Egyre inkább elvárás a home office

2023. 02. 15., 11:12

Az elmúlt néhány évben, elsősorban a COVID járvány munkaerőpiaci mellékhatásaként, jelentősen átalakult az, mit gondolunk a munkavégzésről, mit tartunk elsődlegesen fontosnak. Ezek a változások egyaránt tetten érhetőek a munkaadók hozzáállásában és a munkavállalók attitűdjében is.

Olyan trendeket ismertet a Jobinfo.hu, amelyek a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon éppúgy érvényesülnek, mint a világ más részein.

1. Elvárás lett a távmunka-lehetőség

Míg néhány évvel ezelőtt különleges plusznak számított, ha egy munkaadó lehetővé tette, hogy egy-egy szakember otthonról (is) dolgozhasson, ez rengeteg munkakörben mostanra általános elvárás lett a munkavállalók részéről. És egyre kevesebben elégedettek a heti egy-két nap home office opcióval. A Gallup nemzetközi felmérése szerint a megkérdezett szakemberek 35 százaléka azt mondta, gondolkodás nélkül váltana munkahelyet, ha az új pozícióban teljes otthoni munkavégzésre lenne lehetősége.

2. Hatékonyabb, aki otthonról dolgozik, és még spórol is

Arról is érdekes adatok láttak napvilágot, hogyan változott az otthon dolgozók hatékonysága. Szintén nemzetközi adatok mutatják, hogy a cégek 65 százaléka arról számolt be, hogy távmunkásaik hatékonyabban dolgoznak, mint azok, akik az irodában töltik a napot. Az adatok elemzéséből úgy tűnik, hogy a közlekedésen megspórolt időt a munkavállalók legnagyobb része nem magára fordítja, hanem annak egy részében is dolgozik, így valójában több feladatot képes elvégezni a nap során. Emellett pedig átlagosan 15-20 ezer forintnyi megtakarításról is beszámolnak az otthon dolgozó emberek, ami részben a közlekedési kiadásokból jön össze, részben pedig abból, hogy nem kell az irodában megoldaniuk az étkezést napközben.

3. A magyar cégek 15 százaléka már a munkavállalókra bízza, hol szeretnének dolgozni

A magyar vállalati szféra HR trendjeit feldolgozó Randstad kutatás érdekes eleme az, amely szerint a hazai cégek 15 százaléka ad teljesen szabad kezet a dolgozóknak abban, hogy eldönthessék, hol dolgoznak. Emellett 32 százalék heti két otthoni napot, 28 százalék pedig heti 3 napot engedélyez távmunkában.

4. Az új helyzet sajátos nehézségeket hozott

A rugalmasság irányába haladó munkaerőpiaci trendek érdekes új kihívások elé állítják a cégeket. A legnagyobb problémát a távmunkát végzőkkel kapcsolatban az jelenti, hogyan tanítsák be az új dolgozókat, hogyan hangolják össze a vezetők a különféle csapatok munkáját, hogyan tartsák fent a cég iránti lojalitást, de az is egy újonnan felmerülő kérdés, milyen speciális juttatásokkal motiválhatók az otthon dolgozó kollégák.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.