosszútávú stratégiával rendelkezik. Ezért külön öröm volt ebben a kibocsátásban is velük együttműködni” – tette hozzá Kozma András a Creditmanagement Group ügyvezetője.

„Korunk kihívása a fenntartható fejlődés. A Baromfi-Coop Csoport környezettudatos fejlesztései is ezt a célt szolgálják. Örülünk, hogy munkánkkal közreműködhettünk ebben a forrásbevonásban” – emelte ki Szabó Tamás a Control Group Consulting Kft ügyvezető igazgatója.

„A környezeti, fenntarthatósági szempontoknak az élelmiszeripar egy különösen kitett ágazata, gondoljunk csak az üvegházhatású gázok kibocsátására, a vízhasználatra, a termelés ökológiai hatásaira. A Baromfi-Coop Csoport beruházásai a fenntartható körforgásos gazdasági modellt szolgálják, ezért az ezt támogató Zöld Finanszírozási Keretrendszer felállítása egy újabb mérföldkő a magyar zöld kötvény piacon. Örülünk, hogy szakértelmünkkel hozzá tudunk járulni ügyfelünk üzleti céljaihoz és ezzel együtt egy fenntarthatóbb és zöldebb gazdaság kialakításához” – mondta Döbrönte Katalin, az MKB Consulting stratégiai tanácsadási üzletágának igazgatóhelyettese.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS