Nem szerencsétlen szám a 13-as a hazai kkv-k körében

Nem szerencsétlen szám a 13-as a hazai kkv-k körében
2022. 08. 22., 17:17

Ha a kkv-bevételeket vizsgáljuk, a 13. kerület nemcsak a járásokat, de Budapest többi kerületét is messze maga mögé urasítja.

Hogyan oszlik el a járások között a kkv-k árbevétele? Többek között ezt a kérdést is vizsgálta Kincses Áron, Tóth Géza és Jeneiné Gerő Henriett Emese a Területi Statisztika c. folyóirat 62. évfolyam 4. számában megjelent, „A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) területi, versenyképességi elemzései, 2008–2020” című tanulmányban.

2020-ban Budapest XIII. kerületében volt a legnagyobb a kkv-k árbevétele, melyet a XI. és a III. kerület követett. Az első helyeken döntően Budapest kerületeit találjuk; a főváros kerületein kívül a Budakeszi (4.), a Győri (10.), a Debreceni (13.), a Szegedi (14.) és a Székesfehérvári járás (15.) emelhető ki – olvasható a tanulmányban, amely szerint a főváros mellett a budapesti agglomeráció, Északnyugat-Dunántúl, valamint a legfontosabb megyei jogú városok járásai vannak a legjobb helyzetben.

A legnagyobb árbevételű XIII. kerülethez képest, a XI. kerület annak már csak a 78, a III. kerület pedig az 51 százalékát képviseli; a többi járásban a kkv-k árbevétele már nem éri el a XIII. kerületi összbevétel felét sem, sőt, 166 járásban e kerület árbevételének még a 10 százalékát sem érik el a helyi kis- és közepes vállalkozások. A legalacsonyabb árbevétellel rendelkező járások többsége periferikus elhelyezkedésű; az árbevétel szerinti sorrendet a Putnoki, a Cigándi és a Bélapátfalvai járások zárják.

A 197 járásból 136-ban az ott működő kkv-k közül a „kereskedelem, gépjárműjavítás” nemzetgazdasági ágban dolgozók állították elő a legnagyobb árbevételt; 44 járásban a feldolgozóipar, 8-ban a „mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat”, 3-ban az építőipar, egyaránt 2–2-ben a „szállítás, raktározás”, illetve a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység” és 1–1-ben a „bányászat, kőfejtés”, illetve „adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység” volt a legmeghatározóbb a kkv-k árbevétele szempontjából 2020-ban.

2008 és 2020 között a járások döntő részében folyó áron számolva nőtt a kkv-k árbevétele. Csak kilenc olyan járás van, ahol csökkent az árbevétel; a legnagyobb visszaesést Budapest XII., V. és I. kerületének kkv-i könyvelhették el. A legdinamikusabb növekedésű járások ugyanakkor nagyrészt periferikus elhelyezkedésűek (például Nagykőrösi, Bicskei és Hegyháti járás).

A 2008 és 2020 közötti (kkv-) árbevétel-növekedés a nemzetgazdasági ágak szerint nem mutatnak térbeli szabályosságot. 22 járásban a „vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés, 21–21-ben a „villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás, a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység”, illetve a „művészet, szórakoztatás, szabadidő” dinamikája volt a legnagyobb. A „mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat” egyetlen járásban sem számított a legdinamikusabban növekedő nemzetgazdasági ágnak a kkv-k körében.

Forrás: KAVOSZ

Fotó: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat hivatalos Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.