Sikeres volt a Baromfi-Coop zöldkötvény-kibocsátása

2021. 07. 18., 12:00

Jelentős befektetői érdeklődés mellett, sikeresen bocsátott ki zöld kötvényeket a Baromfi-Coop Kft. A Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjának (NKP) keretében végrehajtott tranzakció során a társaság 23 milliárd forintot vont be zöld célokhoz kapcsolódó beruházások finanszírozására. A 10 éves futamidejű kötvényekre mindösszesen 46,1 milliárd forintnyi befektetői ajánlat érkezett, az aukción kialakult átlaghozam 2,7331 százalék lett.

A tranzakciónak a kibocsátáshoz szükséges információs dokumentumok összeállításáért felelős pénzügyi tanácsadója a Moore Hungary Financial Advisory Kft. volt, a szervezői és forgalmazói feladatokat az Erste Bank Hungary Zrt. látta el.

A zöld kötvényhez kapcsolódó beruházások 2021-2023. közötti időszakban zajlanak le, megvalósításuk nyomán a Baromfi-Coop Kft. jelentős megtakarítást ér majd el a víz- és energiafelhasználásban, csökkenti a hulladékmennyiséget – részben a melléktermékek újrahasznosítása révén – és visszafogja az ammóniakibocsátását is.

„A menedzsment kiemelt küldetése a fenntartható baromfihús-termelés megvalósítása, a felhasznált természeti erőforrások maximális védelme. Ennek megfelelően a cégcsoport valamennyi jövőbeli beruházása kapcsán szigorú környezetvédelmi célok teljesítését irányozza elő” – hangsúlyozta Bárány Péter, a Baromfi-Coop Kft. tulajdonos-ügyvezetője.

A zöld kötvény kibocsátása két éven belül már a második jelentős kötvénytranzakciója volt a Baromfi-Coopnak: 2019 novemberében, szintén az NKP keretében került sor közel 30 milliárd forintos forrásbevonásra, amelyet a társaság részben akvizíciókra, részben új beruházásokra, részben pedig korábbi hitelek kiváltására fordított.

A Baromfi-Coop a Bárány család 100 százalékos tulajdonában lévő Master Good cégcsoport baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalata. A Master Good csoport jelenleg Magyarország csirkehús-előállításának mintegy 40 százalékát biztosítja. A cégcsoport konszolidált árbevételének zöme belföldi és európai uniós értékesítésből származik, de kiemelkedő a Nagy-Britanniába és Kanadába irányuló export is. Vevői között alapvetően kitűnő hitelképességű multinacionális kereskedelmi cégek találhatóak, köztük az Iceland Foods, a TESCO-Globál, az Aldi, a Spar, valamint a McDonald’s fő beszállítója, az OSI is.

„A zöld kötvény által hosszú távra, rögzített feltételekkel biztosított források egy újabb növekedési szakaszt nyitnak a Baromfi-Coop életében – tette hozzá Huth Gabriella, a Moore Hungary ügyvezető partnere. – A vállalatok zöld és fenntartható üzleti működésének finanszírozása, a természeti erőforrások védelme kiemelt jelentőséggel bír napjainkban. Ezért is volt öröm számunkra részt venni egy ilyen tranzakcióban, melynek nagysága ráadásul kiemelkedik a tavaly bevezetett zöld kötvény program eddig lezajlott kibocsátásai közül.”

„A Baromfi-Coop kötvények felé irányuló kimagasló befektetői érdeklődés nagyon fontos pozitív visszacsatolás volt a kibocsátó felé. Üzleti, stratégiai modellje, immáron zöld célokkal kiegészítve, töretlen bizalmat élvez a befektetők részéről, mely a kibocsátó számára nagyon kedvező forrásbevonási hozamszintben mutatkozott meg” – emelte ki Oravecz Kinga, az Erste Bank Tőkepiaci műveletek osztályvezetője.

„Az NKP során több tucat kötvénykibocsátásbában vettünk részt, ezért jó rálátásunk van a hazai piacra. Ez alapján mondhatom, hogy nagyon kevés olyan cég van hazánkban, amely ilyen felkészült szakmai menedzsmenttel, és érett és hosszútávú stratégiával rendelkezik. Ezért külön öröm volt ebben a kibocsátásban is velük együttműködni” – tette hozzá Kozma András a Creditmanagement Group ügyvezetője.

„Korunk kihívása a fenntartható fejlődés. A Baromfi-Coop Csoport környezettudatos fejlesztései is ezt a célt szolgálják. Örülünk, hogy munkánkkal közreműködhettünk ebben a forrásbevonásban” – emelte ki Szabó Tamás a Control Group Consulting Kft ügyvezető igazgatója.

„A környezeti, fenntarthatósági szempontoknak az élelmiszeripar egy különösen kitett ágazata, gondoljunk csak az üvegházhatású gázok kibocsátására, a vízhasználatra, a termelés ökológiai hatásaira. A Baromfi-Coop Csoport beruházásai a fenntartható körforgásos gazdasági modellt szolgálják, ezért az ezt támogató Zöld Finanszírozási Keretrendszer felállítása egy újabb mérföldkő a magyar zöld kötvény piacon. Örülünk, hogy szakértelmünkkel hozzá tudunk járulni ügyfelünk üzleti céljaihoz és ezzel együtt egy fenntarthatóbb és zöldebb gazdaság kialakításához” – mondta Döbrönte Katalin, az MKB Consulting stratégiai tanácsadási üzletágának igazgatóhelyettese.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-07 19:18:54
Az idén külföldi nyaralásra induló magyarok 83 százaléka a helyszínen is bankkártyával, okostelefonnal vagy okosórával tervez fizetni. Ezzel Magyarország első a régióban a Visa nyolc közép- és kelet-európai országra, köztük hazánkra is kiterjedő, „Utazási és fizetési szokások 2023” címmel megjelent tanulmánya szerint.
2023-06-07 18:18:26
A turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megvédése érdekében 2023. május 31-ig volt lehetséges – 15 százalékos díj megfizetése nélkül – teljes összegben felhasználni a SZÉP-kártyán 2022. október 15-ig jóváírt, „bennragadt” összegeket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS