Kik kerülnek a 6. héten a NAV „célkeresztjébe”? – Itt a friss lista

2019. 02. 04., 08:44

Az ADÓtraffipax bejegyzéseiből kiderül, kik és hol számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a február 4-én kezdődő 6. héten.

Kiemelt ellenőrzési témakörök

 • Munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytató adózók ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2019. január 31-től megkezdték a munkaerő-kölcsönzési tevékenységet folytató adózók ellenőrzését. Elsősorban azon adózók számíthatnak ellenőrzésre, akik korábban megszűnt társasággal álltak kapcsolatban az általuk foglalkoztatott magánszemélyek tekintetében, továbbá azon adózók, akik a munkaerő-kölcsönbeadói tevékenység folytatásához szükséges engedéllyel nem rendelkeznek, valamint azok, akik a foglalkoztatással kapcsolatos bejelentési, bevallási, és befizetési kötelezettségeiket nem teljesítették. Amennyiben az ellenőrzések megkezdéséig az adózó teljesíti a jogszabályi kötelezettségeit, abban az esetben mentesül a jogkövetkezmények alól.

 • Online számlaadat-szolgáltatási kötelezettség ellenőrzése

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai január 21-től kockázatelemzés alapján ellenőriznek olyan, online számlaadat-szolgáltatásra kötelezett adózókat, akik a kontrolladatok szerint nem teljesítették adatszolgáltatási kötelezettségüket a 100 ezer forint feletti áfatartalmú értékesítésekről. Első körben az a mintegy másfélezer vállalkozás számíthat biztosan a revizorok fokozott érdeklődésére, amelyiknél a tételesáfa-kontrolladatok szerint 1 millió forint feletti az áfaeltérés vagy belföldi beszerzését jelentős részben kényszertörlés alatt álló adózókkal bonyolította.

Észak-Budapest

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai fokozottan ellenőrzik a rendezvényszervezőket és kiemelten a farsangi bálok szervezőit februárban. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatás szabályszerűségét vizsgálják.

Bács-Kiskun megye

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bács-Kiskun Megyei Adó- és Vámigazgatósága februárban kiemelten ellenőrzi a megye oktatási- és egészségügyi intézményeinek területén lévő büféket és vendéglátóegységeket. 2019. február 11. és 15. között pedig fokozottan ellenőrzik a megye virág- és ajándéktárgyárusait. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Baranya megye

A NAV baranyai munkatársai február 4. és 10. között Bólyban, Harkányban, Komlón, Lánycsókon, Mohácson, Sásdon, Siklóson, Szászváron, Szentlőrincen, Vásárosdombón, Villányban és Pécsen végeznek ellenőrzéseket.

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét, az online pénztárgép használatát, és a forgalmazott áruk eredetét vizsgálják. Ahol a pénztárgép által továbbított adatok ezt indokolják, ott forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

A hivatal munkatársai kiemelten ellenőrzik a pékségeket, cukrászdákat, barkácsboltokat, valamint a borászati kiskereskedőket és a vendéglátóhelyeket.

Az ellenőrök a megye területén továbbra megjelenhetnek az építkezéseken, és a dolgozók foglalkoztatásának szabályszerűségét is vizsgálják.

Békés megye

2019. február 4. és 8. között a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban Tótkomlóson, Mezőkovácsházán, Telekgerendáson, Körösladányban, Sarkadon és Szeghalmon ellenőrzik az éttermeket, gyorséttermeket, pizzériákat. A revizorok próbavásárlásokkal vizsgálják az 5 százalékos kedvezményes áfakulcs alkalmazását. Emellett számítani lehet a foglalkoztatottak bejelentésének ellenőrzésére és forgalomszámlálásra is.

Fejér megye

A NAV Fejér Megyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei február 4. és 8. között ellenőrzik a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását a személyszállítóknál.

Hajdú-Bihar megye

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatósága az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket 2019. február 4. és 8. között:

 • február 4. hétfő: Hajdúnánás, Debrecen
 • február 5. kedd: Debrecen-Józsa, Debrecen
 • február 6. szerda: Debrecen
 • február 7. csütörtök: Debrecen
 • február 8. péntek: Debrecen

A NAV Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek megfelelő használatát és az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik a kereskedőknél, szolgáltatóknál.

Emellett fokozott figyelmet fordítanak az online pénztárgép használatára kötelezettek ellenőrzésére, a nyugtaadást már korábban elmulasztókra, továbbá a jövedéki termékek forgalmának ellenőrzésére is.

Jász-Nagykun-Szolnok megye

A NAV Jász-Nagykun-Szolnok megyében az alábbi időpontokban és helyszíneken ellenőriz az 6. héten:

 • február 4. hétfő: Kunmadaras
 • február 5. kedd: Besenyszög
 • február 6. szerda: Szolnok
 • február 7. csütörtök: Tiszainoka
 • február 8. péntek: Zagyvarékas

A fokozott hatósági jelenlét során a revizorok a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépekkel kapcsolatos szabályok betartását, a készpénzkészlet egyezőségét, valamint az alkalmazottak bejelentését ellenőrzik.

Komárom-Esztergom megye

A NAV Komárom-Esztergom Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. január 28. és február 15. között fokozottan ellenőrzik a jelmez- és ruhakölcsönzőket, az új és a használt textiltermékek és lábbelik forgalmazóit. Az adóellenőrök kiemelten vizsgálják a nyugta- és számlaadást, az áruk eredetét, a készpénzkészletet és az alkalmazottak bejelentését.

Nógrád megye

A NAV Nógrád Megyei Adó- és Vámigazgatósága 2019. február 4. és 8. között Pásztó területén tervez helyszíni ellenőrzéseket.

A revizorok kiemelten vizsgálják az online pénztárgép használatára kötelezetteknél a számla- és nyugtaadást, az online pénztárgép üzemeltetésének szabályszerűségét, valamint a készpénzmozgások bizonylatolását. Az adóellenőrök emellett ellenőrizhetik az alkalmazottak bejelentését és a forgalmazott áruk eredetét is.

Pest megye

A NAV Pest Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai kiemelten ellenőrzik 2019. február 4. és 14. között a virág- és ajándékkereskedőket, akár online vásárlással is.

A revizorok főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgéppel kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

Somogy megye

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága januárban a 6. héten azokat az üzleteket ellenőrzi, ahol az online pénztárgépek nem kommunikálnak a NAV szerverével.

Emellett az építőipari foglalkoztatottak bejelentéseit is vizsgálják a hivatal munkatársai.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A NAV Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Adó- és Vámigazgatósága a 6. héten az alábbi településeken tervez helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 4. hétfő: Biri, Balkány
 • február 5. kedd: Nyíregyháza
 • február 6. szerda: Tiszadada, Tiszadob
 • február 7. csütörtök: Kisvárda
 • február 8. péntek: Nagyhalász

A NAV munkatársai kiemelt figyelmet fordítanak a kereskedők és a vendéglátók ellenőrzésére. A nyugta- és számlaadás mellett a foglalkoztatás szabályszerűségét is vizsgálják.

Tolna megye

A NAV Tolna Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 4. és 15. között kiemelten ellenőrzik a Valentin-naphoz kapcsolódóan a virág- és ajándékárusokat, valamint a vendéglátóhelyeket. A revizorok közterületeken és üzletekben is vizsgálják a nyugta- és számlaadást, valamint az online pénztárgép használatához kapcsolódó egyéb kötelezettségek pl. éves felülvizsgálat, nyitó készpénzkészlet rögzítése teljesítését. Az ellenőrzések során forgalomszámlálásokra is sor kerülhet.

Az ellenőrzések várható helyszínei:

 • február 4. hétfő: Tolna
 • február 5. kedd: Paks
 • február 6. szerda: Szekszárd
 • február 7. csütörtök: Tamási, Dombóvár
 • február 8. péntek: Bonyhád

Vas megye

A NAV Vas Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 4. és 2019. február 15. között folyamatosan ellenőrzik az ajándék, óra és ékszer kereskedelemmel foglalkozó adózókat. A NAV szakemberei elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek használatát, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják. Az ellenőrzések mellett forgalomszámlálásra is sor kerülhet.

Veszprém megye

A NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai 2019. február 4. és 8. között az alábbi járások területén terveznek helyszíni ellenőrzéseket:

 • február 4. hétfő: Balatonalmádi
 • február 5. kedd: Pápa
 • február 6. szerda: Veszprém
 • február 7. csütörtök: Tapolca
 • február 8. péntek: Balatonfüred

A NAV szakemberei főként a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek megfelelő használatát vizsgálják. A revizorok kiemelten ellenőrzik a tényleges és a bizonylatolt készpénzkészlet egyezőségét, a napi nyitó pénzkészlet rögzítését, valamint a pénztárgépek éves felülvizsgálatát.

Zala megye

A NAV Zala Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai február 1. és 8. között kiemelten ellenőrzik a ruhakereskedőket, jelmezkölcsönzőket, farsangi termékeket értékesítő vállalkozásokat. Az adóellenőrök a számla- és nyugtaadást, az alkalmazottak szabályszerű bejelentését, az online pénztárgépek használatát vizsgálják.

ADÓtraffipax

„A NAV honlapján elérhető ADÓtraffipax rovat előre jelzi, hogy hol és mikor kell számítani vizsgálatokra. Az ellenőrzések előre meghirdetésével a NAV támogatja és ösztönzi a vállalkozásokat, hogy tartsák be a szabályokat, önszántukból javítsák a hibákat, pótolják a hiányosságokat, elkerülve ezzel a törvényekből adódó negatív következményeket. Jó tudni azonban, hogy a NAV előzetes, nyilvános figyelmeztetés nélkül is bárhol megjelenhet.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS