Nem szerencsétlen szám a 13-as a hazai kkv-k körében

Nem szerencsétlen szám a 13-as a hazai kkv-k körében
2022. 08. 22., 17:17

Ha a kkv-bevételeket vizsgáljuk, a 13. kerület nemcsak a járásokat, de Budapest többi kerületét is messze maga mögé urasítja.

Hogyan oszlik el a járások között a kkv-k árbevétele? Többek között ezt a kérdést is vizsgálta Kincses Áron, Tóth Géza és Jeneiné Gerő Henriett Emese a Területi Statisztika c. folyóirat 62. évfolyam 4. számában megjelent, „A hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv-k) területi, versenyképességi elemzései, 2008–2020” című tanulmányban.

2020-ban Budapest XIII. kerületében volt a legnagyobb a kkv-k árbevétele, melyet a XI. és a III. kerület követett. Az első helyeken döntően Budapest kerületeit találjuk; a főváros kerületein kívül a Budakeszi (4.), a Győri (10.), a Debreceni (13.), a Szegedi (14.) és a Székesfehérvári járás (15.) emelhető ki – olvasható a tanulmányban, amely szerint a főváros mellett a budapesti agglomeráció, Északnyugat-Dunántúl, valamint a legfontosabb megyei jogú városok járásai vannak a legjobb helyzetben.

A legnagyobb árbevételű XIII. kerülethez képest, a XI. kerület annak már csak a 78, a III. kerület pedig az 51 százalékát képviseli; a többi járásban a kkv-k árbevétele már nem éri el a XIII. kerületi összbevétel felét sem, sőt, 166 járásban e kerület árbevételének még a 10 százalékát sem érik el a helyi kis- és közepes vállalkozások. A legalacsonyabb árbevétellel rendelkező járások többsége periferikus elhelyezkedésű; az árbevétel szerinti sorrendet a Putnoki, a Cigándi és a Bélapátfalvai járások zárják.

A 197 járásból 136-ban az ott működő kkv-k közül a „kereskedelem, gépjárműjavítás” nemzetgazdasági ágban dolgozók állították elő a legnagyobb árbevételt; 44 járásban a feldolgozóipar, 8-ban a „mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat”, 3-ban az építőipar, egyaránt 2–2-ben a „szállítás, raktározás”, illetve a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység” és 1–1-ben a „bányászat, kőfejtés”, illetve „adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység” volt a legmeghatározóbb a kkv-k árbevétele szempontjából 2020-ban.

2008 és 2020 között a járások döntő részében folyó áron számolva nőtt a kkv-k árbevétele. Csak kilenc olyan járás van, ahol csökkent az árbevétel; a legnagyobb visszaesést Budapest XII., V. és I. kerületének kkv-i könyvelhették el. A legdinamikusabb növekedésű járások ugyanakkor nagyrészt periferikus elhelyezkedésűek (például Nagykőrösi, Bicskei és Hegyháti járás).

A 2008 és 2020 közötti (kkv-) árbevétel-növekedés a nemzetgazdasági ágak szerint nem mutatnak térbeli szabályosságot. 22 járásban a „vízellátás, szennyvíz gyűjtése, kezelése, hulladékgazdálkodás, szennyeződésmentesítés, 21–21-ben a „villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás, a „szakmai, tudományos, műszaki tevékenység”, illetve a „művészet, szórakoztatás, szabadidő” dinamikája volt a legnagyobb. A „mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat” egyetlen járásban sem számított a legdinamikusabban növekedő nemzetgazdasági ágnak a kkv-k körében.

Forrás: KAVOSZ

Fotó: Budapest Főváros XIII. kerületi Önkormányzat hivatalos Facebook-oldala

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.
2022-09-30 18:22:00
Négyből három hazai informatikus valószínűnek tartja, hogy a következő két évtized során távmunkában külföldi munkaadónak fog dolgozni, és szinte minden szakember az IT-életpálya természetes részének tekinti a külföldre történő munkavégzést – derül ki egy friss kutatás eredményeiből.
2022-09-30 15:22:20
Megnövekedett az érdeklődés a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt. A legkeresettebb ingatlantípus a családiház, amelyre a vásárlók közel 10 millióval többet költenek átlagosan, mint két évvel ezelőtt.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A mintegy 300 háztartás részvételével lezajlott mérés eredményei szerint fejenként 25,2 kg élelmiszert dobunk feleslegesen a szemétbe évente, a leggyakrabban elpazarolt élelmiszerek toplistáját pedig továbbra is az ételmaradékok vezetik.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.