Megújítja együttműködési megállapodását az MKIK, az EXIMBANK és a MEHIB

2019. 09. 15., 11:45

A magyar export ösztönzése, a vállalkozások exporttevékenységének megalapozása és bővülése érdekében, valamint a külgazdasági feltételrendszer javítása és a külkereskedelmi forgalom lebonyolításának biztonságosabbá tétele érdekében megújította háromoldalú együttműködési megállapodását a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Magyar Export-Import Bank Zrt. (EXIMBANK) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (MEHIB).

A dokumentumot Dunai Péter, az MKIK főtitkára, Szőcs Gábor, az EXIM igazgatója és Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese írta alá 2019. szeptember 13-án, Budapesten.

A 2013 decemberében kötött megállapodás megújítása azért vált indokolttá, mert egyrészt az EXIM intézménypáros az elmúlt évtizedben számos új termékkel lépett piacra, másrészt folyamatosan változik az együttműködő felek szabályozási környezete. Ezen új feltételeket rögzítették a résztvevő intézmények.

Az EXIM missziója a magyar export támogatása, melyhez költségvetési forrásokat használ fel, így kiemelten fontos számukra, hogy finanszírozásra, biztosításra és garancia nyújtására csak a jogszabályban rögzített magyar tartalom mellett kerüljön sor. Az együttműködés legfontosabb része, hogy a magyar származás igazolását a kereskedelmi és iparkamarák adják ki.

Az együttműködés keretében az MKIK és a területi kamarák az EXIM vidéki hálózatával közösen egyebek mellett elősegítik a kis- és középvállalkozások információval történő ellátását az EXIM tevékenységére vonatkozóan. Mindezek mellett az MKIK, az EXIMBANK és a MEHIB kölcsönösen tájékoztatja egymást a külkereskedelmet, valamint a vállalkozásokat érintő tevékenységeik eredményeiről, továbbá olyan közös oktatási projekteket szerveznek, mint például az Országos Vállalkozói Mentorprogrammal kötött megállapodás.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS