Öt kivételes női vállalkozó: ők lettek a Visa She’s Next Program magyarországi nyertesei

Öt kivételes női vállalkozó: ők lettek a Visa She’s Next Program magyarországi nyertesei
2023. 06. 17., 10:11

Saját innováció alapján trendet teremtő, bátorságból, pályaelhagyás után indított vagy éppen saját élethelyzet alapján megoldást kínáló vállalkozások a globális Visa She's Next program első magyarországi nyertesei. A díjazott női vállalkozók egyenként kétmillió forintos támogatást és egyéves, vállalkozásra szabott mentorálást kapnak.

Visa She's Next program célja, hogy a női tulajdonú vállalkozásoknak segítséget adjon finanszírozási, cégvezetési, illetve fejlesztési kérdésekben. A Magyarországon márciusban meghirdetett pályázatra közel négyszáz vállalkozás jelentkezett. A pályázók 87 százaléka mikrovállalkozás volt a legkülönbözőbb iparágakból, többek között az egészség/életmód, a kiskereskedelem, a divat és a művészet területéről.

„A Visa She's Next program magyarországi indulására adott pozitív visszajelzés is bizonyítja, hogy a női tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása fontos, illetve helyes irány. Nagyon örülök, hogy a Visa nemcsak pénzügyi támogatással, hanem szakmai tanácsadással is segíti a vállalkozókat, amire a felmérésünk szerint szintén nagy szükség van, és minden egyes nyertes személyre szabottan kapja majd meg” – mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.

Június 15-én egy szakértőkből és vállalkozókból álló csapat meghallgatta a tíz döntős pályázó koncepcióját és üzleti tervét. A zsűri ezután választotta ki az öt győztest.

A Visa She’s Next program első magyarországi pályázatának nyertesei:

1. A Fajszi Paprika Manufaktúramár 1990 óta foglalkozik magyar gazdaságból származó kézműves fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával, közel 30 hektáron. Céljuk, hogy a nagyközönség számára elérhetővé tegyék díjnyertes termékeiket, amely a magyar konyha alappillére. A pályázati támogatást elsősorban eszközfejlesztésre, az üzemméret növelésére és egy üvegház kialakítására szeretnék felhasználni, hogy tovább fokozzák a minőséget és hatékonyságot.

2. A Fatipli Műhely egyedi bútorok készítésével foglalkozik. A pályaelhagyó alapító elkötelezett amellett, hogy minőségi és egyedi bútorokat készítsen, és a régi bútorokat új életre keltse, ezért kiemelt figyelmet fordít a felújításra és a keletkezett fahulladék újbóli kreatív felhasználására. Elsődleges célja a műhely gépparkjának fejlesztése, valamint egy elsősorban nőknek szóló famegmunkáló és bútorkészítő workshopprogram elindítása.

3. AKitec Educations vállalkozás magába foglalja a Kids and Teens English Clubot és az EnglishLab nyelviskolát. Küldetése, hogy megszerettesse és megtanítsa az angol nyelvet. Anyanyelvi tanárok alkotta nemzetközi csapattal a projekt alapú oktatást népszerűsítik. A támogatást legújabb kezdeményezésük, a ‘Green Farm’ Oktatási Központ megteremtésére szeretnék fordítani. Ez az öko szemléletű oktatókert lehetővé teszi, hogy a gyerekek a nyelvi ismeretek mellett kézzel fogható tapasztalatokat szerezzenek a fenntarthatóság és környezetvédelem témájában.

4. A PregHellomobilapplikáció célja, hogy megkönnyítse a kismamák mindennapi életét és segítse a felkészülést a baba érkezésére. Az alkalmazás felhasználói hétről hétre követhetik várandósságukat és közérthető módon hasznos információkat kaphatnak a szükséges vizsgálatokról, előkészületekről. A pályázati támogatást arra szeretnék felhasználni, hogy bővítsék a felhasználói felületet, hogy a szülési utáni időszakban is hasznos információhoz jussanak a családok.  és továbbfejlesszék vállalkozásuk működését.

5.  A Seed Bonbon Handmade ültethető magbonbonokat és magpapírokat készít irodai papír újrahasznosításával. Ezek a termékek környezetbarát ajándékként használhatók fel, hiszen növénymagokat rejtenek magukban. Az esztétikus meglepetések hűen tükrözik az alapító elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt. A támogatást a nemzetközi piacralépéshez és az ezzel járó logisztikai kihívások leküzdéséhez szeretné felhasználni.

Annak tudatában, hogy a kereskedelem növekvő mértékű digitalizálása óriási előnyökkel járhat a kisvállalkozások számára, a Visa 2020-ban többéves kötelezettségvállalást tett 50 millió kis- és középvállalkozás digitalizálására, egyben összpontosítva a nők gazdasági fejlődésének elősegítésére.

A Visa She's Next program támogatások és mentorálás, valamint innovatív eszközök és fizetési megoldások révén segíti a női vállalkozások fejlődését. 2020-as indulása óta a Visa 2,8 millió dollárt meghaladó összeget fordított több mint 260 női vállalkozó támogatására, valamint mentorálására világszerte, így többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Indiában, Vietnamban, Egyiptomban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában.

Európában a program Írországban, Lettországban, Svédországban, Dániában indult. Közép- és Kelet-Európában elsőként Lengyelország adott otthont a kezdeményezésnek, amelyhez 2023 tavaszán Magyarország és Szlovákia is csatlakozott.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 12. 05., 10:10
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 16:10:00
Az uniós tagállamok állandó képviselői megállapodtak egy olyan új jogszabályra vonatkozó tanácsi megbízásról, amely uniós szinten megkönnyíti az egészségügyi adatok cseréjét és az azokhoz való hozzáférést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS