Csehország: középpontban a családi vállalkozások

2019. 06. 05., 17:35

Új jogszabályban határozta meg a cseh országgyűlés, mi tekinthető családi vállalkozásnak. A lépésnek köszönhetően az államigazgatás és a statisztikusok is egységesen és összehangoltan tudják kezelni és támogatni a szektort. Az új jogszabály csak az első lépése a cseh családi vállalkozások támogatását szolgáló állami intézkedéssorozatnak.

Az új cseh jogszabály alapján családi vállalkozásnak minősül,

  • családi cég esetén: Ha a tagok több mint fele egy családból származik és legalább egy tag közülük döntéshozó. Családi vállalkozás az a cég is, ahol az egy családból származó tagok közvetlenül vagy közvetve gyakorolják többségben lévő szavazati jogukat és a családból legalább egy személy tagja a döntéshozó testületnek is. Családi cégnek minősül ezeken felül az a társaság is, ahol a szavazati jogok többségét egy vagy több család javára gyakorolja egy vagyonkezelő alap vagy annak megbízottja. Itt azonban feltétel, hogy a családból legalább egy személy tagja legyen a vagyonkezelő alapnak vagy annak megbízottjai között szerepeljen.
  • családi vállalkozó esetén: Ha legalább 2 családtag vesz részt a munkában személyesen vagy eszközökkel. Ezen felül legalább egyiküknek rendelkeznie kell kereskedelmi vagy más hasonló engedéllyel, hogy jogosult legyen üzleti tevékenységet folytatni.

A rendelet a családtagi státuszt tágan értelmezi. Családtagnak számítanak például a munkában közösen résztvevő házas-, illetve élettársak, valamint ezen partnerek első-, másod-, illetve harmadági rokonai, így például a sógor is. A szabályozás a kiskorúakról sem feledkezik meg, hiszen figyelembe veszi az ő szavazati jogukat gyakorló törvényes képviselőjüket is. Ez a rendelkezés védi azon családi vállalkozások integritását, ahol például egy váratlan haláleset folytán kiskorú örökösök kerülnek a tulajdonosi pozícióba.

A családi vállalkozás jogi fogalmát a cseh üzleti érdekképviseletek és civil szervezetek kezdeményezéseivel összhangban határozta meg a cseh jogalkotó. Ez az első lépése azon kormányzati intézkedéssorozatnak, amely összehangolt intézkedésekkel szeretné támogatni a családi vállalkozások átalakulását, a generációváltást valamint a stabil jövőbeli működésüket. Az új szabályozásnak köszönhetően a családi vállalkozások számára lehetőség nyílik arra, hogy könnyebben módosíthassák tulajdonosi szerkezetüket, adókedvezményeket kaphassanak, de a tervek között szerepel az is, hogy finanszírozási ügyleteiknél az általánostól eltérő kamatlábbal számolhassanak. Az új definíció bevezetése lehetőséget teremt arra is, hogy statisztikai módszerekkel pontosan meghatározhassák a családi vállalkozások nemzetgazdasági hatását Csehországban.

„A szabályozás kialakításának legfőbb indokai között szerepel, hogy az 1989 után létrehozott vállalkozások mostanra jutottak olyan stádiumba, hogy a korábbi üzletvezetői pozícióban lévő személyeknek döntést kell hozniuk: vállalkozásuk irányítását átengedik gyermekeiknek, a jelenleg vezető pozícióban lévő személyeknek adják át, esetleg eladják az üzletet. Ezekhez a nagyon jelentős lépésekhez az alapítóknak, családoknak segítségre van szükségük” – jegyzi meg dr. Kóka Gábor, a Deloitte Private közép-európai vezető partnere, felhívva a figyelmet a regionális hasonlóságokat mutató trendre.  Ennek megfelelően cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium dolgozik azon is, hogy miként tudja támogatni kedvezményes feltételekkel a családi vállalkozás tulajdonjogának átruházását azok munkavállalói részére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 02. 03., 10:13
Élénkebbé válhat a lakásbiztosítások piaca egy új, 2023. április végén érvénybe lépő jogszabály miatt. Az ügyfelek többek között egy plusz alkalmat kapnak a lakásbiztosítási szerződésük költségek nélküli felmondására.
2023-02-03 18:13:39
Minden évben az egységes kérelmek mintegy 70 százalékát, megközelítőleg 108 ezer kérelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászainak közreműködésével nyújtják be a gazdálkodók. Idén a jogszabályi változások és az elektronikus közigazgatási rendszer fejlesztése miatt meg kell újítani az ehhez szükséges meghatalmazásokat.
2023-02-03 11:13:29
Idén januárban a DataHouse adatai szerint 8 146 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami az előző hónapban elért mélyponthoz (7 510) képest több mint nyolc százalékos növekedést jelent.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.