A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarán belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport. A grémium az idehaza helyspecifikus gazdálkodást választók számára kíván minőségi támogatást nyújtani a NAK segítségével.
A világban bekövetkező technológiai változások az utóbbi években már elérték a magyar mezőgazdaságot is. Egyre többen használják ki az ebben – népszerű és összefoglaló néven: a precíziós mezőgazdaságban – rejlő lehetőségeket. Így például alkalmazzák a VRT (változó mennyiségű kijuttatás) eszközeit, az ember nélküli légi járműveket (UAV-k), a globális helymeghatározó rendszereket (GPS), különféle térképeket és irányító eszközöket.
Ezeket használva táblaszintű, egységes módszerek helyett helyspecifikus megoldásokat lehet alkalmazni, ami hosszú távon hatékonyabb és fenntarthatóbb gazdálkodást tesz lehetővé.
Ugyanakkor ez a fejlődés azt is jelenti, hogy nagyon sok termék, szolgáltatás és szolgáltató jelent meg a piacon, amelyek közül olykor nehezen tudják megtalálni a számukra legmegfelelőbbet az új technológiák iránt fogékony, ezt az utat újonnan választó gazdálkodók.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztálya tanácskozásra hívta az új eszközöket, technológiákat kínáló elismert hazai szolgáltatókat, hogy megismerje tapasztalataikat, véleményüket a helyspecifikus gazdálkodás
magyarországi helyzetéről. Az egyeztetések eredményeként a beszállítóipari alosztályon belül megalakult a Digitálisinformáció-szolgáltatók és technológiai fejlesztők, innováció munkacsoport, amelynek vezetőjévé Lajos Mihályt, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetőjét, helyettesévé pedig
Gyenei Ferencet, a Terra Vital Consulting Kft. képviselőjét választották.
Az alakuló ülésen a munkacsoport tagjai célul tűzték ki, hogy közreműködésükkel, észrevételeikkel, javaslataikkal a NAK segítse a minőségi digitalizációs szolgáltatások népszerűsítését és elterjesztését a hazai gazdálkodók körében.
Három területtel kiemelten is kívánnak foglalkozni: a távérzékelés mezőgazdasági felhasználásának további lehetőségeivel, a technológiai fejlesztések irányaival, valamint az aktuális agronómiai kérdésekkel, illetve az ezekhez kapcsolódó szaktanácsadásokkal.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.