Agrár Innovációs és Környezetvédelmi Innovációs Díj: megvannak a nyertesek

Agrár Innovációs és Környezetvédelmi Innovációs Díj: megvannak a nyertesek
2022. 03. 25., 16:00

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt Agrár Innovációs, valamint a Környezetvédelmi Innovációs Díjat adott át a bíráló bizottság tagjaként Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapesten.

Az agrártárca támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. nyerte el a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.

Juhász Anikó beszédében kitért arra, hogy az eseményen többször szóba került a koronavírus-járvány, azonban meg kell említeni egy másik válságot is, amely a szomszédunkban bontakozott ki. A helyettes államtitkár elmondása szerint az orosz-ukrán háború következményei rávilágítottak az élelmiszerellátás biztonságának jelentőségére. Az élelmiszerellátás biztonságának fenntartásához az Agrárminisztériumnak alapvetően három területen kell segítenie az ágazati szereplőket: hogy jövedelmezően gazdálkodva, a természeti erőforrásokat fenntarthatóan használva hozzanak társadalmi hasznot, azaz állítsanak elő megfelelő mennyiségű, minőségű és áru élelmiszert. Ezek a célok egyformán fontosak, de sokszor nehezen összeegyeztethetők.  Éppen ezért fontos, hogy a termelőinknek a fenntarthatósági célok eléréshez a lehető legtöbb innováció  álljon rendelkezésére, a lehető legkevesebb korlátozás mellett – tette hozzá. A díjazott biológiai vetőmagcsávázószer épp ilyen megoldás, hiszen úgy védi a talajainkat és vizeinket, hogy közben a termelés versenyképességét is szolgálja. Külön öröm, hogy a díjazott agrár innováció abból a martonvásári, nagy múltú szellemi műhelyből került ki, ahol jó példáját láthatjuk annak, hogy a tudomány és a gyakorlat együttműködve értéket teremt - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Szintén az Agárminisztérium támogatásával kiírt Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. kapta meg egy folyamatirányító rendszerért.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: „Magyarország a vizek országa, ezért talán nem minden nap jut eszünkbe, hogy ez a természeti kincsünk is egy véges erőforrás amelyet minden eszközzel óvnunk kell. Különösen azért, mert sokan versenyzünk érte: egyaránt szüksége van rá a mezőgazdaságnak, a lakosságnak és az iparnak is. Az ágazatunk digitalizációjáért felelős vezetőként pedig  külön öröm az számomra, hogy a díjazott folyamatirányító rendszer fejlesztéséhez a mesterséges intelligenciát vették igénybe, hiszen ez egy olyan eszköz, amiben végtelen lehetőségek vannak a kihívásaink megoldására.” (AM Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-24 18:57:45
Az önkormányzati adóhatóságok nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel a helyi iparűzési adó bevételeket eredményesen realizálják – állapította meg az Állami Számvevőszék.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.
Megfelelő helyére került a VOSZ-on belül az egészségügy kezelése – mondta dr. Fábián Lajos, az egészségügyi tagozat elnöke. Hol tart a munkában a tagozat hat szekciója? Miért lenne eretnek gondolat a magánkórházak bevonása az állami ellátásba, ha ezzel járna legjobban a beteg? Hogyan lehetne olcsóbb a páciensnek az üzleti alapon elvégzett műtét? Dr. Fábián Lajos a következő hónapok feladatairól is beszélt.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS