Manapság az egyik legtrendibb koktél az Aperol Spritz

Manapság az egyik legtrendibb koktél az Aperol Spritz
2024. 07. 10., 06:00

Ha úgy döntünk, hogy a barátainkkal ellátogatunk valamelyik bárba vagy szórakozóhelyre, akkor szinte biztos, hogy az itallapon mindenhol szerepelni fog az Aperol Spritz. Ha pedig fellépünk valamelyik közösségi oldalra, akkor is találkozni fogunk ezzel a különleges itallal.

Ennek pedig egészen egyszerűen az a magyarázata, hogy egy olyan koktélról van szó, ami széles körben vált ismertté az elmúlt években. Bárkit is kérdezünk, az illető szinte biztosan kóstolta már vagy legalábbis hallott már róla.

Az Aperol Spritz nemcsak hazánkban, hanem más országokban, például a szomszédos Ausztriában is egy igen népszerű koktél. Még akár a Karintiában található Hotel OTP Birkenhof **** szállodában is van lehetőségünk arra, hogy felfrissítsük magunkat vele. Itt akkor is érdemes szobát foglalni, hogy spórolni szeretnénk, ugyanis akciós csomagajánlatok közül is választhatunk.

Milyen koktél az Aperol Spritz?

Mindenekelőtt arról érdemes ejteni pár szót, hogy tulajdonképpen milyen italt is takar ez a jól csengő elnevezés. Valójában egy nagyon könnyed, frissítő, amolyan igazi nyári koktélról van szó, ami elsősorban azoknak lesz a kedvence, akik szeretik a kicsit kesernyés ízvilágot, ami az Aperol likőrnek köszönhető. 

Az Aperol likőr az egyik legfontosabb összetevője, ami tulajdonképpen egy keserű, narancsos, gyógynövényes ízvilággal rendelkezik. A másik alapanyag pedig a Prosecco, azaz a habzóbor, ami nagyon jól harmonizál a likőrrel, és kellemessé, valamint könnyen fogyaszthatóvá teszi az italt.

A különleges narancssárga színe pedig mondhatni hab a tortán, a kellemes kinézete is hozzájárul ugyanis ahhoz, hogy sokan előszeretettel döntenek mellette.

Honnan ered a koktél?

Bár a szóban forgó koktél csak nemrég vált igazán népszerűvé, a spritz története meglehetősen nagy múltra tekint és egészen a 19. század elejéig nyúlik vissza, amikor a velencei állam a Habsburg Birodalom részévé vált.

Az osztrákok nem szerették a nehéz velencei bort, ezért az az ötletük támadt, hogy spritz-et, azaz fröccsöt isznak helyette. Később aztán megelégelték, hogy vizezett bort igyanak, ezért kreatívan a Proseccóhoz, azaz a habzóborhoz keserű likőröket – például Camparit, Aperolt, stb. – töltöttek.

Hogyan készíthetjük el otthon?

A poharakat töltsük meg jégkockával, majd öntsünk rá poharanként 60 ml Aperolt, végül óvatosan adjunk hozzá 90 ml Proseccót, ügyelve arra, hogy ne menjen ki belőle a szénsav. Végül pedig jöhet a szóda, amivel teljesen fel kell önteni. Félbevágott narancs- vagy citromszelettel és mentával díszítsük!

A koktélok remek alternatívát jelentenek arra, ha szeretnénk felfrissíteni magunkat egy finom itallal, amiben alkohol is van. Nem vitás, hogy napjainkban az egyik legnépszerűbb koktél az Aperol Spritz, ami meglehetősen nagy múlttal rendelkezik. Bárhol is járunk épp, szinte biztos, hogy lesz lehetőségünk megkóstolni, ugyanis sok helyen szerepel az itallapon, de ha beszerezzük a hozzávalókat, akkor akár mi magunk, saját kezűleg is elkészíthetjük.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 10. 03., 15:55
Több mint 900 jelölést mérlegelve választották ki azt a 30 művészt, sportolót, újságírót, oktatót és tudóst, akik közül tízen vehetik majd át a Prima Primissimákat és húszan a Primákat megillető kisplasztikát és az idén jelentősen megemelt pénzdíjat december 6-án a Művészetek Palotájában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Bár a neobankok és a nemzetközi trendek azt erősítik, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások vezetői ne pénzügyi operatív teendőkbe öljék a drága idejüket ahelyett, amihez igazán értenek, az ehhez szükség digitális megoldások hazánkban még nem vagy csak ritkán hozzáférhetőek. Lemák Gábor, a FinTechShow-t szervező FinTech Group társalapítója ezért tartja fontosnak, hogy a rendezvényükön megvizsgálhatják: ki, hogyan és mit tehet azért, hogy a mikrovállalkozások és kkv-k pénzügyei sokkal egyszerűbben intézhetőek legyenek. Rá is mutatott néhány olyan digitális gyakorlatra, ami kellően jövőbe mutató ahhoz, hogy a hazai vállalkozások is alkalmazzák végre.
A vendéglátóipari vezetők részéről a feladatok delegálásának hiánya az egyik legsúlyosabb probléma, ami miatt nehezen áll talpra az ágazat a COVID utáni években. Továbbra is érezteti hatását, hogy a pandémia szétverte a jól kialakult szakmai közösségeket, a vendéglátósok már nem vagy alig járnak össze eszmecserére és a tudás átadására, amiből pedig kölcsönösen, mindenki profitálhatna. Persze erre a helyzetre is van megoldás: hozzá kell látni a céges mikroközösségek, aztán a nagyobb együttműködések felépítéséhez – osztotta meg a BizniszPlusz csatornával Gréczi Szilárd, a Skill Trade operatív és projektmenedzsere.
A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS