Iránytű a vállalkozásoknak – Tudástranszfer és szemléletformálás a kkv-szektorban

2021. 05. 13., 09:50

Elsősorban az induló és mikro vállalkozások fejlődését és fenntartható működését segítő online platformot hoz létre a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében megvalósuló fejlesztés eredményeként olyan platform valósul meg, amelynek segítségével elérhetővé válnak olyan 21. századi informatikai megoldások, amelyek segítik a vállalkozásokat a fejlődésükben és a fenntartható működésükben. Hazánkban a kkv-k aktivitása elmarad az EU átlagtól, ezért segíti a projekt a vállalkozásokat tudásanyaggal, informatikai induló szoftvercsomagokkal és virtuális inkubációval. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatás segítségével.

A GINOP-1.1.9-VEKOP-20 kódszámú, „Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése” című felhívás keretében a VOSZ olyan fejlesztést kíván megvalósítani, amely segítséget nyújt elsősorban a hazai 0-9 fős vállalkozások számára, de célcsoportnak tekinti akár a 25 fős vállalkozásokat is.

A mikro- és kisvállalkozások adják a kkv-szektor 97,8 százalékát, fejlődésük nélkül kisebb a lehetőség a gazdasági növekedés dinamikus emelkedése tekintetében is. A kkv-k hosszú távú fennmaradásra és növekedésre való képessége terén ugyanakkor további fejlődésre van szükség, hiszen Magyarországon a kkv-k hároméves túlélési rátája csak 60 százalék körüli. Számukra a kezdeti fejlődési szakasz sikeres tejesítése okozza a legnagyobb nehézséget. A projekt ezen akadályok leküzdéséhez nyújt segítséget.

A vállalkozások számára a hazai környezetben elérhető információk és digitális megoldások rendszerében nem érhető el olyan tudásanyagot és digitális tartalmat integrált szemléletben megközelítő platform, amely könnyen kezelhető, alacsony költséggel vagy ingyenesen igénybe vehető, komplex problémamegoldásra fókuszál, ezzel növelve a vállalkozások hatékonyságát, versenyképességét és digitális tudását.

A projekt elsődleges célja az induló- és mikro vállalkozások segítése, hatékony működésének biztosítása egy virtuális inkubátorprogram keretében a 21. századi szoftver megoldások átláthatóságát lehetővé tévő platform és a vállalkozói profilok szerint testreszabott induló szoftvercsomagok biztosításával. A fejlesztés eredményességének biztosításához járul hozzá, hogy a programban résztvevő vállalkozások számára a platform egy testreszabott vállalkozói profillal, ún. vállalkozói vezérlőpult alkalmazási lehetőséggel bővül, amelyen keresztül az érintett cégvezető naprakész információkat kaphat társaságáról, ügyintézési lehetőségeiről, egy központi helyről indíthatja el letöltött szoftvereit és láthatja át a működéséhez szükséges digitális lehetőségei széles körét.

A projekt várhat befejezése: 2023. március 31.

„Jó csapat állt össze, komoly sikerre számítunk. A VOSZ felelősséges is, hogy a vállalkozások hiteles forrásból kapjanak a digitális fejlődésüket támogató információkat, programokat. Sok egyeztetésre számítunk, a programokat a fejlesztés fázisában is folyamatosan csiszolni fogjuk” – mondta el a projektindító sajtótájékoztatón Gazsi Attila, a VOSZ alelnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-28 09:40:00
A beruházások volumene 2023 III. negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva 12,1 százalékkal csökkent, az előző negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 2,2 százalékkal mérséklődött – tájékoztatott a statisztikai hivatal.
2023-11-27 19:00:33
A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.
2023-11-27 18:10:00
Hagyatéki ügyekben előfordulhat, hogy az örökös vagy más érdekelt a hagyatéki tárgyaláson személyesen nem tud megjelenni, de szeretné, hogy valaki képviselje. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2023-11-27 16:10:00
A személyszállító járművek javítása, karbantartása vagy üzemanyag‑tankolása céljából megtett utak során felhasznált gázolaj nem tartozik a „motorhajtóanyagként felhasznált kereskedelmi gázolaj” fogalma alá – jelentette ki a Tüke Busz vs. NAV ügyben hozott ítéletében az Európai Bíróság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS