Ha úgy döntünk, hogy a barátainkkal ellátogatunk valamelyik bárba vagy szórakozóhelyre, akkor szinte biztos, hogy az itallapon mindenhol szerepelni fog az Aperol Spritz. Ha pedig fellépünk valamelyik közösségi oldalra, akkor is találkozni fogunk ezzel a különleges itallal.
Ennek pedig egészen egyszerűen az a magyarázata, hogy egy olyan koktélról van szó, ami széles körben vált ismertté az elmúlt években. Bárkit is kérdezünk, az illető szinte biztosan kóstolta már vagy legalábbis hallott már róla.
Az Aperol Spritz nemcsak hazánkban, hanem más országokban, például a szomszédos Ausztriában is egy igen népszerű koktél. Még akár a Karintiában található Hotel OTP Birkenhof **** szállodában is van lehetőségünk arra, hogy felfrissítsük magunkat vele. Itt akkor is érdemes szobát foglalni, hogy spórolni szeretnénk, ugyanis akciós csomagajánlatok közül is választhatunk.
Milyen koktél az Aperol Spritz?
Mindenekelőtt arról érdemes ejteni pár szót, hogy tulajdonképpen milyen italt is takar ez a jól csengő elnevezés. Valójában egy nagyon könnyed, frissítő, amolyan igazi nyári koktélról van szó, ami elsősorban azoknak lesz a kedvence, akik szeretik a kicsit kesernyés ízvilágot, ami az Aperol likőrnek köszönhető.
Az Aperol likőr az egyik legfontosabb összetevője, ami tulajdonképpen egy keserű, narancsos, gyógynövényes ízvilággal rendelkezik. A másik alapanyag pedig a Prosecco, azaz a habzóbor, ami nagyon jól harmonizál a likőrrel, és kellemessé, valamint könnyen fogyaszthatóvá teszi az italt.
A különleges narancssárga színe pedig mondhatni hab a tortán, a kellemes kinézete is hozzájárul ugyanis ahhoz, hogy sokan előszeretettel döntenek mellette.
Honnan ered a koktél?
Bár a szóban forgó koktél csak nemrég vált igazán népszerűvé, a spritz története meglehetősen nagy múltra tekint és egészen a 19. század elejéig nyúlik vissza, amikor a velencei állam a Habsburg Birodalom részévé vált.
Az osztrákok nem szerették a nehéz velencei bort, ezért az az ötletük támadt, hogy spritz-et, azaz fröccsöt isznak helyette. Később aztán megelégelték, hogy vizezett bort igyanak, ezért kreatívan a Proseccóhoz, azaz a habzóborhoz keserű likőröket – például Camparit, Aperolt, stb. – töltöttek.
Hogyan készíthetjük el otthon?
A poharakat töltsük meg jégkockával, majd öntsünk rá poharanként 60 ml Aperolt, végül óvatosan adjunk hozzá 90 ml Proseccót, ügyelve arra, hogy ne menjen ki belőle a szénsav. Végül pedig jöhet a szóda, amivel teljesen fel kell önteni. Félbevágott narancs- vagy citromszelettel és mentával díszítsük!
A koktélok remek alternatívát jelentenek arra, ha szeretnénk felfrissíteni magunkat egy finom itallal, amiben alkohol is van. Nem vitás, hogy napjainkban az egyik legnépszerűbb koktél az Aperol Spritz, ami meglehetősen nagy múlttal rendelkezik. Bárhol is járunk épp, szinte biztos, hogy lesz lehetőségünk megkóstolni, ugyanis sok helyen szerepel az itallapon, de ha beszerezzük a hozzávalókat, akkor akár mi magunk, saját kezűleg is elkészíthetjük.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.