Csehország: középpontban a családi vállalkozások

2019. 06. 05., 17:35

Új jogszabályban határozta meg a cseh országgyűlés, mi tekinthető családi vállalkozásnak. A lépésnek köszönhetően az államigazgatás és a statisztikusok is egységesen és összehangoltan tudják kezelni és támogatni a szektort. Az új jogszabály csak az első lépése a cseh családi vállalkozások támogatását szolgáló állami intézkedéssorozatnak.

Az új cseh jogszabály alapján családi vállalkozásnak minősül,

  • családi cég esetén: Ha a tagok több mint fele egy családból származik és legalább egy tag közülük döntéshozó. Családi vállalkozás az a cég is, ahol az egy családból származó tagok közvetlenül vagy közvetve gyakorolják többségben lévő szavazati jogukat és a családból legalább egy személy tagja a döntéshozó testületnek is. Családi cégnek minősül ezeken felül az a társaság is, ahol a szavazati jogok többségét egy vagy több család javára gyakorolja egy vagyonkezelő alap vagy annak megbízottja. Itt azonban feltétel, hogy a családból legalább egy személy tagja legyen a vagyonkezelő alapnak vagy annak megbízottjai között szerepeljen.
  • családi vállalkozó esetén: Ha legalább 2 családtag vesz részt a munkában személyesen vagy eszközökkel. Ezen felül legalább egyiküknek rendelkeznie kell kereskedelmi vagy más hasonló engedéllyel, hogy jogosult legyen üzleti tevékenységet folytatni.

A rendelet a családtagi státuszt tágan értelmezi. Családtagnak számítanak például a munkában közösen résztvevő házas-, illetve élettársak, valamint ezen partnerek első-, másod-, illetve harmadági rokonai, így például a sógor is. A szabályozás a kiskorúakról sem feledkezik meg, hiszen figyelembe veszi az ő szavazati jogukat gyakorló törvényes képviselőjüket is. Ez a rendelkezés védi azon családi vállalkozások integritását, ahol például egy váratlan haláleset folytán kiskorú örökösök kerülnek a tulajdonosi pozícióba.

A családi vállalkozás jogi fogalmát a cseh üzleti érdekképviseletek és civil szervezetek kezdeményezéseivel összhangban határozta meg a cseh jogalkotó. Ez az első lépése azon kormányzati intézkedéssorozatnak, amely összehangolt intézkedésekkel szeretné támogatni a családi vállalkozások átalakulását, a generációváltást valamint a stabil jövőbeli működésüket. Az új szabályozásnak köszönhetően a családi vállalkozások számára lehetőség nyílik arra, hogy könnyebben módosíthassák tulajdonosi szerkezetüket, adókedvezményeket kaphassanak, de a tervek között szerepel az is, hogy finanszírozási ügyleteiknél az általánostól eltérő kamatlábbal számolhassanak. Az új definíció bevezetése lehetőséget teremt arra is, hogy statisztikai módszerekkel pontosan meghatározhassák a családi vállalkozások nemzetgazdasági hatását Csehországban.

„A szabályozás kialakításának legfőbb indokai között szerepel, hogy az 1989 után létrehozott vállalkozások mostanra jutottak olyan stádiumba, hogy a korábbi üzletvezetői pozícióban lévő személyeknek döntést kell hozniuk: vállalkozásuk irányítását átengedik gyermekeiknek, a jelenleg vezető pozícióban lévő személyeknek adják át, esetleg eladják az üzletet. Ezekhez a nagyon jelentős lépésekhez az alapítóknak, családoknak segítségre van szükségük” – jegyzi meg dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezető partnere, felhívva a figyelmet a regionális hasonlóságokat mutató trendre.  Ennek megfelelően cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium dolgozik azon is, hogy miként tudja támogatni kedvezményes feltételekkel a családi vállalkozás tulajdonjogának átruházását azok munkavállalói részére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 19:39:42
A Magyar Bankszövetség elkötelezett Magyarország pénzügyi stabilitása, a gazdaságfejlesztési megoldások támogatása és a gazdasági verseny élénkítése iránt – hangsúlyozta a bankszövetség, reagálva Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter önkéntes kamatplafon bevezetéséről szóló felhívására.
2023-10-03 15:09:00
Az Európai Parlament kedden 578 szavazattal, 24 ellenszavazattal és 19 tartózkodás mellett elfogadta azt az új kereskedelempolitikai eszközt, amely konkrét intézkedések meghozatalára jogosítja fel az EU-t arra az esetre, ha egy harmadik ország gazdasági eszközökkel próbálná rákényszeríteni az EU-t vagy valamelyik tagállamát adott szakpolitikájának vagy álláspontjának megváltoztatására.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS