Építőipari csalókra és kóklerekre figyelmeztet a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT), amely összegyűjtötte, miről ismerhetők fel azok, akik a szakmához nem értők pénzét akarják kicsalni.
Garamvölgyi László, az NBT kommunikációs igazgatója elmondta: az egyszerű kóklereket könnyű megismerni a rendezetlen ruháról, szedett-vedett piszkos szerszámokról, általános rendetlenségről, ami körülveszi őket, a csalókat pedig inkább a mézesmázos stílusuk buktathatja le.
Gyanakvásra ad okot, ha a vállalkozó szerződés nélkül akarja elkezdeni a munkát, ha nincs jelen az interneten, nincsenek ellenőrizhető referenciái, továbbá, ha minden összeg három nullára végződik az ajánlatban, azaz csak nagyjából van kiszámolva, valamint az is, ha nem ad árgaranciát a vállalkozó. Gyanús, ha a vállalkozó nagyon sürgeti a szerződéskötést a megrendelővel, és ha azt szeretné, hogy magánszemélyeknek utaljanak a megrendelők. A kommunikációs igazgató kiemelte: fenyegetés hatására nem szabad fizetni.
Fontos, hogy a megrendelő tudja, pontosan mit akar, és az mennyibe kerül, és célszerű több ajánlatot bekérve kivitelezőt választani. Azt is tanácsolják, hogy az olyan nagy értékű beruházásoknál, mint az energetikai korszerűsítés, a megbízó keressen fel egy mérnököt, aki több megoldást ajánlhat.
Bevett gyakorlat, hogy a csalók vevőcsalogató alacsony árat mondanak a megrendelőnek, de nem jelzik, hogy mit nem tartalmaz az ajánlat. Sok vállalkozó „elfelejti” megemlíteni az ajánlatban az áfát.
A műszaki ellenőr alkalmazása nem kötelező. Ugyan díjazásuk nem olcsó, de egy elszámolásnál a jó műszaki ellenőr milliókat is spórolhat a megbízójának, és észreveszi a hibákat, amelyeket a laikus nem lát – hívta fel a figyelmet Garamvölgyi László
Az NBT azt javasolja, készüljön papíralapú szerződés a munka megkezdése előtt, amelyben a felek tisztázzák a részleteket.
Az építőipari csalókról szóló összefoglaló az NBT oldalán olvasható. (MTI)
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.