Megváltoztak a méhtartás regisztrálására vonatkozó előírások

2019. 06. 26., 11:02

A méhtartókat is érinti a Tenyészet Információs Rendszerre (TIR) vonatkozó jogszabályi környezet módosulása – hívja fel a figyelmet a Nébih.

A 2018 végén hatályba lépett előírások értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási hely tartozhat, vagyis minden egyes tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően saját azonosítót kap. A méhtartás regisztrálásakor az állatok állandó tartási helyét kell bejelenteni, s az így létrejött tenyészet rendelkezik majd önálló azonosítóval.

A tavaly év végén hatályba lépett rendeletmódosítás értelmében egy állattartónak egy tenyészetéhez csak egy tartási helye tartozhat. Amennyiben egy állattartó tenyészetéhez több olyan tartási hely tartozik, ahol ténylegesen állattartást folytat, akkor valamennyi tartási hely önálló tenyészetnek minősül, és ennek megfelelően önálló azonosítót kap a Tenyészet Információs Rendszerben (TIR).

A rendelet szerint, új méhtartás regisztrálása esetén elegendő az állatok állandó tartási helyét bejelenteni a TIR-be. Azoknak az állattartóknak pedig, akik már rendelkeznek bejelentett, más fajokat tartó tenyészettel, csak akkor szükséges a méhtartást regisztrálniuk, ha az még nem szerepel a TIR adatbázisban.

A tartási hely bejelentésekor továbbra is kötelező megadni a méhcsaládszámot. Fontos, hogy valamennyi méhcsalád az állandó tartási helyre legyen bejelentve a nyilvántartásban, mert a Magyar Államkincstár ezt a számadatot tekinti támogatható létszámnak a továbbiakban. Az ideiglenes tartási helyeket az Országos Adatbázis nem tartja nyilván.

A TIR rendelet változatlanul fenntartja a kaptárak jelölési kötelezettségét, elsősorban az eltulajdonítások számának csökkentése érdekében. Ennek megfelelően, az állattartó köteles a méhészhez tartozó tenyészetkódot a kaptárak külső felületén, jól láthatóan, legalább 20 milliméteres számokkal feltüntetni. A méhésznek minden egyes kaptárján azt az egy tenyészetkódot kell feltüntetnie, amelyhez a méhcsaládokat bejelentette.

A jelölési kötelezettségnek úgy kell eleget tenni, hogy „kaptárnak” az egy kaptárként kezelt egységet tekinti a méhész (beleértve a több részből összeállított, egy egységként kezelt rakodókaptárt is). Egy egységen legalább egy jelölésnek szerepelnie kell. A kaptárnál kisebb részegységek jelölése nem kötelező, de önkéntesen megtehető.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Ügyfélprofil Rendszerén (ÜPR) keresztül indított meghatalmazással az állattartó nevében eljáró személy is elvégezheti a bejelentést.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS