Öt kivételes női vállalkozó: ők lettek a Visa She’s Next Program magyarországi nyertesei

Öt kivételes női vállalkozó: ők lettek a Visa She’s Next Program magyarországi nyertesei
2023. 06. 17., 10:11

Saját innováció alapján trendet teremtő, bátorságból, pályaelhagyás után indított vagy éppen saját élethelyzet alapján megoldást kínáló vállalkozások a globális Visa She's Next program első magyarországi nyertesei. A díjazott női vállalkozók egyenként kétmillió forintos támogatást és egyéves, vállalkozásra szabott mentorálást kapnak.

Visa She's Next program célja, hogy a női tulajdonú vállalkozásoknak segítséget adjon finanszírozási, cégvezetési, illetve fejlesztési kérdésekben. A Magyarországon márciusban meghirdetett pályázatra közel négyszáz vállalkozás jelentkezett. A pályázók 87 százaléka mikrovállalkozás volt a legkülönbözőbb iparágakból, többek között az egészség/életmód, a kiskereskedelem, a divat és a művészet területéről.

„A Visa She's Next program magyarországi indulására adott pozitív visszajelzés is bizonyítja, hogy a női tulajdonú mikro-, kis- és középvállalkozások támogatása fontos, illetve helyes irány. Nagyon örülök, hogy a Visa nemcsak pénzügyi támogatással, hanem szakmai tanácsadással is segíti a vállalkozókat, amire a felmérésünk szerint szintén nagy szükség van, és minden egyes nyertes személyre szabottan kapja majd meg” – mondta Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője.

Június 15-én egy szakértőkből és vállalkozókból álló csapat meghallgatta a tíz döntős pályázó koncepcióját és üzleti tervét. A zsűri ezután választotta ki az öt győztest.

A Visa She’s Next program első magyarországi pályázatának nyertesei:

1. A Fajszi Paprika Manufaktúramár 1990 óta foglalkozik magyar gazdaságból származó kézműves fűszerpaprika termesztésével és feldolgozásával, közel 30 hektáron. Céljuk, hogy a nagyközönség számára elérhetővé tegyék díjnyertes termékeiket, amely a magyar konyha alappillére. A pályázati támogatást elsősorban eszközfejlesztésre, az üzemméret növelésére és egy üvegház kialakítására szeretnék felhasználni, hogy tovább fokozzák a minőséget és hatékonyságot.

2. A Fatipli Műhely egyedi bútorok készítésével foglalkozik. A pályaelhagyó alapító elkötelezett amellett, hogy minőségi és egyedi bútorokat készítsen, és a régi bútorokat új életre keltse, ezért kiemelt figyelmet fordít a felújításra és a keletkezett fahulladék újbóli kreatív felhasználására. Elsődleges célja a műhely gépparkjának fejlesztése, valamint egy elsősorban nőknek szóló famegmunkáló és bútorkészítő workshopprogram elindítása.

3. AKitec Educations vállalkozás magába foglalja a Kids and Teens English Clubot és az EnglishLab nyelviskolát. Küldetése, hogy megszerettesse és megtanítsa az angol nyelvet. Anyanyelvi tanárok alkotta nemzetközi csapattal a projekt alapú oktatást népszerűsítik. A támogatást legújabb kezdeményezésük, a ‘Green Farm’ Oktatási Központ megteremtésére szeretnék fordítani. Ez az öko szemléletű oktatókert lehetővé teszi, hogy a gyerekek a nyelvi ismeretek mellett kézzel fogható tapasztalatokat szerezzenek a fenntarthatóság és környezetvédelem témájában.

4. A PregHellomobilapplikáció célja, hogy megkönnyítse a kismamák mindennapi életét és segítse a felkészülést a baba érkezésére. Az alkalmazás felhasználói hétről hétre követhetik várandósságukat és közérthető módon hasznos információkat kaphatnak a szükséges vizsgálatokról, előkészületekről. A pályázati támogatást arra szeretnék felhasználni, hogy bővítsék a felhasználói felületet, hogy a szülési utáni időszakban is hasznos információhoz jussanak a családok.  és továbbfejlesszék vállalkozásuk működését.

5.  A Seed Bonbon Handmade ültethető magbonbonokat és magpapírokat készít irodai papír újrahasznosításával. Ezek a termékek környezetbarát ajándékként használhatók fel, hiszen növénymagokat rejtenek magukban. Az esztétikus meglepetések hűen tükrözik az alapító elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt. A támogatást a nemzetközi piacralépéshez és az ezzel járó logisztikai kihívások leküzdéséhez szeretné felhasználni.

Annak tudatában, hogy a kereskedelem növekvő mértékű digitalizálása óriási előnyökkel járhat a kisvállalkozások számára, a Visa 2020-ban többéves kötelezettségvállalást tett 50 millió kis- és középvállalkozás digitalizálására, egyben összpontosítva a nők gazdasági fejlődésének elősegítésére.

A Visa She's Next program támogatások és mentorálás, valamint innovatív eszközök és fizetési megoldások révén segíti a női vállalkozások fejlődését. 2020-as indulása óta a Visa 2,8 millió dollárt meghaladó összeget fordított több mint 260 női vállalkozó támogatására, valamint mentorálására világszerte, így többek között az Egyesült Államokban, Kanadában, Indiában, Vietnamban, Egyiptomban, az Egyesült Arab Emírségekben és Szaúd-Arábiában.

Európában a program Írországban, Lettországban, Svédországban, Dániában indult. Közép- és Kelet-Európában elsőként Lengyelország adott otthont a kezdeményezésnek, amelyhez 2023 tavaszán Magyarország és Szlovákia is csatlakozott.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS