Agrár Innovációs és Környezetvédelmi Innovációs Díj: megvannak a nyertesek

Agrár Innovációs és Környezetvédelmi Innovációs Díj: megvannak a nyertesek
2022. 03. 25., 16:00

Az Agrárminisztérium támogatásával kiírt Agrár Innovációs, valamint a Környezetvédelmi Innovációs Díjat adott át a bíráló bizottság tagjaként Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár Budapesten.

Az agrártárca támogatásával kiírt 2021. évi Agrár Innovációs Díjat a Martonvásári Bázismag Vetőmagszaporító, Termeltető és Forgalmazó Kft. nyerte el a szántóföldi növénytermesztés eredményességének megalapozásáért és növeléséért ökológiai innovációval, a vetőmagok biológiailag aktív anyagokkal történő kezelésével.

Juhász Anikó beszédében kitért arra, hogy az eseményen többször szóba került a koronavírus-járvány, azonban meg kell említeni egy másik válságot is, amely a szomszédunkban bontakozott ki. A helyettes államtitkár elmondása szerint az orosz-ukrán háború következményei rávilágítottak az élelmiszerellátás biztonságának jelentőségére. Az élelmiszerellátás biztonságának fenntartásához az Agrárminisztériumnak alapvetően három területen kell segítenie az ágazati szereplőket: hogy jövedelmezően gazdálkodva, a természeti erőforrásokat fenntarthatóan használva hozzanak társadalmi hasznot, azaz állítsanak elő megfelelő mennyiségű, minőségű és áru élelmiszert. Ezek a célok egyformán fontosak, de sokszor nehezen összeegyeztethetők.  Éppen ezért fontos, hogy a termelőinknek a fenntarthatósági célok eléréshez a lehető legtöbb innováció  álljon rendelkezésére, a lehető legkevesebb korlátozás mellett – tette hozzá. A díjazott biológiai vetőmagcsávázószer épp ilyen megoldás, hiszen úgy védi a talajainkat és vizeinket, hogy közben a termelés versenyképességét is szolgálja. Külön öröm, hogy a díjazott agrár innováció abból a martonvásári, nagy múltú szellemi műhelyből került ki, ahol jó példáját láthatjuk annak, hogy a tudomány és a gyakorlat együttműködve értéket teremt - mondta az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár.

Szintén az Agárminisztérium támogatásával kiírt Környezetvédelmi Innovációs Díjat a Controlsoft-Automatika Szolgáltató Kft. kapta meg egy folyamatirányító rendszerért.

Az agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár úgy fogalmazott: „Magyarország a vizek országa, ezért talán nem minden nap jut eszünkbe, hogy ez a természeti kincsünk is egy véges erőforrás amelyet minden eszközzel óvnunk kell. Különösen azért, mert sokan versenyzünk érte: egyaránt szüksége van rá a mezőgazdaságnak, a lakosságnak és az iparnak is. Az ágazatunk digitalizációjáért felelős vezetőként pedig  külön öröm az számomra, hogy a díjazott folyamatirányító rendszer fejlesztéséhez a mesterséges intelligenciát vették igénybe, hiszen ez egy olyan eszköz, amiben végtelen lehetőségek vannak a kihívásaink megoldására.” (AM Sajtóiroda)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS