Parragh László: elfogadhatatlan a fővárosi újraindítási adó

2020. 11. 07., 11:00

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint elfogadhatatlan a főváros által tervezett újraindítási adó. A jelenlegi válság sújtotta helyzetben semmilyen formában nem támogatható a még működő és a gazdaságot életben tartó vállalkozások megsarcolása – jelentette ki Parragh László, az MKIK elnöke.

Parragh László szerint az erről szóló egyeztetésből csak a vállalkozói oldalt, illetve a gazdasági kamarákat hagyták ki. A kamarák és a vállalkozói érdekképviseletek megkérdezése nélkül, azaz érdemi egyeztetés nélkül akarnak egy olyan adóemelést végrehajtani, ami a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetben tönkre is teheti az érintett vállalkozásokat, ilyen módon elfogadhatatlan. A főpolgármester szavaira reagálva az MKIK elnöke kifejtette, a nagyvállalatok szempontjából sem mondhatjuk azt, hogy lett volna olyan, akit semmilyen mértékben nem érintett a válság. Sőt a kialakult pandémiás helyzet miatt – ahogy az a 2020 júniusi COVID-19 hatásokat elemző vállalati felmérésünkből is kiderült – az ő árbevételük is csökkenni kezdett, így egy magasabb adó kivetése negatívan hatna a nagyvállalatok működésére is. Emellett az újraindítási adó célja sem támogatható, a bérfejlesztéseket a fővárosi önkormányzatnak saját forrásból kellene megoldania.

Az elnök szerint a fővárosnak a vállalkozások külön terhelése nélkül, saját forrásból kell megoldania működési költségeinek kigazdálkodását is. A városvezetésnek egyeztetnie kell a Kormánnyal, mivel a módosítás iparűzési adó törvénymódosítást igényel. Reméljük, egy adóemelést a Kormány jelenlegi helyzetben nem támogat. A pandémia miatt kialakult recesszív gazdasági helyzet miatt a nagyvállalatok költségvetése is feszítettebbé vált, így egy adóemelés rövidtávon elbocsátásokat, hosszú távon a vállalat Budapestről való elköltözését eredményezheti

Jelenleg a vállalkozások azt szeretnék látni, hogy milyen intézkedésekkel kívánja a főváros megsegíteni, támogatni őket, megadva az esélyt a túlélésre. A külföldi példáknál is azt látjuk, hogy a városvezetés tudomásul vette, hogy azok a vállalkozások, akik eddig befizettek a büdzsébe most támogatásra szorulnak annak érdekében, hogy ne menjenek tönkre és a jövőben újra fizetni tudjanak – emelte ki Parragh László.

A jelenlegi gazdasági környezet sokkal inkább az adócsökkentések, moratóriumok, kedvezmények és támogatások kialakítását teszi szükségesé a vállalati szféra számára semmint egy újabb adóteher kirovását – hívta fel a figyelmet Parragh László.

MKIK

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS