K&H: az elmúlt 2 év hullámvölgye után most már az optimizmus jöhet

2023. 06. 30., 14:11

Ismét felfelé mozdult a K&H nagyvállalati növekedési index, mínusz 6 pontról 0 pontra erősödött. A mutató így 4 negyedév után átlépte a negatív tartomány határát. A javulás annak köszönhető, hogy a vállalatok saját kilátásaikat háromnegyed év után újra pozitívan látják, miközben a gazdaság megítélésében is jelentősen mérséklődött a negatív várakozás. Az indexet a legkisebb, 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok optimista hangulata húzza felfelé, az ennél magasabb éves árbevételű cégek várakozásai viszont továbbra is a negatív tartományban vannak.

Tovább javult a cégek hangulata, ezzel kilépett a negatív tartományból a K&H nagyvállalati növekedési index, ami a magyarországi, kétmilliárd forint feletti éves árbevétellel rendelkező cégek következő egy évre vonatkozó várakozásait vizsgálja. Az elmúlt két év egy hatalmas hullámvölgy volt a vállalatok számára, ami a K&H nagyvállalati növekedési indexben is nyomon követhető volt.

Ezért bíztató, hogy a mutató 2023 második negyedévében jelentősen, -6 pontról 0 pontra erősödött és maga mögött hagyta a negatív tartományt. A koronavírus előtti átlagosan 8 pont körüli érték ugyan még messze van, de a tavalyi mélypontot (-15 pont) követő folyamatos javulás bizakodásra adhat okot, hogy az index ismét visszatér a pozitív tartományba.

A kiemelkedés annak köszönhető, hogy a vállalatok saját kilátásaikkal kapcsolatban három negyedév után újra pozitívak. A vállalati alindex ugyanis -2-ről 5 pontra ugrott, ami az elmúlt egy év legjobb eredménye. Ezzel párhuzamosan a gazdaság helyzetének megítélésében is jelentősen mérséklődött a negatív hangulat, a makro részindex -19-ről -13 pontra javult.

Van, aki már pozitívan látja a jövőt

A különböző árbevételű vállalatoknak eltérő véleményük van a következő egy évről. A kutatás rávilágít arra, hogy az alacsonyabb éves árbevételű vállalatok várakozásai kedvezőbbek, mint a magasabb kategóriába eső társaiké. Ezt mutatja, hogy egyedül a 2-3,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek vannak a nullától pozitív irányba (3 pont), míg a 4-9,9 milliárd közötti és a 10 milliárd forint feletti éves árbevételű vállalatok is hasonló távolságban vannak, csak éppen a negatív tartományban (-2 pont és -3 pont).

A KSH legfrissebb adatai szerint nincs könnyű helyzetben a kereskedelem és az ipar: a kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 12,6 százalékkal, az ipari termelés volumene pedig 8,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint azonban a későbbiekben kedvezőbb lehet a kép, hiszen ez a két ágazat óvatos optimizmussal tekint a következő egy évre (1-1 pont), míg a szolgáltató szektor hangulata még javításra szorul (-2 pont).

Földrajzilag viszonylag egységes képet mutat a szektor: a közép-magyarországi és kelet-magyarországi cégek bizakodóbbak (1-1 pont), a nyugat-magyarországi cégek viszont ennél visszafogottabban látják a következő 12 hónapot (-2 pont) - derült ki a K&H kutatásából.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 14:10:00
Az Európai Unió Tanácsának elnöksége és az Európai Parlament tárgyalói ideiglenes megállapodásra jutottak a digitális elemeket tartalmazó termékekre vonatkozó kiberbiztonsági követelményekről szóló jogszabályjavaslatról, amelynek célja annak szavatolása, hogy a forgalomba hozott termékek, például a csatlakoztatott otthoni kamerák, hűtőszekrények, televíziók és játékok biztonságosak legyenek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS