Nem számítanak túl fényes évre a nagyvállalatok

Nem számítanak túl fényes évre a nagyvállalatok
2023. 01. 09., 13:41

Megtört az elmúlt egy évre jellemző csökkentő trend, de továbbra is pesszimistán látják 2023-at a nagyvállalatok. A K&H nagyvállalati növekedési index az utolsó negyedévben -15-ről -10 pontra korrigált. A változás hátterében az áll, hogy a gazdaság megítélésében enyhült az előző negyedévi pánikhangulat.

Az előző negyedévi mélypont után nem csökkent tovább a K&H nagyvállalati növekedési index, ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja.

„A K&H nagyvállalati növekedési index az év utolsó negyedévében -15-ről -10 pontra korrigált. Ezzel megtört az elmúlt egy évre jellemző csökkenő tendencia, de összességében továbbra is pesszimistán látják 2023-at a hazai nagyvállalatok” – mondta Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

„Az elmozdulás hátterében az áll, hogy a gazdaság egészét nézve kedvezőbbek a várakozások az elmúlt negyedév bezuhanásához képest, a makro részindex ugyanis -42-ről -21 pontra mérséklődött. Ezzel szemben a saját cégük kilátásait mutató vállalati alindex nem változott az előző negyedévhez képest, -6 ponton áll. Kérdéses azonban, hogy a mostani változás egy emelkedő trend kezdete, amellyel idén akár pozitív értéket is felvehet az index, vagy egy egyszeri elmozdulás, és a cégek hangulata továbbra is a negatív tartományban marad” – részletezte az eredményeket a szakértő.

A nagyvállalatok várakozásait jelentősen befolyásolja a cég mérete és területi elhelyezkedése. Jelenleg a legkisebb, 2-3,9 milliárd forint éves árbevételű cégek várakozásai a legkedvezőbbek (-7), míg a 4-9,9 és a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű cégek ennél jóval pesszimistábban indulnak neki 2023-nak (-14 és -15 pont). Földrajzilag a Kelet-Magyarországi vállalatok a legborúlátóbbak (-16 pont), a Közép-Magyarországi és Nyugat-Magyarországi cégek várakozásai ennél jóval kevésbé negatívak (-7 pont és -8 pont).

A gazdaság megítélése összességében kedvezőbb lett, enyhült ugyanis az előző negyedévben tapasztalt pánikhangulat. Ennek oka, hogy akik eddig romlásra számítottak egyéves időtávon, most már inkább stagnálást vagy javulást feltételeznek. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy 90 százalékról 53 százalékra csökkent a gazdaság egy éven belüli visszaesésére számítók aránya.

Ezzel párhuzamosan 2 százalékról 17 százalékra ugrott a javulást prognosztizálók aránya, és tripla annyian vannak, akik a jelenlegi gazdasági növekedési ütemmel számolnak (30 százalék). Középtávon is javult valamelyest a megítélés, de továbbra sem egyértelműen pozitív a kép: a gazdaság három éves időtávon erősödését feltételezők aránya ugyan megduplázódott (36 százalék), de közel ugyanennyien várnak visszaesést 2026-ig (28 százalék).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS