K&H: az elmúlt 2 év hullámvölgye után most már az optimizmus jöhet

2023. 06. 30., 14:11

Ismét felfelé mozdult a K&H nagyvállalati növekedési index, mínusz 6 pontról 0 pontra erősödött. A mutató így 4 negyedév után átlépte a negatív tartomány határát. A javulás annak köszönhető, hogy a vállalatok saját kilátásaikat háromnegyed év után újra pozitívan látják, miközben a gazdaság megítélésében is jelentősen mérséklődött a negatív várakozás. Az indexet a legkisebb, 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok optimista hangulata húzza felfelé, az ennél magasabb éves árbevételű cégek várakozásai viszont továbbra is a negatív tartományban vannak.

Tovább javult a cégek hangulata, ezzel kilépett a negatív tartományból a K&H nagyvállalati növekedési index, ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja. Az elmúlt két év egy hatalmas hullámvölgy volt a vállalatok számára, ami a K&H nagyvállalati növekedési indexben is nyomon követhető volt.

Ezért bíztató, hogy a mutató 2023 második negyedévében jelentősen, -6 pontról 0 pontra erősödött és maga mögött hagyta a negatív tartományt. A koronavírus előtti átlagosan 8 pont körüli érték ugyan még messze van, de a tavalyi mélypontot (-15 pont) követő folyamatos javulás bizakodásra adhat okot, hogy az index ismét visszatér a pozitív tartományba.

A kiemelkedés annak köszönhető, hogy a vállalatok saját kilátásaikkal kapcsolatban három negyedév után újra pozitívak. A vállalati alindex ugyanis -2-ről 5 pontra ugrott, ami az elmúlt egy év legjobb eredménye. Ezzel párhuzamosan a gazdaság helyzetének megítélésében is jelentősen mérséklődött a negatív hangulat, a makro részindex -19-ről -13 pontra javult.

Van, aki már pozitívan látja a jövőt

A különböző árbevételű vállalatoknak eltérő véleményük van a következő egy évről. A kutatás rávilágít arra, hogy az alacsonyabb éves árbevételű vállalatok várakozásai kedvezőbbek, mint a magasabb kategóriába eső társaiké. Ezt mutatja, hogy egyedül a 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek vannak a nullától pozitív irányba (3 pont), míg a 4-9,9 milliárd közötti és a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű vállalatok is hasonló távolságban vannak, csak éppen a negatív tartományban (-2 pont és -3 pont).

A KSH legfrissebb adatai szerint nincs könnyű helyzetben a kereskedelem és az ipar: a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 12,6 százalékkal, az ipari termelés volumene pedig 8,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint azonban a későbbiekben kedvezőbb lehet a kép, hiszen ez a két ágazat óvatos optimizmussal tekint a következő egy évre (1-1 pont), míg a szolgáltató szektor hangulata még javításra szorul (-2 pont).

Földrajzilag viszonylag egységes képet mutat a szektor: a közép-magyarországi és kelet-magyarországi cégek bizakodóbbak (1-1 pont), a nyugat-magyarországi cégek viszont ennél visszafogottabban látják a következő 12 hónapot (-2 pont) - derült ki a K&H kutatásából.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS