Iránytű a vállalkozásoknak – Tudástranszfer és szemléletformálás a kkv-szektorban

2021. 05. 13., 09:50

Elsősorban az induló és mikro vállalkozások fejlődését és fenntartható működését segítő online platformot hoz létre a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ).

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szervezésében megvalósuló fejlesztés eredményeként olyan platform valósul meg, amelynek segítségével elérhetővé válnak olyan 21. századi informatikai megoldások, amelyek segítik a vállalkozásokat a fejlődésükben és a fenntartható működésükben. Hazánkban a kkv-k aktivitása elmarad az EU átlagtól, ezért segíti a projekt a vállalkozásokat tudásanyaggal, informatikai induló szoftvercsomagokkal és virtuális inkubációval. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg, 1,1 milliárd forint vissza nem térítendő, európai uniós támogatás segítségével.

A GINOP-1.1.9-VEKOP-20 kódszámú, „Versenyképes vállalkozói attitűd fejlesztése, a lehetőség-orientált vállalkozások arányának növelése” című felhívás keretében a VOSZ olyan fejlesztést kíván megvalósítani, amely segítséget nyújt elsősorban a hazai 0-9 fős vállalkozások számára, de célcsoportnak tekinti akár a 25 fős vállalkozásokat is.

A mikro- és kisvállalkozások adják a kkv-szektor 97,8 százalékát, fejlődésük nélkül kisebb a lehetőség a gazdasági növekedés dinamikus emelkedése tekintetében is. A kkv-k hosszú távú fennmaradásra és növekedésre való képessége terén ugyanakkor további fejlődésre van szükség, hiszen Magyarországon a kkv-k hároméves túlélési rátája csak 60 százalék körüli. Számukra a kezdeti fejlődési szakasz sikeres tejesítése okozza a legnagyobb nehézséget. A projekt ezen akadályok leküzdéséhez nyújt segítséget.

A vállalkozások számára a hazai környezetben elérhető információk és digitális megoldások rendszerében nem érhető el olyan tudásanyagot és digitális tartalmat integrált szemléletben megközelítő platform, amely könnyen kezelhető, alacsony költséggel vagy ingyenesen igénybe vehető, komplex problémamegoldásra fókuszál, ezzel növelve a vállalkozások hatékonyságát, versenyképességét és digitális tudását.

A projekt elsődleges célja az induló- és mikro vállalkozások segítése, hatékony működésének biztosítása egy virtuális inkubátorprogram keretében a 21. századi szoftver megoldások átláthatóságát lehetővé tévő platform és a vállalkozói profilok szerint testreszabott induló szoftvercsomagok biztosításával. A fejlesztés eredményességének biztosításához járul hozzá, hogy a programban résztvevő vállalkozások számára a platform egy testreszabott vállalkozói profillal, ún. vállalkozói vezérlőpult alkalmazási lehetőséggel bővül, amelyen keresztül az érintett cégvezető naprakész információkat kaphat társaságáról, ügyintézési lehetőségeiről, egy központi helyről indíthatja el letöltött szoftvereit és láthatja át a működéséhez szükséges digitális lehetőségei széles körét.

A projekt várhat befejezése: 2023. március 31.

„Jó csapat állt össze, komoly sikerre számítunk. A VOSZ felelősséges is, hogy a vállalkozások hiteles forrásból kapjanak a digitális fejlődésüket támogató információkat, programokat. Sok egyeztetésre számítunk, a programokat a fejlesztés fázisában is folyamatosan csiszolni fogjuk” – mondta el a projektindító sajtótájékoztatón Gazsi Attila, a VOSZ alelnöke.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-12 21:10:35
Csak a személyre szabott és élményalapú munkahelyek képesek hosszú távon megtartani az értékes munkaerőt – hangzott el a FIVOSZ hétfői HR-konferenciáján, ahol panelbeszélgetésen keresték a választ arra, hogy milyen az ideális munkahely 2024-ben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS