Iránytű a vállalkozásoknak – Tudástranszfer és szemléletformálás a kkv-szektorban

2021. 05. 13., 09:50

Elsősorban az induló és mikro vállalkozások fejlődését és fenntartható működését segítő online platformot hoz létre a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében megvalósuló fejlesztés eredményeként olyan platform valósul meg, amelynek segítségével elérhetővé válnak olyan 21. századi informatikai megoldások, amelyek segítik a vállalkozásokat a fejlődésükben és a fenntartható működésükben. Hazánkban a kkv-k aktivitása elmarad az EU átlagtól, ezért segíti a projekt a vállalkozásokat tudásanyaggal, informatikai induló szoftvercsomagokkal és virtuális inkubációval. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatás segítségével.

A GINOP-1.1.9-VEKOP-20 kódszámú, „Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése” című felhívás keretében a VOSZ olyan fejlesztést kíván megvalósítani, amely segítséget nyújt elsősorban a hazai 0-9 fős vállalkozások számára, de célcsoportnak tekinti akár a 25 fős vállalkozásokat is.

A mikro- és kisvállalkozások adják a kkv-szektor 97,8 százalékát, fejlődésük nélkül kisebb a lehetőség a gazdasági növekedés dinamikus emelkedése tekintetében is. A kkv-k hosszú távú fennmaradásra és növekedésre való képessége terén ugyanakkor további fejlődésre van szükség, hiszen Magyarországon a kkv-k hároméves túlélési rátája csak 60 százalék körüli. Számukra a kezdeti fejlődési szakasz sikeres tejesítése okozza a legnagyobb nehézséget. A projekt ezen akadályok leküzdéséhez nyújt segítséget.

A vállalkozások számára a hazai környezetben elérhető információk és digitális megoldások rendszerében nem érhető el olyan tudásanyagot és digitális tartalmat integrált szemléletben megközelítő platform, amely könnyen kezelhető, alacsony költséggel vagy ingyenesen igénybe vehető, komplex problémamegoldásra fókuszál, ezzel növelve a vállalkozások hatékonyságát, versenyképességét és digitális tudását.

A projekt elsődleges célja az induló- és mikro vállalkozások segítése, hatékony működésének biztosítása egy virtuális inkubátorprogram keretében a 21. századi szoftver megoldások átláthatóságát lehetővé tévő platform és a vállalkozói profilok szerint testreszabott induló szoftvercsomagok biztosításával. A fejlesztés eredményességének biztosításához járul hozzá, hogy a programban résztvevő vállalkozások számára a platform egy testreszabott vállalkozói profillal, ún. vállalkozói vezérlőpult alkalmazási lehetőséggel bővül, amelyen keresztül az érintett cégvezető naprakész információkat kaphat társaságáról, ügyintézési lehetőségeiről, egy központi helyről indíthatja el letöltött szoftvereit és láthatja át a működéséhez szükséges digitális lehetőségei széles körét.

A projekt várhat befejezése: 2023. március 31.

„Jó csapat állt össze, komoly sikerre számítunk. A VOSZ felelősséges is, hogy a vállalkozások hiteles forrásból kapjanak a digitális fejlődésüket támogató információkat, programokat. Sok egyeztetésre számítunk, a programokat a fejlesztés fázisában is folyamatosan csiszolni fogjuk” – mondta el a projektindító sajtótájékoztatón Gazsi Attila, a VOSZ alelnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-06 19:22:00
Október 6-án lkezdődött a 19. Budapest Design Week. A központi kiállításnak, illetve számos programnak helyet adó Néprajzi Múzeum mellett Budapesten és több vidéki városban mintegy 150 program várja az érdeklődőket.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Világszerte egyre erőteljesebb trend az állati eredetű élelmiszerek fogyasztásának csökkentése, azaz az átállás – teljes egészében vagy részben – a növényi eredetű táplálkozásra.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS