Lassulhat az irodapiac fejlesztése 2022-ben

2022. 02. 16., 10:33

2021. decemberében gyorsulva folytatódott az építőipari termelés növekedése, így decemberben a kibocsátás volumene a nyers adatok szerint már 29 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az év egészében pedig 13,3 százalékkal múlta felül a 2020. évi alacsony bázist – derül ki a KSH friss adataiból.

„Bár a korábbi időszakot mutató adatokból még nem kivehető, az építőipar egyik meghatározó szegmensében, vagyis az irodapiacon az idén a fejlesztések lassulása várható” – emelte ki Tatár Tibor, az Etele Plaza bevásárlóközpontot és a Budapest ONE irodaházat is jegyző Futureal Development vezérigazgatója.

A várható lassulás oka az, hogy miközben a tovább növekvő építési és a szintén emelkedő finanszírozási költségek miatt a bérbeadók bérletidíj-emelési kényszerben vannak, addig számos bérlő kivár azzal, hogy új irodaházba költözzön.

Ez utóbbinak egyrészt az a magyarázata, hogy sok bérlő bizonytalan abban, hogy miként is alakulnak saját bérlői igényei, mert még nem hozott döntést arról, hogy a jövőben milyen arányban akarja alkalmazni a home office-t és az irodai munkát. Mindemellett várhatóan nő azoknak a bérlőknek a tábora is, akik új bérlemény választása helyett átmenetileg – 2-3 évre – hosszabbítanak a jelenlegi helyükön.

Ami a kereskedelmi ingatlanok fejlesztését illeti, kulcskérdés a meglévő létesítmények forgalmának alakulása. A fővárosban az Etele Plaza megnyitását követően nem maradt sok hely a további, hasonló fejlesztésekre, de a Futureal várakozásai szerint a meglévő bevásárlóközpontok jól fognak teljesíteni.

Ennek egyik oka, hogy a járványhelyzettől megfáradt vevők továbbra is részben vásárlással kárpótolják magukat (úgynevezett revenge shopping), másrészt – új jelenségként – a gyorsuló inflációtól való félelem előre hozott vásárlásokat generálhat, de az idei szja-visszatérítések és extra nyugdíjkifizetések is növelhetik a vásárlókedvet.

„Az utcai üzlethelyiségek esetében az elmúlt év nagyon nehéznek bizonyult, ám a járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldása után - amint újra fellendül a turizmus és a belvárosi forgalom - gyorsan helyreállhat e szektor működése. A kérdés itt csupán az, hogy ez az idén megtörténik-e” – hangsúlyozta Tatár Tibor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS