Egyre inkább elvárás a home office

2023. 02. 15., 11:12

Az elmúlt néhány évben, elsősorban a COVID járvány munkaerőpiaci mellékhatásaként, jelentősen átalakult az, mit gondolunk a munkavégzésről, mit tartunk elsődlegesen fontosnak. Ezek a változások egyaránt tetten érhetőek a munkaadók hozzáállásában és a munkavállalók attitűdjében is.

Olyan trendeket ismertet a Jobinfo.hu, amelyek a rendelkezésre álló adatok szerint Magyarországon éppúgy érvényesülnek, mint a világ más részein.

1. Elvárás lett a távmunka-lehetőség

Míg néhány évvel ezelőtt különleges plusznak számított, ha egy munkaadó lehetővé tette, hogy egy-egy szakember otthonról (is) dolgozhasson, ez rengeteg munkakörben mostanra általános elvárás lett a munkavállalók részéről. És egyre kevesebben elégedettek a heti egy-két nap home office opcióval. A Gallup nemzetközi felmérése szerint a megkérdezett szakemberek 35 százaléka azt mondta, gondolkodás nélkül váltana munkahelyet, ha az új pozícióban teljes otthoni munkavégzésre lenne lehetősége.

2. Hatékonyabb, aki otthonról dolgozik, és még spórol is

Arról is érdekes adatok láttak napvilágot, hogyan változott az otthon dolgozók hatékonysága. Szintén nemzetközi adatok mutatják, hogy a cégek 65 százaléka arról számolt be, hogy távmunkásaik hatékonyabban dolgoznak, mint azok, akik az irodában töltik a napot. Az adatok elemzéséből úgy tűnik, hogy a közlekedésen megspórolt időt a munkavállalók legnagyobb része nem magára fordítja, hanem annak egy részében is dolgozik, így valójában több feladatot képes elvégezni a nap során. Emellett pedig átlagosan 15-20 ezer forintnyi megtakarításról is beszámolnak az otthon dolgozó emberek, ami részben a közlekedési kiadásokból jön össze, részben pedig abból, hogy nem kell az irodában megoldaniuk az étkezést napközben.

3. A magyar cégek 15 százaléka már a munkavállalókra bízza, hol szeretnének dolgozni

A magyar vállalati szféra HR trendjeit feldolgozó Randstad kutatás érdekes eleme az, amely szerint a hazai cégek 15 százaléka ad teljesen szabad kezet a dolgozóknak abban, hogy eldönthessék, hol dolgoznak. Emellett 32 százalék heti két otthoni napot, 28 százalék pedig heti 3 napot engedélyez távmunkában.

4. Az új helyzet sajátos nehézségeket hozott

A rugalmasság irányába haladó munkaerőpiaci trendek érdekes új kihívások elé állítják a cégeket. A legnagyobb problémát a távmunkát végzőkkel kapcsolatban az jelenti, hogyan tanítsák be az új dolgozókat, hogyan hangolják össze a vezetők a különféle csapatok munkáját, hogyan tartsák fent a cég iránti lojalitást, de az is egy újonnan felmerülő kérdés, milyen speciális juttatásokkal motiválhatók az otthon dolgozó kollégák.

VOSZ

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS