Erősíti az állami vállalatok közpénzfelhasználásának hatékonyságát a Közbeszerzési Hatóság

2019. 02. 26., 17:21

Kiemelt programot indított a Közbeszerzési Hatóság annak érdekében, hogy tudásmegosztással erősítse a hazai állami vállalatok hatékonyságát a közpénzek felhasználása terén.

A szervezet az edukációs program első lépéseként Közbeszerzési Akadémiát szervezett az állami vállalatok felsővezetői számára, amelynek keretében a legfrissebb, közbeszerzésekkel kapcsolatos szakmai ismereteket, jó gyakorlatokat osztották meg a rendezvényen résztvevő 150 topmenedzserrel. 

Az állami vállalatok közpénzfelhasználásának hatékonyságát, ezáltal a cégek ésszerű és átlátható gazdálkodásának erősítését célozza a Közbeszerzési Hatóság által indított kiemelt edukációs program, amely a Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterrel kötött stratégiai együttműködés keretében valósul meg.

A program célja, hogy a magyar állami vállalatok közbeszerzési területtel foglalkozó vezetői, szakértői számára folyamatos továbbképzést és tudásmegosztást biztosítson, melynek keretében a Közbeszerzési Hatóság szakemberei a közbeszerzésekkel kapcsolatos legfrissebb hazai és nemzetközi jogi, szakmai és piaci ismereteket, jó gyakorlatokat, tapasztalatokat osztják meg a költségvetési forrásból gazdálkodó cégek illetékes vezetőivel.

Bártfai-Mager Andrea, nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter a konferencia megnyitóján kiemelte: „A magyar állami vagyon mértéke meghaladja a 16 ezer milliárd forintot, ennek növelése közös érdekünk, ez pedig közbeszerzések által valósulhat meg. Ezek az eljárások életünk meghatározó részei, tehát végig kell gondolnunk, hogyan lehet őket az értékteremtés szolgálatába állítani. A Közbeszerzési Hatóságot kiemelt partnerünknek tekintjük, nagyon fontosnak tartjuk, hogy a szervezet képes életszerű párbeszédet folytatni a vállalatvezetőkkel - ez segít abban, hogy az eljárások egyszerre legyenek jogszerűek és hatékonyak. Kiemelt közös célunk, hogy a magyar állami vállalatok mind szemléletben, mind cégkultúrában, mind a szakmai munka minőségében és a gazdálkodás hatékonyságában elérjék, és esetlegesen meg is haladják a versenyszférában tapasztalható legmagasabb színvonalat.”

Rigó Csaba Balázs köszöntőjében felhívta a figyelmet arra, hogy a hirdetményeket két munkanapon belül lektorálják, és igény szerint a közbeszerzési dokumentumok ellenőrzését is elvégzik. „A hozzánk beküldött állásfoglalások gyors megválaszolásával szintén elő tudjuk segíteni az eljárások jogszerű lefolytatását” – tette hozzá a Közbeszerzési Hatóság elnöke.

„A Közbeszerzési Hatóság munkatársai elkötelezettek abban, hogy a közbeszerzési piac szereplőit folyamatos tudásmegosztással támogassák. Ennek érdekében hoztuk létre a Napi Közbeszerzés nevű mobilapplikációnkat, és ennek jegyében indítottuk el 2016-ban a Közbeszerzési Akadémiát, amelynek keretében rendszeresen szervezünk szakmai konferenciákat, workshopokat egy-egy specializált szakterületre fókuszálva. Emellett idén Közbeszerzési Értesítő Plusz címmel ingyenes, online elérhető szakmai folyóiratunkat is elindítottuk, amelyben havi rendszerességgel publikálunk tudományos igényességű, szakmai cikkeket a közbeszerzési piac hazai és nemzetközi aktualitásai kapcsán, ezzel is elősegítve a közbeszerzési szakemberek ismereteinek naprakészen tartását” – fogalmazott Rigó Csaba Balázs.

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a százszázalékos állami tulajdonban lévő cégcsoport évi 140 millió utast szolgál ki. Kiemelte, hogy a magyar ipar erősítése érdekében fel kell készíteni a beszállítói piacot, hogy a magyar hozzáadott érték még meghatározóbb legyen. Hozzátette, büszkék arra, hogy a vállalat az idei évben még csak egy hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást folytatott le, valamint elismerését fejezte ki a Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tevékenysége kapcsán.

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. elnök-vezérigazgatója előadásában kiemelte: a társaság legfontosabb üzletpolitikai célja, hogy minél magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtson, amivel még versenyképesebb alternatívát kínálhat az egyéni közlekedéssel szemben. A hatékonyságnövelés fő eszközei közé tartoznak a vállalati stratégia megvalósítását segítő közbeszerzések.

Szepessy Kornél, a HungaroControl vezérigazgatója előadásában arról számolt be, hogy nemzetközi környezetben is nagyon innovatív vállalatnak számítanak, az elmúlt bő egy évtizedben mintegy 25 nagy volumenű fejlesztési beruházást valósítottak meg. Rendkívül fontosnak tartják a stabil jövőképet és stratégiát, valamint nagy hangsúlyt fektetnek az erős belső szabályozottságra, különösen a beszerzésekre vonatkozóan, amelyek támogatják a felelős gazdálkodást.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS