Az oldószereket számtalan területen alkalmazzák, többek között a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban és mezőgazdaságban. Ezek az anyagok legtöbb esetben fosszilis alapúak, ami nagy környezeti terhelést jelent a bolygónknak. Ráadásul világszerte egyre elterjedtebbek, ugyanis csak szerves fajtájából éves szinten több millió tonnát használunk fel. Erre a problémára keresett megoldást Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja, aki egy környezetbarát alternatíva, az eukaliptol alkalmazásával tenné fenntarthatóbbá a vegyipart.
Fejlődő, modern világunkban egyre nagyobb mértékű az emberiség természetre gyakorolt negatív hatása. Ebben jelentős szerepe van a vegyiparnak, ugyanis az alkalmazott oldószerek szinte kizárólag kőolaj alapúak. Ahhoz, hogy a vegyipar hosszú távon fenntartható módon működhessen, megújuló forrásból származó alapanyagokra van szükség, mivel ezek kevésbé terhelik meg a bolygót. Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat díjazottja ezért arra keres megoldást, hogy miként lehet környezetbarát folyadékokat oldószerként használni.
„Az oldószereket általánosan használják az élet számtalan területén, többek között a gyógyszeriparban, élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is. A szerves oldószerek jelentősége az elmúlt bő 100 évben folyamatosan növekszik, évente több millió tonnára tehető világszinten a felhasználás. Egy olyan megoldás kidolgozásán dolgozom ezért, amely alternatívát kínál a jelenleg elérhető, fosszilis alapú és legtöbbször az egészségre kártékony anyagokkal szemben. Kutatásom során egy eddig nem vizsgált alternatívát, az eukaliptusz levélben megtalálható eukaliptolt tanulmányoztam szerves kémiai reakció segítségével. Az eddigi eredmények rendkívül biztatók, ugyanis sikerrel alkalmazható oldószerként. Legnagyobb előnye, hogy nincs mérgező hatása, szemben a kőolajból származó társaival, de emellett gazdasági hatásai is kedvezőek, mivel a párolgásból adódó veszteségek lényegesen kisebbek” – foglalta össze megállapításait Batha Bálint, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatmesterszakos díjazottja.
A jelenleg alapkutatási fázisban lévő munka következő lépése az ipari alkalmazhatóság tesztelése. „A megújuló forrásból származó oldószerek széleskörű elterjedése 50 éves távlatban kivitelezhető, ezért munkám egy olyan alapkutatásnak fogható fel, amelyet a későbbiekben ipari folyamatfejlesztéshez használhatnak majd az ezzel foglalkozó cégek. A gyakorlati megvalósulásig tehát még sokat kell dolgozni, de az ilyen irányú vizsgálódások jelentős előrelépést jelenthetnek egy kőolajmentes, fenntartható világ megteremtéséhez” – tette hozzá a fiatal kutató.
A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatról
Az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény 303 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra. Közülük 45-en kaptak összesen 6,8 millió forint támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához.
Sikeresen megtartotta két Michelin-csillagos minősítését a tatai Platán és a budapesti Stand étterem, további nyolc vendéglátóhely pedig (köztük egy újonnan) egy Michelin-csillagot nyert el idén.
A tartály legösszetettebb formájú csonkzónái elkészültek; a csonkgyűrűk és a további fő elemek egyenként elvégzett minőségügyi átvétele után azok további megmunkálására és a tartály összeállítására az AEM-Technologies volgodonszki gyárában kerül sor.