Pesszimisták a hazai nagyvállalatok

2021. 04. 13., 14:15

A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján az elmúlt évek eddigi legpesszimistább pénzügyi várakozása jellemzi a cégeket: 1,8 százalékos árbevétel- és 3,9 százalékos nyereségcsökkenéssel számolnak.

A K&H nagyvállalati növekedési index eredményei alapján a hazai, 2 milliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező nem-állami cégek kemény pénzügyi évre számítanak 2021-ben. „Az idei évre vonatkozó várakozások azt mutatják, hogy a hazai nagyvállalatok az elmúlt évek legnehezebb pénzügyi időszaka előtt állnak. Mindkét mutató szempontjából ugyanis az eddigi legpesszimistább várakozás figyelhető meg: a bevételek esetén 1,8 százalékos csökkenésre, a nyereségnél pedig még ennél is nagyobb, 3,9 százalékos visszaesésre számítanak idén. Mindez mindkét, a hazai és külföldi forgalom együttes csökkenésének tudható be” – tájékoztatott az eredményekről Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Ötből egy cégnél várható árbevétel növekedés

Az elmúlt években jellemző 30-40 százalékos aránnyal szemben 2020 végén csupán minden ötödik cég (19%) várta, hogy a következő 12 hónapban növekedhet árbevétele. Az exportra vonatkozóan még borúlátóbbak a várakozások, ugyanis a külföldi piacokon csupán minden nyolcadik cég (13%) számít bevételnövekedésre. Ez különösen az ipari cégek számára meghatározó, ugyanis közülük minden harmadik cég esetében 40 százalék fölötti a külföldi piaci értékesítés részaránya.

Közben 3-4 százalékról 22 százalékra ugrott azok aránya, akik árbevételük csökkenésével kalkulálnak. A teljes nagyvállalati szektort tekintve a legkisebbek, a 2-4 milliárd forint éves forgalmú cégek a legpesszimistábbak, esetükben ugyanis 3,4 százalékos visszaesési várakozás figyelhető meg a szektorra átlagosan jellemző 1,8 százalékhoz képest.

A nyereségvárakozások szempontjából is negatív csúcsot ért el az index. A korábban jellemző 3-4 százalékos arányhoz képest ugyanis kiugróan magas, 29 százalék azoknak az aránya, akik a következő 12 hónapra nézve csökkenő profitra számítanak, míg növekvő kilátásokkal csupán a cégek 14 százaléka számol. Mindez a teljes szektorra nézve átlagosan 3,9 százalékos nyereségcsökkenést jelent.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS