MKIK: „Magyarország kormánya határozottan, elszántan és elkötelezetten lép fel a vírus ellen”

2020. 03. 20., 11:55

A koronavírus (COVID-19 vírus) megjelenése és terjedése olyan rég nem látott kihívás elé állítja a világgazdaságot, így természetesen hazánkat is, amely azonnali társadalmi és gazdasági beavatkozást igényel. A vírus hatása ma már érzékelhető mikrogazdasági és nemzetgazdasági szinten egyaránt, azonban a hatások végső kimenetele még senki számára nem ismert – olvasható a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara közleményében.

„Úgy látjuk, hogy Magyarország Kormánya határozottan, elszántan és elkötelezetten lép fel minden lehetséges eszközével a vírus ellen. Ebben a munkában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a teljes kamarai hálózat óráról órára kiszolgálja a döntéshozókat. Az elmúlt két hétben több fórumot is elindítottunk, amelyeken keresztül azonosítottuk – és folyamatosan azonosítjuk – a vállalkozások jelzéseit, nehézségeit, és megoldási javaslataikat. Ezeket naponta többször összegezzük és megteszünk mindent annak érdekében, hogy a feltárt problémákra konkrét megoldási javaslatokat fogalmazhassunk meg a döntéshozóknak.

Ugyanakkor látni szükséges, hogy a koronavírus eltérően érinti az egyes ágazatokat, ami egyértelműen determinálja az állami beavatkozások prioritási sorrendjét. Mindebben, valamint a megfelelő intézkedések megalapozásában kamarai hálózat teljes körűen támogatja a kormányzat jelenlegi feszes munkáját. Ahhoz azonban, hogy minden területet kellően elemezhessünk információra és időre van szükségünk.

Az előző információgyűjtés elindult két hete, amelyben több, mint 15 ezer cég töltötte ki a kérdőívünket, és a területi kamarákhoz is ezres nagyságrendben érkeztek jelzések.

A jelenlegi helyzetben a gazdaság egyes területeinek pénzügyi megsegítése – a szolidaritás jegyében – folyamatosan zajlik, míg más területek lassacskán kapacitáskorlátba ütköznek. Ezúton fejezzük ki köszönetünket a magyar lakosságot kiszolgáló ellátási láncokban résztvevőknek, amiért az elmúlt, rendkívül nehéz időszakban kimagasló teljesítménnyel helyt álltak.

Kérjük a vállalkozásokat, hogy észrevételeiket továbbra is küldjék meg a kamarai rendszerbe, hogy a jövőben is az ő, valamint a teljes gazdaság érdekét tudjuk szolgálni”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS