A T-Systems részvételével fejlődik a ZalaZONE tesztpálya

2021. 03. 28., 17:00

A T-Systems Magyarország Zrt. tervezheti és építheti meg az önvezető járművek zalaegerszegi próbapályájának speciális irányítási és IT-alépítményi rendszerét. A beruházás keretében a kommunikációs hálózaton túl 5G-s campus hálózat tervezése és részben alapinfrastuktúrája is megvalósul, melynek révén erősödnek az európai összehasonlításban jelenleg is kimagasló tesztcentrum képességei.

A T-Systems Magyarország építi a zalaegerszegi járműipari tesztpálya speciális irányítási és informatikai rendszerét az Autóipari Próbapálya Zala (APZ) Kft. megbízásából. A nyílt uniós közbeszerzési eljárásban elnyert, nettó 1,249 milliárd forint értékű tender révén tovább erősödik az APZ és a T-Systems több éves múltú, a tesztpálya-projekt kezdetéig visszanyúló együttműködése, amelynek eredményeként a jövőt idéző létesítmény folyamatosan új technológiai megoldásokkal és szolgáltatásokkal gazdagodik. 

A beruházás keretében a próbapálya területén megvalósul az autonóm járművek V2X kommunikációját biztosító hálózat tervezése, az 5G-s privát campus hálózat tervezése és az alapinfrastruktúra egy részének kiépítése (mindkettő 240 hektár területi lefedettséggel). Emellett a terület fizikai védelmét és a pályán történő biztonságos tesztelést szolgáló teljesen digitalizált kerítésvédelmi és kamerarendszer is kiépül.

A 12V-20000V-os tartományban működő elektromos hálózat tervezése és teljes kivitelezése – több kilométer hosszan – megújuló energiaforrásra is támaszkodva (több pályaelem önálló napelem-szigetről fog üzemelni), valamint a kiszolgáló rendszerek adatkapcsolatát biztosító optikai és réz kábelhálózat tervezése és kivitelezése, illetve a tesztpálya működését kontrolláló, magasan automatizált irányítóközpont tervezése és kivitelezése szintén része a szerződésnek.

A ZalaZONE Járműipari Tesztpálya első ütemének hivatalos megnyitására két éve, 2019 májusában került sor, ugyanakkor az APZ Kft. azóta is folyamatosan fejleszti a centrumot a pálya üzemeltetésével párhuzamosan. A ZalaZONE 2022 tavaszára az önvezető rendszerek fejlesztésére még inkább alkalmassá válik, amihez a T-Systems által végzett fejlesztés is jelentős mértékben hozzájárul. Az autonóm vezetési funkciókkal rendelkező járművek és az azok irányításában részt vevő műszaki eszközök együttműködéséhez nélkülözhetetlen alacsony késleltetésű hálózatok kiépítésében a Magyar Telekom és a T-Systems eddig is kulcsszerepet játszott.

A pálya igényeihez igazodva 2019 tavaszán hozott létre 5G teszthálózatot a T-Systems, a Telekom és az Ericsson lehetővé téve, hogy a 10 ms alatti késleltetésű adatkapcsolat révén az önvezető autók biztonságosan kommunikálhassanak egymással – illetve opcionálisan a vezérlő központtal –, és képesek legyenek időben reagálni a forgalmi helyzetekre.

A T-Systems volt az egyik résztvevője annak a kísérleti projektnek is, amelynek keretében – szintén 2019-ben – a világon elsőként került sor szabványos 5G eszközök által biztosított szabványos 5G rádiós adatkapcsolat segítségével végrehajtott forgalmi szituációs tesztekre önvezető járművekkel a ZalaZONE-on a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel szorosan együttműködve. Az évről évre továbbfejlesztett infrastruktúrának köszönhető, hogy a tesztpályán közlekedő autonóm járművek képességeit immár nagy sebességek és kis távolságok mellett, a valóságos közlekedési viszonyokat (például egy forgalmas autópályát) szimuláló körülmények között lehet tesztelni.

A most megvalósuló beruházás eredményeként a ZalaZONE pozíciója tovább erősödik az európai tesztpályák rangsorában és világszinten is egyedülálló tesztkörnyezetet tud biztosítani a hagyományos és az önvezető járműipar szereplői számára is. - Hasonló komplexitású, az autonóm járműveket is kiszolgálni képes tesztcentrum alig akad Európában, így a zalaegerszegi pálya érezhető vonzerőt gyakorol a legfejlettebb technológiát használó kutatási, felsőoktatási és ipari szereplőkre. Emellett a magyar gazdaságra kifejtett hatása is felmérhetetlen, hiszen együttműködési terepet biztosít a digitális gazdaság aktorainak, és hozzájárul, hogy Magyarország a járműipari K+F-területén együtt haladjon a világ élvonalával – nyilatkozta Hamar Zoltán, az APZ cégvezetője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS