Bevételkieséssel kalkulálnak a hazai spárgatermesztők

2020. 04. 23., 12:15

A friss hazai spárga már kapható a piacokon, üzletekben. A termesztők bevételkiesésre számítanak az éttermek, szállodák leállása miatt, ráadásul az időjárás sem kedvezett a növénynek. A magyar spárga kiváló minőségű, normál esetben nagyrészt külföldön, Németországban és Svájcban értékesítik. A magyarok körében nem igazán népszerű a spárga, pedig igazán egészséges zöldség.

Mintegy 1570 hektár a magyarországi üzemi spárga termőterület, az évi termésmennyiség 5000 tonna közül szokott lenni. A legjelentősebb termőterületek Bács-Kiskun (58 százalék) és Csongrád (29 százalék) megyében találhatók, de kisebb ültetvények vannak még Hajdú-Bihar, Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyékben is. Sajnos idén a késő tavaszi fagyok a spárgát sem kímélték, így összességében az átlagosnál kisebb mennyiségre számítanak a termelők, de még ennek a betakarításával és értékesítésével is komoly gondjaik vannak. Becslések szerint mintegy 30 százalékos a terméskiesés.

A tavaszi időszakban az egyik legkorábbi, exportorientált magyar kertészeti termék a spárga. Az enyhe télnek köszönhetően ebben az évben korán, március elején kezdődött a fóliával takart, úgynevezett halványított (fehér) spárga betakarítása. A spárga fő piaca Németország és Svájc.

A járványhelyzet ellehetetlenítette a piacindítást, a megrendelések elmaradtak és kezdeti szállítmányozási problémák is voltak. Mindeközben súlyos fagykár érte többször is az állományt. A hektikus szezont még az is nehezítette, hogy a zömmel erdélyi magyar, illetve román szedőmunkások hazamentek és nem tudtak visszajönni. Több ok együttes hatásaként már most látható, hogy egyes területeken 30 százaléka nem lesz betakarítható, és súlyos piaci veszteséggel kell számolni. Ez sajnos már most kihat a zöldspárga-értékesítésre is, és ugyanúgy, mint a gombánál, a HORECA szektor leállása is a fő okok között szerepel.

A munkaerő-problémákat a cégek igyekeznek kezelni, és más ágazatokból ideiglenesen felszabadult munkaerőt betanítani a spárga szedésére, több-kevesebb sikerrel.

Magyarországon – bár folyamatosan emelkedett az elmúlt években, de még mindig – nagyon alacsony mértékű a spárgafogyasztás a nyugat-európaihoz képest. Jelenleg itthon mintegy negyed kilogramm/fő az éves fogyasztás. Az Európai Unió tagországai közül Németországban a legnagyobb az egy főre jutó spárgafogyasztás, 1,7 kilogramm/év.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS