Ezekkel a lépésekkel juthat el az első lakás megvásárlásáig

2021. 08. 19., 16:00

Nem túlzás azt állítani, hogy mindenki életében mérföldkő, amikor hozzájut első saját lakásához. A legfrissebb elemzések szerint Budapesten 26 százalék, vidéken pedig 20 százalék körül mozog az újdonsült lakástulajdonosok megoszlása. De milyen előkészületi lépései vannak a lakáskeresésnek? Mikor jut el odáig a két fél, hogy aláírhatja az adásvételi szerződést? A Duna House szakemberei válaszolnak a kérdésekre.

Az első lakás vásárlását mindig egy hosszú és alapos előkészületi folyamat előzi meg, arról nem is beszélve, hogy az is idő, amíg megérik az emberben ez a gondolat. Első lépésként érdemes megfogalmazni, milyen paraméterű lakás lenne ideális a potenciális vevőnek. Ezt elsősorban élethelyzete, családi állapota, illetve egyéni igényei határozzák meg. A legfőbb szempontok a méret, a típus (használt vagy újépítésű) és a lokáció, de a közlekedési lehetőségek, szobaszám, állapot, fűtéstípus és rezsiköltségek is döntő érvek lehetnek.

„Ha megvannak a szempontok, akkor a folyamat legfontosabb mozgatórugója már az, hogy mennyi pénze van az ügyfélnek, és milyen lehetőségei vannak a keret bővítésére” – mondta Benedikt Károly, a Duna House PR és elemzési vezetője.

„Hitelfelvétel esetén érdemes előzetes vizsgálatot kérni, hitelképes-e egyáltalán a vevő. Habár legfrissebb elemzésünk szerint az újdonsült első lakástulajdonosok legnagyobb része (86,5 százalék) 30 év alatti, és közülük sokan még szülői támogatással jutnak ingatlanhoz, nem árt azért előre tisztázni a havi törlesztőrészlet összegét és a konstrukció részleteit. Gyakran előfordul ugyanis, hogy az ügyfelek felveszik a hitelt anélkül, hogy tisztában lennének azzal, milyen anyagi elköteleződést jelent ez akár több tíz évre.”

A Duna House Pénzügyek által, az idei második negyedévben közvetített hiteltranzakciók alapján ugyanis a legtöbben még mindig 20 éves futamidővel számolnak hitelfelvételnél, az ügyletek szinte teljes egésze pedig biztonságosnak tekinthető, hosszú kamatperiódusú konstrukcióban valósult meg.

Ami pedig a hitelek nagyságát illeti, a budapesti igénylők többsége 20 millió forint feletti összegre szerződött le a pénzintézetekkel, vidéken viszont inkább 10-15 millió forintot vettek fel az ügyfelek 2021 április-júniusa között. A fiatal, családalapítást tervező házasok számára ráadásul nagy segítséget jelenthetnek a különböző állami támogatások is az első lakás vásárlásához. Ilyen lehet a CSOK és a hozzá igényelhető kamattámogatott lakáshitel, a falusi CSOK, a szabadfelhasználású Babaváró, valamint az idén januártól, a CSOK-osok számára, új építésű ingatlan vásárlása esetén elérhető, 5 százalékos ÁFA-visszaigénylés, illetve az illetékmentesség.

Ugyanakkor illetékkedvezmény a 35 év alatti, első lakásukat megvásárló fiataloknak is jár, amely számszerűsítve 4 helyett 2 százalék, 15 millió forintos összeghatárig. A támogatások népszerűségét mutatja, hogy az MNB adatai szerint a hitelügyletek 29,2%-a mellé adtak be CSOK-igényt – elsősorban használt lakás vásárlásához – 2021 első félévében, a Babaváró hitel pedig összesen közel 1,3 milliárd forintot tett ki idén június végéig.

„Ha már látjuk, mennyi pénz áll a rendelkezésünkre, kezdődhet a lakáskeresés, amihez érdemes ingatlanszakértő segítségét kérni" – tette hozzá Benedikt Károly.

Szakértőink nem csak az ajánlatokat ismerik jobban, de mindig ellenőrzött ingatlanokkal foglalkoznak. A pontos igényfelmérés után az elképzeléseket konkrétumokká, az elvárásokat pedig valós paraméterekké alakítják, hogy minél hamarabb megtalálják ügyfeleiknek az ideális lakást. A vevő ezzel nem csak pénzt, de időt is spórolhat, hiszen nem neki kell keresgélnie az online hirdetések között, majd utánanéznie a kérdéses pontoknak, hanem az ingatlanszakértő végzi el helyette az előszűrést, és válaszol, tanácsokat ad a felmerülő kérdésekre. De nem csak a lakásvadászatban, hanem az áralku lebonyolításánál is nagy segítség lehet, ha egy ingatlanos szakember jelen van. Mivel nem érintett fél, ezért a vevő és az eladó között könnyebben megtalálja a közös nevezőt eltérő álláspont esetén."

A lakásvásárlás utolsó lépése a szerződéskötés, amihez ajánlatos – a gördülékenyebb, gyorsabb és problémamentes ügyintézés érdekében – olyan ügyvédet felkérni, aki az ingatlanok adásvételével kapcsolatos ügyekben járatos – például osztatlan közös tulajdon, elővásárlási vagy jelzálogjog esetén. De így is, legalább 3 hónapos értékesítési idővel érdemes számolni, mire a potenciális vevő hozzájuthat első lakásához.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-10-02 19:53:33
Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.
2022-09-30 19:22:00
A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség éves közgyűlésén az OAH vezetői megbeszéléseket folytattak az amerikai, az argentin, a bolgár, a finn, a horvát, a lengyel, a marokkói, a román, a szerb és a török hatóság képviselőivel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

Áprilisban és májusban olyan sok esőt esett, majd olyan agresszív lisztharmat támadta meg a szőlőt, amilyennel tisztességben megőszült borászok sem találkoztak még soha életükben arrafelé.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS