Iránytű a vállalkozásoknak – Tudástranszfer és szemléletformálás a kkv-szektorban

2021. 05. 13., 09:50

Elsősorban az induló és mikro vállalkozások fejlődését és fenntartható működését segítő online platformot hoz létre a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében megvalósuló fejlesztés eredményeként olyan platform valósul meg, amelynek segítségével elérhetővé válnak olyan 21. századi informatikai megoldások, amelyek segítik a vállalkozásokat a fejlődésükben és a fenntartható működésükben. Hazánkban a kkv-k aktivitása elmarad az EU átlagtól, ezért segíti a projekt a vállalkozásokat tudásanyaggal, informatikai induló szoftvercsomagokkal és virtuális inkubációval. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatás segítségével.

A GINOP-1.1.9-VEKOP-20 kódszámú, „Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése” című felhívás keretében a VOSZ olyan fejlesztést kíván megvalósítani, amely segítséget nyújt elsősorban a hazai 0-9 fős vállalkozások számára, de célcsoportnak tekinti akár a 25 fős vállalkozásokat is.

A mikro- és kisvállalkozások adják a kkv-szektor 97,8 százalékát, fejlődésük nélkül kisebb a lehetőség a gazdasági növekedés dinamikus emelkedése tekintetében is. A kkv-k hosszú távú fennmaradásra és növekedésre való képessége terén ugyanakkor további fejlődésre van szükség, hiszen Magyarországon a kkv-k hároméves túlélési rátája csak 60 százalék körüli. Számukra a kezdeti fejlődési szakasz sikeres tejesítése okozza a legnagyobb nehézséget. A projekt ezen akadályok leküzdéséhez nyújt segítséget.

A vállalkozások számára a hazai környezetben elérhető információk és digitális megoldások rendszerében nem érhető el olyan tudásanyagot és digitális tartalmat integrált szemléletben megközelítő platform, amely könnyen kezelhető, alacsony költséggel vagy ingyenesen igénybe vehető, komplex problémamegoldásra fókuszál, ezzel növelve a vállalkozások hatékonyságát, versenyképességét és digitális tudását.

A projekt elsődleges célja az induló- és mikro vállalkozások segítése, hatékony működésének biztosítása egy virtuális inkubátorprogram keretében a 21. századi szoftver megoldások átláthatóságát lehetővé tévő platform és a vállalkozói profilok szerint testreszabott induló szoftvercsomagok biztosításával. A fejlesztés eredményességének biztosításához járul hozzá, hogy a programban résztvevő vállalkozások számára a platform egy testreszabott vállalkozói profillal, ún. vállalkozói vezérlőpult alkalmazási lehetőséggel bővül, amelyen keresztül az érintett cégvezető naprakész információkat kaphat társaságáról, ügyintézési lehetőségeiről, egy központi helyről indíthatja el letöltött szoftvereit és láthatja át a működéséhez szükséges digitális lehetőségei széles körét.

A projekt várhat befejezése: 2023. március 31.

„Jó csapat állt össze, komoly sikerre számítunk. A VOSZ felelősséges is, hogy a vállalkozások hiteles forrásból kapjanak a digitális fejlődésüket támogató információkat, programokat. Sok egyeztetésre számítunk, a programokat a fejlesztés fázisában is folyamatosan csiszolni fogjuk” – mondta el a projektindító sajtótájékoztatón Gazsi Attila, a VOSZ alelnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-27 10:15:00
Ha nem költik el május végéig a SZÉP-kártya tulajdonosok az október közepéig megkapott pénzüket, akkor ugrik a kedvezményük, és júniustól már csak 15 százalékos büntetéssel tehetik ezt meg – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. A hosszú hétvégén tehát érdemes vadászni az elfogadóhelyekre az érintett SZÉP-kártyásoknak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS