Nyári ellenőrzések: az ökotermelőkkel nem volt gond, a drónos szolgáltatókkal akadt

2023. 08. 23., 09:53

A 2023-as megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés során a drónos növényvédelmi szolgálatókat és az ökogazdálkodókat is fokozottan ellenőrizték a növényvédelmi felügyelők. A vizsgálatok vegyes eredményekkel zárultak. A szakemberek úgy tapasztalták, az ökotermelők jogszerűen végzik tevékenységüket. A drónos növényvédelmi szolgáltatók azonban több esetben megsértették a jogszabályokat: a hatóság 5 alkalommal indított eljárást, és 3 szolgáltatóval szemben növényvédelmi bírságot szabtak ki.

Drónos növényvédelem

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a vármegyei kormányhivatalok hatósági ellenőrei több mint 35 ellenőrzést végeztek el drónos növényvédelmi szolgáltatást hirdető, illetve végző személyeknél és vállalkozásoknál. Összességében elmondható, a szolgáltatók többsége eleget tesz a tárgyi, személyi és egyéb feltételekre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ami jelentős előrelépés a 2022-as ellenőrzések tapasztalataihoz képest. A permetező drónok üzemben tartásával, valamint a növényvédelemmel kapcsolatos általános felkészültség és a teljes szabályozási környezet ismerete terén azonban még előfordulnak hiányosságok. Ezek kapcsán a hatósági ellenőrök minden esetben részletes tájékoztatást nyújtottak az érintetteknek. 

A nyári akció során 5 ügyféllel szemben indult hatósági eljárás az előírások megsértése miatt, valamint több esetben „tettenérés” is történt. 3 szolgáltató esetében a jogsértés súlyossága miatt növényvédelmi bírságot szabtak ki a szakemberek. Az eljárások jelenleg folyamatban vannak, az érintettek több százezer forint nagyságrendű bírságra számíthatnak. A tapasztalatok és a terület újszerűsége miatt az év hátralévő részében is várhatóak ellenőrzések a drónos növényvédelmi szolgáltatóknál. 

Ökotermelők ellenőrzése

A Nébih és a vármegyei kormányhivatalok növényvédelmi felügyelői 41 ökogazdálkodó növényvédelmi tevékenységét vizsgálták meg június 16. és augusztus 11. között.  A vizsgálatok középpontjában az ökogazdálkodók permetezési naplójának vezetése, a készlet- és göngyölegnyilvántartás, a növényvédelmi gépek típusminősítése, valamint azok műszaki érvényességének vizsgálta állt. 

Összefoglalva elmondható, hogy az ökotermelők betartják a tevékenységükre vonatkozó jogszabályi előírásokat, és esetükben nem engedélyezett termésnövelő anyag vagy növényvédő szer használata sem merült fel. Laboratóriumi vizsgálat céljából 30 növényi termékből (alma, árpa, borsó, bor-, csemegeszőlő, búza, cirok, dió, fűszerpaprika, homoktövis, lucerna, meggy, paradicsom, tritikálé) vettek mintát a szakemberek. A vizsgálatok még folyamatban vannak. (Nébih)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS