Nőtt a BMI decemberben

2020. 01. 02., 14:32

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított decemberi értéke 53,9, a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be – közölte a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT).

A 2019 december havi index nagyobb a novemberi (53,1) értéknél, és a hetedik legmagasabb decemberi adat, értéke felülmúlja a hosszú távú decemberi átlagot (52,4), de nem éri el az elmúlt három év átlagát (55,1).

Az MLBKT közleménye szerint a felmérésben vizsgált részindexek többsége nőtt novemberhez képest, a változások mértéke négy esetben haladta meg a 4 százalékpontot.

A termelési mennyiség indexe nőtt novemberhez képest, és 50,0 pont felett maradva a termelt mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték átlag feletti, 1995 óta hatszor volt ennél magasabb decemberben.

Az új rendelések indexe némileg erősödött, azt mutatva, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző hónaphoz viszonyítva. Értéke átlag feletti, 1995 óta, eddig hét alkalommal mértek magasabb decemberi mutatót.

A decemberi szállítási átfutási idő hosszabb lett novemberhez képest, de az ütem gyengült. Az index értéke az elmúlt egy évben végig 50,0 pont alatt volt. A korábbi decemberi értékeket nézve az idei a tizenegyedik legalacsonyabb érték.

A vásárolt készletek ötödik alkalommal bővültek egy hónap szűkülés után. A decemberi indexérték az elmúlt évekhez képest átlag feletti, és a harmadik legnagyobb decemberi. Tavaly összesen tizenegy hónapban jelzett növekedést a mutató.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaptól eltérően decemberben csökkenésre utal. Az index értéke kisebb lett novemberhez képest, és átlag alatti a korábbi decemberi adatokkal összevetve.

A beszerzési mennyiség indexe nőtt 2019 utolsó hónapjában, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi.

A beszerzési árak esetében az index értéke magasabb lett, és 50,0 pont felett maradva további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. Ezzel a beszerzési árak nyolc hónap csökkenés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvennegyedik hónapja lesznek magasabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a tizenharmadik legnagyobb decemberi a közlemény szerint.

A késztermékkészletek szintje decemberben magasabb lett az előző hónaphoz képest, de üteme továbbra sem túl erős. Ennek ellenére a korábbi decemberi értékekhez viszonyítva átlag feletti, a nyolcadik legnagyobb 1995 óta.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt novemberhez képest, és 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index negyven hónapig jelezte az import mennyiségének növekedését az egyhavi szűkülést megelőzően, azóta három hónapja tart a bővülő trend. A másik külpiaci mutató, az exportindex esetében hasonló folyamat rajzolódik ki: értéke nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének erősebb ütemű bővülését.

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) egy összetett mutatószám, amelynek 50 feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal. (MTI)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS