Egy szálloda újranyitását is modellezték a versenyen

2021. 06. 17., 11:30

Innovatív, jövőbemutató, a jelen gazdasági helyzet aktualitásaira reagáló megoldások születtek a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán (BGE KVIK) megrendezett 12. Felber Mária Modellalkotási Emlékversenyen, amely idén „Modellezz-Elemezz-Dönts” projektnéven a Miniszterelnökség és a Nemzeti Tehetség Program 4,1 millió forint támogatásával, az NTP-FKT-2020-0017 pályázat keretében valósult meg.

Az idei, online formájú versenyen már 3 kategóriában, magyar és angol nyelven is versenyeztek a hallgatók. Keresték többek között egy ország legjobb stratégiáját a minél hatékonyabb és gyorsabb koronavírus ellen való védekezésben és vállalati környezetben előforduló különböző típusú optimalizálási feladatokat is megoldottak.

A BGE KVIK „Modellezz-Elemezz-Dönts” 12. Felber Mária Modellalkotási Emlékversenye a hagyományostól eltérő módon, idén először a virtuális térben valósult meg. A Miniszterelnökség és a Nemzeti Tehetség Program 4,1 millió forint támogatásával, „A hazai és a határon túli felsőoktatási intézmények tehetséggondozó programjainak támogatása” című NTP-FKT-2020-0017 pályázat keretében megvalósult versenyen 21 országból – köztük 4 határon túliból – összesen 110 versenyző mérte össze tudását. Az idei kibővített programban már 3 kategóriában (kezdő és haladó, alap- és mesterképzéses diákok), magyar és angol nyelven versenyeztek a hallgatók.

A verseny selejtezőjében a kezdő kategóriában idén először versenyző elsőéves hallgatóknak egy ország koronavírus elleni oltóanyag beszerzésével kapcsolatban kellett döntési javaslatokat tenniük. A haladó kategória versenyzői pedig vállalati környezetben előforduló különböző típusú optimalizálási feladatokat oldottak meg. A döntőben egy szálloda újranyitása előtti tulajdonosi döntésekre várt a zsűri javaslatokat három racionalizálási kérdésben (felújítással és a nyitás folyamatának megtervezésével kapcsolatban).

A nyerteseket az ünnepélyes, online eredményhirdetés keretében díjazták. Az oklevél mellett MITO klubtagságot, értékes ajándékokat és plusz kreditpontokat kaptak a következő félévi tanulmányaikhoz.

A 2021. június 30-án lezáruló pályázati programok a BGE KVIK Üzleti Elemzés Módszertan Tanszékén működő „MITO Klub” sokszínű tehetséggondozó tevékenységének keretében valósulnak meg. A tréningek, workshopok, versenyek során a gyakorlatban hasznosítható ismeretbővítés a cél, hogy a hallgatók értsék és modellezni tudják a gazdaságban előforduló döntési helyzeteket.

„Büszkék vagyunk rá, hogy évről évre egyre többen vesznek részt az emlékversenyen, és hogy az idei kibővített, kétnyelvű programnak köszönhetően magyar anyanyelvű hallgatóink külföldi diákjainkkal is összemérhették tudásukat. Fontosnak tartjuk a tehetséggondozást. Karunkon több tehetséggondozó program is működik, melyek keretében hallgatóinknak lehetőségük van újabb és újabb kihívásokkal szembesülni, az órákon tanultakat a gyakorlatban is kipróbálni" – mondta dr. Lugasi Andrea, a BGE KVIK dékánja.

(Fotó: Pixabay/Werner Moser)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS