Európai uniós támogatással, több mint 178 millió forintos beruházással bővíti Szegeden kapacitását a zöldség- és gyümölcskereskedelemmel foglalkozó Prémium Kert Kft.
A projektben – amelynek költségeiből 124,67 millió forintot európai uniós támogatás fedez – a cég bővíti és korszerűsíti csomagolástechnológiáját, egyebek között tálcaadagoló és -rendező egységeket, automata fóliázógépet vásárolnak, fejlesztik az árumozgatást, beépített súlyellenőrző mérleggel rendelkező szállítószalagot, gyalogkíséretű targoncát állítanak üzembe.
A fenntartható működés érdekében a műanyag göngyölegeket tisztító rekeszmosó, a dobozok, raklapok, csomagolóanyagok hatékony szállítását, újrahasznosítását lehetővé tevő bálázó működik majd a cégnél. A selejtként érkező vagy sérült friss árut komposztalapanyagként használják majd föl, az Algyői úti telephely energiaigényét pedig részben az újonnan telepített napelemes rendszer fogja fedezni.
A 2007-ben alapított Prémium Kert Kft.-t 2010 ősze óta működik több nagy, nemzetközi kiskereskedelmi áruházlánc beszállítójaként. A cég az Alföldön megtermelhető, kiváló minőségű zöldségek és gyümölcsök – paradicsom-, paprika-, uborka-, burgonya-, salátafélék, sárgarépa, valamint szamóca, sárgadinnye, őszibarack, nektarin – értékesítésével foglalkozik. A vállalkozás specialitása a nagyobb hozzáadott értéket képviselő, kis kiszerelésű, csomagolt termékek forgalmazása.
A vállalkozás évente 8 ezer tonna terméket értékesít, ezek kétharmada zöldség. A kapacitásbővítő beruházás év végi elkészültével ez a tervek szerint 10 ezer tonnára bővülhet. Az értékesítés 10 százaléka export, főleg a német piacra, de a csomagolási technika fejlesztésével az arány növelése is cél.
A cég elsődlegesen Csongrád-Csanád megyei termelőkkel működik együtt, de vásárol zöldséget, gyümölcsöt Békés és Bács-Kiskun megyéből is. Több mint száz kertész család szállít a Prémium Kert Kft.-nek évek óta. (MTI)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.