Idén főleg személyesen segítik az egységes kérelmek beadását a falugazdászok

2022. 04. 06., 11:43

Felkészült a ma induló egységes kérelem-beadási időszakra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Míg az elmúlt két évben – a koronavírus-járvány miatt – a NAK falugazdászai jellemzően telefonon segítették a gazdálkodókat a kérelmek benyújtásában, idén a zöldítést érintő változások indokolttá teszik a személyes ügyintézést.

Idén április 6-tól adhatók be az egységes kérelmek, amelyek szankciómentes benyújtási határideje – mivel május 15. vasárnapra esik – 2022. május 16. Aki ezt elmulasztja, május 17. és június 9. között még beadhatja a kérelmet, de ezek esetében munkanaponként 1 százalékos támogatáscsökkentést alkalmaznak.

A 2022. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. A 2022. május 16-ig beadott kérelmeket adatváltozás keretében, szankciómentesen 2022. május 31-ig, késedelmi szankcióval június 9-ig lehet módosítani. Kivételt képeznek ez alól az állatalapú közvetlen támogatási kérelmek, amelyek 2022. május 16. után csak szankcióval módosíthatóak.

A kérelembeadás során 43 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni. Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár (MÁK) online felületén, a https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes oldalon lehet benyújtani.

A korábbi években rendre a támogatási kérelmek mintegy 70 százalékát a kamara falugazdászai adták be Magyarországon. Tavaly a május 17-i határidőig a 164 118 kérelemből 111 606-ot kamarai közreműködéssel nyújtottak be a gazdálkodók. A koronavírus-járvány alatt, 2020-ban és 2021-ben a legtöbb uniós tagállam kérte a benyújtási határidő elhalasztását. Hazánk azon kevés ország közé tartozott az Európai Unióban, amelyek határidőre le tudták adni az összes támogatási kérelmüket. Ennek köszönhetően a magyar gazdák időben hozzájuthattak a támogatásokhoz.

Az elmúlt két évben a járványhelyzet miatt a falugazdászok jellemzően telefonon segítettek a kérelmek beadásában. Idén a zöldítést érintő változások indokolttá teszik a személyes ügyintézést. Az Európai Bizottság ugyanis az orosz-ukrán háború következtében fellépő európai élelmiszer- és takarmánypiaci problémák enyhítése, az élelmezésbiztonság és a takarmányellátás biztosítása érdekében felmentést adott a zöldítési követelmények bizonyos előírásai alól.

Így az idei évben lehetőség nyílik arra, hogy az eddig a zöldítés szempontjából parlag ökológiai fókuszterületként (EFA) és/vagy a diverzifikációban parlagként megjelölt „pihentetett területen” termelést folytasson a gazdálkodó. Ezeket a területeket kaszálhatják, legeltethetik, vagy bármilyen szántóföldi haszonnövényt, például kukoricát vagy napraforgót termeszthetnek rajtuk, és a termelés során akár növényvédő szert, beleértve csávázott vetőmagot is használhatnak.

Az egységes kérelmekkel kapcsolatban bővebb információk érhetők el a NAK portálján: https://www.nak.hu/ek-2022.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS